30 Kasım 2013 Cumartesi

Semra'nın Haşhaşlı Tatlısı...



Malzemeler:
 
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı ay çiçek yağı
1 bardak irmik
1 bardak un
2 bardak haşhaş
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
 
Yapılışı:
Şeker ve yumurta bol bol çırpılır, daha sonra diğer malzemeler karıştırılır. Arzuya göre vanilyayı 2 paket koymak mümkündür. 
Şerbeti:
3 bardak şeker,  4 bardak su ile kaynatılır, 5 dakika sonra 1/2 limon suyu katılıp biraz daha kaynatılıp her ikisi de ılıkken şerbet kekin üstüne dökülür. Kaymaklı dondurma ve çiğ badem ile servis edilir.
 
Afiyet Olsun...

Sevtap'ın Böreği....


Malzemeler:
3 yufka
150gr tereyağı
1 yemek kasığı sıvı yağ
Yarım bardak su
Arzu edilen iç malzeme(kıymalı, peynirli vb.)
 
Yapılışı:
Yağlar karıştırılır, serilen yufkaların üzerine kat kat sürülür.
Arzu edilen malzeme yufkanın üzerine konur. 
Şerit şerit kesilen yufka muska seklinde katlanır.
Üzerine yumurta sarısı ve çörek otu sürülür.
180 derece fırında alt üst pişirilir.
Sıcak servis  yapılır.
Afiyet Olsun...

29 Kasım 2013 Cuma

Kinoa Salatası...


 

 
 

Malzemeler:
1 su bardağı kinoa
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet kuru incir
1 avuç kırılmış ceviz
2-3 sap doğranmış dereotu
2-3 sap doğranmış taze nane
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Tuz
Yapılışı:
1 su bardağı kinoa yıkama suyu berraklaşıncaya kadar bol bol yıkanır. Süzüldükten sonra 1 kaşık zeytinyağı ile teflon bir tavada 5 dakika kavrulur. Daha sonra başka bir yerde kaynatılan su ve tuz pilav tavasına ilave edilir. Kapak kapatılıp 20 dakika kısık ateşte pişirilir. Suyunu çektikten sonra demlenmeye bırakılır. Demledikten sonra kırılmış ceviz, kıyılmış kuru incir, ince doğranmış dereotu  ve nane ilave edilir. Nar ekşisi, pul biber ve biraz zeytinyağı ile karıştırılarak servis tabağına alınır.
Afiyet Olsun...

Tam Buğdaydan Dilimli Lavaş Ekmeği ile Izgara Sebzeli Sandviç..

 
Marketlerde kolayca bulunabilen düşük kalorili tam buğdaydan dilimli lavaş ekmeği, arasına ızgara sebzeleri  koyup sandviç haline getirmek veya dürüm yapmak için ideal bir malzeme. Kızım Aslı'nın okula giderken yanında rahat taşıyabileceği ve sonra öğle teneffüsü sırasında kolay tüketebileceği bir öğlen yemeği seçeneği düşünüyordum. Sağlıklı bir alternatif olsun ve sebze de yiyebilsin diye lokantalarda yediğimiz ızgara sebze salatalarından yola çıkarak  kendimce böyle bir dürüm türettim. Okula ya da işe götürmek ya da evinde afiyetle yemek isteyenler için işte tarifi:

Malzemeler:
Tam buğdaydan dilimli lavaş ekmeği
Kabak
Patlıcan
Kırmızı biber
Hellim Peyniri (arzuya göre keçi vb. peynirler de olabilir)
Fesleğen yaprakları (ya da evde bulunan maydanoz vs. gibi herhangi bir yeşillik)
Arzuya göre pul biber, karabiber vb.
Tuz
Keçi peyniri kullanılırsa ceviz taneleri ve nar ekşisi

Yapılışı:
Kabak ve patlıcanlar yıkanır, arzuya göre soyulur, uzun şeritler halinde dikey kesilmiş dilimler oluşturulur. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serilir. Kağıdın üzerine yerleştirilen sebzeler bir fırça yardımıyla  az bir miktar zeytinyağı sürülerek orta hararetli fırında hafif kızarana kadar pişirilir. Diğer taraftan dilimlenmiş hellim peynirleri teflon bir tavada alt üst pişirilir. Eğer evinizde tost makinası varsa (daha sonra temizliğinin kolay olması için arasına yine pişirme kağıdı konarak) tüm sebzeler ve hellim dilimleri tost edilerek de  pişirilebilir. Lavaş dilimi uygun bir tabağa yerleştirildikten sonra, ızgara yapılmış haldeki tüm sebzeler ve hellim dilimleri  üst üste lavaşın üzerine konur. En üste fesleğen yaprakları ve bir kat daha lavaş dilimi konarak servis yapılır. Izgara sebzeler lavaşın içine sarılarak, besin değeri kaybolmadan ve bozulmadan tüketebilecek bir dürüm olarak da hazırlanabilir. Arzuya göre keçi vb. gibi peynirler de kullanılabilir. Keçi peyniri kullanılırsa kırılmış ceviz taneleri de konup nar ekşisi ile tatlandırılabilir. Ayrıca hiç peynir koymadan hazırlanıp pul biber, karabiber gibi baharatlarla çeşnilendirilebilir.

Afiyet Olsun..

24 Kasım 2013 Pazar

Pırasalı Börek...


Malzemeler:
4 adet yufka
4 adet pırasa
2 adet havuç (arzuya göre)
Tuz
1 yemek kaşığı sıvıyağ 
Böreği hazırladıktan sonra üzerine dökmek için:
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta






Hazırlanışı:
Pırasaların ayıklanır ve ince ince doğranır. Bir tavaya 1 yemek kaşığı sıvıyağ konur, pırasalar ve arzuya göre rendelenmiş havuçlar eklenir, tuzu da ilave edilerek kavurulur.  Pırasalar soğumaya bırakılır. Diğer bir tarafta yoğurt, süt, sıvıyağ ve yumurta çukur bir kasede iyice karıştırılır. Bu karışım uygun bir yere serilen yufkaların üstüne sürülür ve pırasalı harçtan konarak yufka rulo şeklinde yarısına kadar sarılır ve tam ortadan yarıya kesilerek aynı işlem kalan yarısı için de tekrarlanır. Tüm yufkalar bitip tepsiye yerleştirildikten sonra karışımın kalanı böreğin üzerine sürülür ve fırında 180 derecede üstü kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis edilir...

Afiyet Olsun...

 

20 Kasım 2013 Çarşamba

MESLEKİ YABANCI DİL DERSİ İÇİN KIZLARIM İNGİLİZCE YAZDIKLARI TARİFLERİ YAPIP GETİRDİLER...




DAMLA SEFEROĞLU'NDAN İÇ PİLAV; DAMLA'YLA GURUR DUYDUM, LÜTFEN İZLEYİN... http://www.turnto10.com/story/23755418/i-pilav-malzemeler-rice

Ingredients:
1 cup Goya rice
1/2 cup olive oil
1/2 cup black currant
1/2 cup pine nut
1 tbsp. cinnamon
1 tbsp. allspice
1 tsp. paprika
Pinch of salt and pepper
Pinch of red pepper
Fresh mint leaves, parsley and dill
4-5 cloves of garlic, minced
2 mid-size onions
1 tsp. sugar
1 1/2 cup boiled chestnut
Method of Preparation:
1. Rinse rice until the water is clear. Soak the rice in hot water for at least an hour. Add 1 tsp. of salt in the water.
2. Soak black currants in a bowl covered with hot water.
3. In a pan, heat olive oil then add the onions, garlic and pine nuts until caramelized. Then drain the rice and add to the pan with salt, pepper and sugar and continue to stir and sauté.
4. Add the black currants, cinnamon, allspice, paprika, and boiled chestnuts to the pan with 1 1/2 cup of boiled water, cover top.
5. Allow the rice to cook until you see the dimples on the surface. Once cooked, open the lid and add the chopped parsley, mint and dill and leave uncovered for about 10 minutes to let the rice to infuse.
6. Before serving combine and mix all ingredients.

ORGANİK BUĞDAY SALATASI...


MALZEMELER:

1 su bardağı aşurelik organik buğday
1 küçük konserve mısır
2 adet közlenmiş kırmızı biber ya da turşusu
5-6 adet salatalık turşusu
1/4 demet maydanoz, dereotu ve istenilen diğer yeşillikler
tuz, karabiber
kırmızı pul biber
zeytinyağı
2-3 yemek kaşığı limon suyu
nar ekşisi ve süslemek için nar, kurutulmuş domates vb...


YAPILIŞI:
Organik buğdaylarımızı haşlayıp, suyunu süzüp; nar ekşisi, limon,tuz,kırmızı pul biber ve zeytınyağı ile güzelce harmanladıktan sonra ince ince doğranmış salatalık turşusu, közlenmiş kırmızı biber, organik yeşilliklerimiz ve tüm diğer malzemelerimizle karışıştırıp narla ve kuru domatesle süsleyerek servis yapıyoruz.. İşte bu kadar basit ve çok lezzetli, bir o kladar da sağlıklı...
Afiyet olsun...