10 Ocak 2012 Salı

Açma...

Bazen yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi isimsiz tarifler çıkıyor kutumdan. Hatırlayabildiklerime isimlerini ekliyorum ama hiç hatırlayamadığım tarifleri isimsiz bir halde koymaya karar verdim. Fotoğraftaki bloknot kağıdının arka planındaki tersten görünen köpek figürüne bakılacak olursa; ya bir öğrencimden ya da çocuğu olan bir arkadaşımdan almışım bu açma tarifini. Her kimin tarifiyse burada yer almayı hak edecek kadar çok uzun bir süre beklemiş kutunun içinde. Ve işte gün ışığına çıkma zamanı gelmiş diyerek sizlerle paylaşıyorum bu güzel tarifi…

Açma…
Malzemeler:
2 bardak süt
1 bardak zeytinyağı
2 yemek kaşığı pakmaya
8 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Yapılışı:
Süt ılık hale getirilip, içinde maya erimesi sağlanır. Bir süre bu şekilde bekletilir, maya köpürünce malzemenin tamamı karıştırılıp şekil verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek pişirilir. Fırından çıkınca sıcak sıcak servise hazırdır.
Afiyet Olsun…

Feryal’in Makarna Sosu...

Feryal’in Makarna Sosu
Malzemeler:
Zeytinyağı
Sarımsak
İnce kıyılmış maydanoz
Yarım su bardağı beyaz şarap
Yapılışı:
Zeytinyağı ve sarımsak ateşte kavrulur. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ilave edilip biraz çevrilir. Son anda yarım bardak şarap konur ve pişmiş olarak hazırda bekleyen makarna ile karıştırılarak servis yapılır.
Afiyet Olsun…

Feryal’in Çocuklara Yaptığı Pratik Pizza…

Feryal’in Çocuklara Yaptığı Pratik Pizza…
Malzemeler:
Tost ekmeği (kepekli de olabilir)
Ketçap
Kuru nane
Arzu edilen pizza malzemeleri (sosis, salam, sucuk, kaşar peyniri, mantar, biber vb.)
Bir miktar rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
Ketçap sulandırılır ve kuru nane ile karıştırılır. Bu karışım tost ekmeklerinin üzerine sürülür. Daha sonra istenilen pizza malzemeleri (sosis, salam, sucuk, kaşar peyniri, mantar, biber vb.) ketçap karışımı sürülmüş tost ekmeklerinin üzerine yerleştirilerek orta hararetli fırına konur. Fırından çıkartılıp üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir ve tekrar fırına konur. Kaşarlar eriyince fırından çıkarılır, sıcak sıcak servis yapılır.
Afiyet Olsun…
Not: Tost ekmekleri kepekli ya da doygun tost ekmeği olarak kullanılırsa, kaşar peyniri diyet olarak ve üzerine konan malzemeler az kalorili tercih edilirse yapılan bu pizzalar diyet pizza haline gelir. Ara öğün olarak 1 dilim yemek diyet yapanları lezzet olarak da tatmin edebilirJ

Serap Abla'mın Krem Karamel Tarifi…


Serap Abla'mın Krem Karamel…
Malzemeler:
5 yumurta
1 su bardağı şeker
1 litre süt
1 paket vanilya
Ağdası:
1/2 su bardağı şeker
1 fincan su 2-3 damla limon
Yapılışı:
Öncelikle bir tavaya şeker ve limon konup ağdası hazırlanır ve kalıpların dibine konur.  Daha sonra yumurta, şeker, süt ve vanilyadan oluşan karışım hazırlanır ve dibinde ağda bulunan kalıplara dökülür. Tepsiye sıcak su koyulur. Kalıplara konmuş krem karameller suya yerleştirilir. 200 derece alt-üst fırında pişirilir. Fırından çıkınca kalıplar tek tek tabaklara ya da bir servis tabağına ters çevrilerek çıkarılır. Servise hazırdır.
Afiyet Olsun…

Çikolatalı Sufle...

Çikolatalı Sufle
  (4 kişilik)
Malzemeler:
3 yumurta
100 gr sütsüz çikolata
80 gr toz şeker
4 çorba kaşığı süt
20 gr tereyağı
1 çimdik tuz
Üstüne serpmek için pudra şekeri
Yapılışı:
Fırın 200 dereceye ısıtılır. Sufle kalıpları yağlanır. İçlerine şeker serpilir. Fazlasının dökülmesi için ters çevrilir. Çikolata, süt ve 60 gr şekerle birlikte eritilir. Karışım tamamen eriyince ateşten çekilir. Yumurtaların beyazı ve sarısı ayrılır, sarıları sıcak çikolataya eklenir ve iyice karıştırılır. Beyazları tuz ve 20 gr şekerle çırpılır, iyice karışınca çikolataya eklenir. Kalıpların üçte ikisi doldurulur ve fırına sürülür. 15 dakika pişirilir, üzerine pudra şekeri serpilir ve kremayla servis yapılır.
Afiyet Olsun…

Daniele’in Turtası..

Daniele’in Turtası

Malzemeler:

Hamuru için:
250 gr un
10cl sıvıyağ
10cl Ilık su
½ paket kabartma tozu
Şekerli yaparsanız 50 gr şeker
Tuzlu yaparsanız 1 çay kaşığı tuz

Tatlı Hamurun Kreması İçin:
2 yumurta
½ paket krema
Biraz şeker

Beşamel Sos İçin:1çorba kaşığı un
½ çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı süt

Sosun Yapılışı:
Kaşar peynirler eriyip kızarınca çıkarılır. Sıcak servis yapılır.Bir tencereye yağ ile un konulur, hafif hararetli ısıda miyane kavrulur (yağ ile un birbirine yedirilir). Devamlı karıştırılarak yavaş yavaş süt ilave edilir. Tuz atılıp muhallebi kıvamında pişirilir.

Hazırlanışı:Önce arzuya göre tuzlu ya da tatlı bir hamur hazırlanır. Eğer tatlı hamur yapılırsa krema malzemeleri sırasıyla çırpılır, meyveler dizildikten sonra üzerine dökülür. Orta hararetli fırında pişirilir. Fırından çıkıp soğuduktan sonra servis yapılır.
Eğer tuzlu bir hamur yapılacaksa arzu edilen sebzeler doğranır, hafif sotelenir. Hamurun üzerine serilir, üzerine beşamel sos hazırlanıp dökülür ve orta hararetli fırına atılır. Turtanın hamuru pişince fırından çıkarılır ve üzerine kaşar peynir koyularak tekrar fırına konur. Kaşar peynirler kızarınca fırından çıkartılıp sıcak servis yapılır.
Bu tarifler servis yaparken kolaylık olması açısından tek tek küçük turta kaplarında da pişirilip sunulabilir.
Afiyet olsun...

9 Ocak 2012 Pazartesi

Pınar'dan Armut Şeklinde Patatesli Mantar...

Sevgili Pınar Siyahi aşağıdaki linki attığından bu yana deneme şansım olmamıştı. Denedim, nefis, herkese tavsiye ediyorum. Muskat cevizi çok hoş bir tat veriyor. Ben fesleğen yaprağıyla değil nane ile süsledim tariften farklı olarak. Bir de 8 kişilik diyor, ama 13 tane çıktı bu malzemeden. Tarifi aynen uyguladığım için tekrar yazmıyorum, linke tıklamanız yeterli. Afiyet Olsun...


ÇOK HOŞ DURUYOR. BİLGİLERİNİZE EFENDİM. LOVE YOUU VE ŞİMDİDEN MUTLU UNUTULMAZ BİR YIL DİLİYORUM. Pınar

http://www.lciturkiye.com/sayfa/1191/0/Armut-Seklinde-Patatesli-Mantar 

Emel’in Ayvalı Portakallı Kereviz Yemeği

Emel’in Ayvalı Portakallı Kereviz Yemeği
Malzemeler:
1 adet büyükçe kereviz
2 adet küçük boy havuç
1 adet ayva
1 adet kuru soğan
2 adet portakal (biri doğranıp süslemek için, biri suyunu sıkıp kullanmak için)
1/2 adet limon
1adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı un
2-3 kaşık zeytinyağı
1 tutam kereviz yaprağı
Su
Tuz
Yapılışı:
Doğranmış soğanlar ve havuçlar zeytinyağı ile kavrulur sonra doğranmış kerevizler (arzuya göre enginar gibi ya da küp küp doğranabilir) atılıp biraz kavrulur. Doğranmış ayvalar (kabukları soyulup) ilave edilir ve bir-iki çevrilir. Sıcak su ve tuz ilave edilip tencerenin kapağı kapatılır. Pişmeye bırakılır. Diğer tarafta 1 portakalın suyu, yarım limon suyu, 1 adet kesme şeker, 1 tatlı kaşığı un hep birlikle karıştırılır. Yemeğe ilave edilir. Üzerine doğranmış kereviz yaprakları ve dilimlenmiş portakallar atılır ve pişirmeye devam edilir. Pişirme işi bitince porselen veya cam bir kaba en alta kerevizler (eğer enginar gibi doğranmışsa), kerevizlerin üstüne dilimlenmiş portakallar, çevresine ayva ve havuçlar en üste de kereviz yaprakları konarak servis yapılır.
Afiyet Olsun…

6 Ocak 2012 Cuma

Selanik'te Zazu's Restaurant'ta Yediğimiz Dolma Fıstıklı ve Enginar Kalpli Salata

Selanik'te Zazu's Restaurant'ta Yediğimiz Dolma Fıstıklı ve Enginar Kalpli Salata

Malzemeler:
1 kavanoz konserve enginar kalbi
1 demet kıvırcık marul
1 demet roka
Arzu edilen başka yeşillikler
1-2 adet salatalık
Dolmalık fıstık
Cherry domates veya kurutulmuş domates
Limon
Zeytinyağı
Nar ekşisi
Tuz

Yapılışı:
Yeşillikler güzelce yıkanır. İnce ince kıyılır. Salatalıklar da soyulup, ince ince doğranır. Büyüklüklerine göre doğranarak ya da hiç doğranmadan enginar kalpleri ilave edilir. Ayrı bir yerde limon, zeytinyağı, nar ekşisi, tuzdan oluşan bir sos hazırlanır. Yeşillikler bu sosla güzelce harmanlanır. Salata kâsesine alınarak domateslerle süslenir. En üstüne az bir yağda kavrulan dolmalık fıstıklar konarak servis yapılır.

Afiyet Olsun...

Şener'in Patatesli Keki

Şener'in Patatesli Keki

Malzemeler:
1kg patates (6 orta boy)
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
3 yumurta
5-6 kaşık un
1 paket kabartma tozu
Tuz
Arzuya göre karabiber

Yapılışı:
Yumurta çırpılır. Sırasıyla yağ, yoğurt, un, tuz, karabiber ve kabartma tozu eklenir.  Patatesler ince ince doğranır. Hepsi karıştırılır ve cam bir kaba konarak fırına atılır. Orta hararetli fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır. Üzerine sarmısaklı yoğurt dökülerek soğuk olarak da servis yapılabilir. Eğer sarımsaklı yoğurt ile servis yapılırsa üzerine kırmızıbiberli tereyağı kızdırılması tavsiye edilir.

Afiyet Olsun...

Not: Bu tarif 5-6 kaşık un yerine 3 kaşık unla, yoğurt yerine süt koyarak ve 1 bardak zeytinyağı yerine 1çay bardağı çiçek yağı koyarak hazırlanabilir.

Sevim Hanım'ın Kaymaklı Bezesi

Kaymaklı Beze

Malzemeler:
2 yumurtanın akı
2 çay bardağı toz şeker
1 çay kaşığı ucu ile tuz
1 damla sirke
Pişirme kağıdı

Yapılışı:
Tüm malzemeler karıştırılır ve kar haline gelinceye kadar çırpılır. Fırın tepsisine yayılmış pişirme kağıdının üzerine kaşıkla dökülür. Daha önceden ısıtılmış 200 derece fırına atılır ve fırın söndürülür. Kapağı hiç açılmadan 4 saat fırının içinde bekletilir.

Afiyet Olsun...

Kıymet Hanımın Etimekli Tarifi

Kıymet Hanımın Etimekli Tarifi

Malzemeler:
2 paket tuzsuz etimek
5 dolu kaşık süzme yoğurt
1 çorba kaşığı mayonez
1 çay bardağı ceviz
1-2 diş sarımsak
2 tane haşlanmış yumurta
Dereotu

Yapılışı:
Yoğurt, mayonez, dereotu, sarımsak ve cevizden oluşan bir harç hazırlanır. Diğer yandan etimekler süte batırılarak cam bir kaba dizilir. Üzerine yapılan harçtan bir miktar yayılır. İkinci kat etimekler yine süte batırılarak sürülen harcın üzerine dizilir. En üste kalan harç yayılır ve 2 tane haşlanmış yumurta rendelenerek üzerine serpiştirilir. Arzu edilirse cam kabın büyüklüğüne göre üç kat olarak da hazırlanabilir. Servise hazırdır.

Afiyet Olsun...

Nükhet Abla’nın Tahinli Keki

Nükhet Abla’nın Tahinli Keki

Malzemeler:
3 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı tahin
4 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı su
Yarım su bardağından 1 parmak fazla sıvı yağ

Yapılışı:
Yumurta ve şeker çırpılır. Yoğurt, yağ, tahin ve su sırayla karıştırılarak ilave edilir. En son un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir. Uygun bir tepsi ya da cam bir kap güzelce yağlanır. Hazırlanan karışım bu kaba dökülür. Üzerine tahin gezdirilir ve toz şeker serpilir. Orta hararetli fırında pişirilir. Servise hazırdır.

Afiyet Olsun...

Hatice Hanım'ın Sulu Köftesi...

Hatice Hanım'ın Sulu Köftesi

Malzemeler:
1/2 kg köftelik kıyma
1 adet orta boy soğan
1 yumurta
1 dilim ufalanmış ekmek
1 adet havuç
1 adet patates
Arzuya göre 1 avuç bezelye
1/2 adet sıkılmış limon
Tuz
Karabiber
Karbonat
1/2 çay bardağı pirinç

Yapılışı:
Öncelikle havuç ve patatesler çok küçük küpler halinde doğranır. Diğer yanda yumurtanın sarısı ve beyazı ayrılır. Kıyma, rendelenmiş soğan, ufalanmış ekmek, yumurtanın akı, biraz tuz, biraz karabiber ve 1 çay kaşığı karbonat hepbirlikte yoğrularak köfte harcı hazırlanır. Pirinçler de eklenir ve karıştırılır. Bu karışımdan çok minik minik köfteler hazırlanır. Orta boy bir tencereye tamamen dolmayacak şekilde su konur ve kaynatılır. Hazırlanan köfteler, havuçlar ve en son patatesler kaynayan suya atılıp hepsi birarada pişirilir. Yarım limon ve yumurtanın sarısı iyice çırpılarak terbiye hazırlanır. Kaynayan sudan kaşıkla yavaş yavaş terbiyeye ilave edilerek ılınması sağlanır. Ilık olduğundan emin olunca yumurtanın ani sıcakla pişmesine engel olacak şekilde alıştırarak terbiye çorbaya ilave edilir. Bir taşım daha kaynayınca ateşten indirilir. Kızarmış ekmekle servis yapılır.

Afiyet Olsun...

Semra Abla’mın Nar Peltesi

Semra Abla’mın Nar Peltesi

Malzemeler:
4 yemek kaşığı mısır nişastası
8 yemek kaşığı pudra şekeri
1,5 su bardağı nar suyu
2 su bardağı su

Yapılışı:
Tüm malzemeler biraraya getirilip, uygun bir tencere ile ocağa konulur. Nişasta ve pudra şekeri eriyene kadar karıştırılır, pelte kıvamına gelince 3-4 dakika kaynatılıp, altı kapatılır. Tercihen cam kaplara konulur. Arzuya göre kaymaklı dondurmayla ve taze ayıklanmış narlarla süslenerek servis yapılır.
Afiyet Olsun...

4 Ocak 2012 Çarşamba

Annemin Avcı Böreği

Malzemeler:
2 yufka
2 yumurta
200 gr kıyma
1 havuç
1 soğan
Galeta unu
Yapılışı:
Yumurtaların sarısı ve akı birbirinden ayrılır ve farklı kaplara alınır. Yufkalar iki kat olarak  uygun bir yere serilir, sigara böreği gibi kesilir, kesildikten sonra parçaların iki katı arasına yumurta akı sürülür. Ayrı bir yerde soğan, havuç ve kıyma kavrularak bir iç hazırlanır. Hazırlanan karışım yufkanın arasına konarak, sigara böreğinden biraz daha geniş bir şekilde çok fazla sıkmadan sarılır. Sarılan yufkalar önce yumurta sarısına daha sonra da galeta ununa bulanarak kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet Olsun…
·         Not: Galeta ununa buladıktan sonra fırında pişirmek de mümkündür. Ayrıca iç harcı için arzuya göre bezelye vb. gibi sebzeler ilave edilebilir. Hatta tamamen sebze kullanılıp ‘Çin Böreği’ adı altında da servis yapılabilir. Çin böreği şeklinde yapıldığında ince uzun doğranmış havuç, taze soğan ya da pırasa gibi sebzeler soya kökleri ve az miktarda soya sosu ile harmanlanıp uzak doğu lezzetlerine yakın bir tat elde edilebilir. Böyle bir karışımı yufkanın içine koymak yerine tek kat krep (bkz. Reyta’nın krep tarifi) kullanarak, krebin içine koyabilir ve bohça şeklinde sarıp ara sıcak olarak ikram edebilirsiniz.

3 Ocak 2012 Salı

Reyta’nın Krep Tarifi…

Her ne kadar ben bu tarifi Reyta’dan edinmiş olsam da tarifin orijinali Reyta’nın annesi Seher Hanım’ındır. Yıllar önce henüz eşimle nişanlı olduğumuz günlerde Seher Hanım gerçekten çok güzel yaptığı kreplerini muhteşem bir sofra eşliğinde sunmuştu bizlere, Güzelce’de bulunan yazlık evlerinin balkonunda. Seher Hanım kreplere eşlik etmesi için, isteyen tatlı isteyen tuzlu olarak yiyebilsin diye; kırmızıbiber ve maydanozla karıştırılmış beyaz peynirler, dalından yeni kopmuş domates ve sivri biberler ve de envai çeşit reçeller koymuştu sofraya o gün. Yani tam bir krep şöleniydi. İstediğimiz malzemeyi kreplerin arasına koyup, sarıp sarıp yemiştik. Hatta sadece pudra şekeri koyup yiyen de olmuştu. Daha sonraki yıllarda çocuklarımızın çok sevdiği krep, özellikle aile içinde birbirimizi yemeğe çağırdığımız zamanlarda soframızdan hiç eksik olmadı.
Bizim için Akseki tahini ve balı, kreple yenen ana malzemelerdendir. Yemeklerden sonra tatlı olarak ya da kahvaltıda; makul miktarda bal ve tahin kreplerin içine gezdirilip sarılarak yenir. Hatta ceviz ve dilimlenmiş muz da ilave edilince ortaya lezzetine doyum olmayan, laf aramızda fazlaca kalorili ama bir o kadar da sağlıklı bir tatlı çıkar.
Reyta’nın Krep Tarifi…
Malzemeler:
1 yumurta
1 nescafe fincanı un
1,5 su bardağı süt
1 fiske tuz
1 fiske şeker
1 tutam zeytinyağı
(Tüm bu malzemeler aynı oranda arttırılarak daha fazla miktarda krep hazırlanması mümkündür)
Hazırlanışı:
1 yumurta, 1 nescafe fincanı un, 1,5 su bardağı süt, 1 fiske tuz, 1 fiske şeker ve 1 tutam zeytinyağı karıştırılarak iyice çırpılır (blender ile karıştırma imkanı varsa daha iyi). Elde edilen sıvı karışımdan yarım kepçe kadar alınarak daha önce yağlanmış ve kızdırılmış ince bir teflon tavaya dökülür. Altı kısılarak pişmesi sağlanır. Bir yüzü pişen krep hamuru, tahta bir spatula yardımıyla çevrilir ve diğer yüzünün pişmesi sağlanır. Her iki yüzü de pişince düzgün bir şekilde tavadan kaldırılıp dikkatlice tabağa alınır. Diğerleri de aynı şekilde pişirilmeye devam edilir. Tavanın işlemler sırasında bulaşık kalmaması önemlidir. Ayrıca krepler pişirilirken bekleyen karışım koyulaşabileceğinden, sık sık ve azar azar süt ilave edilip karışımın çırpılmasında fayda vardır. Pişirilen krepler üst üste tabağa çıkarılabilir, birbirine yapışmaz. Krep yapımı tamamlandıktan sonra çeşitli malzemeler hazırlanıp, arzu edilen şekilde kreplere sarılarak yenmek üzere sunulur.


Afiyet Olsun…