25 Ekim 2011 Salı

Feryal’in Gülriz Sururi TV Programlarında İzleyip Uyguladığı Makarna

KuşYuvası

Malzemeler:
1paket makarna(ince spagetti)
1küçük paket krema
1yumurta
10 dilim pastırma
200gr. Kaşar peyniri(10 dilim kadar ince ince kesilmiş)
10 dilim domates
Muskat (Küçük Hindistan cevizi ,bıçakla kıyılıp,süzgeçten geçirilecek)
Fesleğen Sosu
Kekik
Tuz
Karabiber

Yapılışı:
Haşlanmış makarnanın içine yağ, sarımsak, muskat, kekik, tuz, karabiber katılarak karıştırılır.
Sos:
Yumurtalar çırpılıp, krema ile karıştırılır. Bu karışımın yarısı makarnanın içine konur, yarısı da üzerine koymak için saklanır.
Servis İçin Hazırlık:
Cam bir tart kalıbı yağlanır. Servis çatalı ile makarna tencereden alınıp, bu kabın içinde spagetti yer gibi kıvrılarak şekil verilir. Bir kişinin yiyebileceği miktarda kıvrılarak elde edilmiş porsiyonlar başka bir servis tepsisine dizilir. Ayrılan sos hepsinin üstüne paylaştırılır. En üste de sırayla, birer dilim pastırma, domates, kaşar peyniri ve bir kekik dalı yerleştirilir. 200 derecelik fırında 15 dakika tutulur.
Daha sonra geniş bir spatula yardımıyla tabaklara servis edilir.

AFİYET OLSUN...               

Kızım Elif’in Fransızca Öğretmeni Valerie’den Brownie

Brownie de Valerie

Malzemeler:
300 gr. siyah çikolata
100 gr. tereyağı
5 yumurta
150 gr. şeker
100 gr. un

Yapılışı:
1)      Büyük bir tencerenin içine, tencerenin yarısına gelecek şekilde su doldurunuz. Sonra küçük bir tencerenin içine siyah çikolata koyuyoruz + tereyağı + şeker karıştırıyoruz.
2)      Ateşten alıp içine yumurtaları ve unu koyuyoruz. Karıştırıyoruz.
3)      Yaptığımız karışımı kapların için koyuyoruz. Sonra fırına atıyoruz.
        
Fırın: 180 derece                           30 ile 35 dakika

Bu tarif malzemesinin yoğunluğu bakımından ve ekonomik açıdan biraz ağır gelirse aşağıda hem ekonomik, hem de hafif bir Brownie tarifi daha var:)
Bkz: Rozita'dan Seçmeler, Ekonomik Browny

AFİYET OLSUN...

Rozita'dan Seçmeler; Ekonomik Brownie, Cookie, Chester

Ekonomik Brownie

Malzemeler:
3 su bardağı un
2,5 su bardağı şeker
1 paket kakao
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kasığı tuz
Yarım bardak sıvı yağ
2,5 su bardağı su

Yapılışı:
Bu malzemelerden un, şeker,kako,kabartma tozu ve tuz birbirine iyice girmesi için öncelikle çok iyi karıştırılır. Daha sonra, 2 bardak su ile karıştırıp çok uzun süre döver gibi çırpılır. Bir bardağın yarısına sıvı yağ, yarısına su koyulup bu karışıma yedirilerek, tekrar çok uzun süre çırpılmaya devam edilir. Çırparak ve döverek kıvama ulaşılıp, kalıplara konulup pişirilir. Arzu edildiği şekilde sıcak veya soğuk servis edilir. Çok pişirilmeden ilk kabardığında fırından çıkarılırsa, içi yumuşak hatta sıvı bir şekilde kalıp,  ılık kek gibi de servis yapmak mümkündür.


Cookie

Malzemeler:
3 kahve fincanı toz seker
3 kahve fincanı sıvı yağ
3 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

Yapılışı:
Tüm malzeme hamur haline getirilerek bir merdane yardımıyla kalın bir şekilde açılır. Kurabiye kalıpları kullanılarak çeşitli şekiller verilir. Orta hararetli fırında pembeleşinceye kadar pişirilir.
Arzuya göre bu kurabiyelere tarçın, parça çikolata, fındık parçaları vb. ilave edilerek çeşitlendirilebilir.

Chester

Malzemeler:
250gr tereyağı
6 kasık rende kasar peyniri
4 su bardağı un
1 çay kasığı sirke
2 yumurta
1 tatlı kasığı tuz

Yapılışı:
Tüm malzemeden bir hamur yapılır. Merdane ile çok ince olmayacak şekilde açılır. Varsa yuvarlak ve kenarı tırtıklı kalıplarla kesilerek şekillendirilir. Arzuya göre hamuruna; zeytin ezmesi, pesto sos, acı biber ya da kuru domates konularak çeşitlendirilebilir.

AFİYET OLSUN...

............Hanım'ın Şekerparesi...

Bu tarif senelerce yapıldı tarafımdan, çok da beğenildi, hatta Gelik Lokantalarının sahiplerinden İbrahim Amca, bir gün kayımvalidemlerin yazlık balkonunda barbekü yaparken tatlı olarak bu şekerpareyi sunduğumuzda ''aman kızım bu tarifi iyi sakla, çok güzel tutturmuşsun, böyle tutturmak hiç kolay değildir'' demişti. Ne yazık ki kimden öğrendiğimi hatırlayamıyorum. Zaten yazılı olarak da yoktu bende. Her zaman aklımdan yaptım. Ama artık yazdım ve sizlerle paylaşıyorum. Buyursunlar...

............Hanım'ın Şekerparesi

Malzemeler:
2 yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri
3 bardak un
1 çay bardağı sıvı yağ
1/2 paket margarin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Şerbet için:
3 su bardağı seker
4 su bardağı su
1/2 limonun suyu

Yapılışı:
Oda sıcaklığında tutulan margarin, kabartma tozu, vanilya ve un karışımı ile karıştırılarak kum gibi olacak şekilde yoğrulur.
Diğer yanda yumurta, seker ve sıvı yağ çırpılır. İki karışım birbirine ilave edilerek, yumuşak bir hamur elde edilir. Daha sonra top top yapılarak yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerlerine ceviz ya da fındık bastırılarak topların yassılaşması ve hafif çatlaması sağlanır. Orta hararetli fırında pişirilir.
Şekerpareler pişerken su ve seker kaynatılarak şerbet hazırlanır. Kaynayan şerbetin altı kapatılmadan önce bir tasım da limon suyu eklenerek kaynatılır. Soğumaya bırakılır. Fırından çıkan şekerpareler henüz ilikken, daha önce hazırlanıp soğumaya bırakılan şerbet bir kasık yardımıyla yedire yedire tüm şekerparelerin üzerine dökülür.
Şerbet sıcak olursa şekerpareler soğuk olmalı, ya da tam tersi uygulanmalıdır veya her ikisi de ılık olmalıdır.

AFİYET OLSUN...

Gülgün Abla'nın Şarlot Pastası ya da Rokoko

Gülgün Abla'nın Şarlot Pastası ya da Rokoko

Malzemeler:
100gr. margarin
1,5 kahve fincanı un
2,5 kahve fincanı şeker
500gr. şeker
1 yumurta sarısı
500 gr kedi dili bisküvisi
1 paket kremşanti
Arzuya göre; ayıklanmış çam fıstığı (yeşil fıstık) ve parça çikolata


Yapılışı:
Tek tek ıslatılan kedi dili bisküviler cam kabın içine yerleştirilir Kedi dillerinin uçları daha sonra sepet görüntüsü versin diye kabın biraz dışında bırakılır. Diğer bir yanda; margarin, kakao ve un miyane şeklinde kavrulur. Kavrulan karışıma süt ilave edilir. Koyu bir muhallebi kıvamını alınca yumurta sarısı ilave edilip kaşıkla soğutulur. Bir paket kremşanti ise pakette tarif edildiği şekilde hazırlanır.
Daha önceden yerleştirilmiş olan kedi dili bisküvilerinin üzerine önce kremşanti, sonra soğutulmuş olarak bekleyen kakaolu muhallebi sırasıyla konur. Aralara parça çikolatalar serpilebilir. En üstüne ve hatta içine de yeşil fıstık konarak süslenir.

Servis Şekilleri:
Arzu edilen; servis yaparken bir sepet görüntüsü oluşturmaktır. Bu sepetin içinden kaşıkla tabaklara servis yapılır.
Diğer bir servis şekli için ise;
Yuvarlak bir kaba naylon folyo geçirilip, tek tek ıslatılan kedi dili bisküviler kabın içine yerleştirilir. Arasına sırasıyla, kakaolu muhallebi ve kremşanti konur. (Bu alternatifte kremşantinin bir kısmı ayrılarak daha sonra üzerine sürmek için buzdolabının normal bölümünde bekletilir.)  En üste tekrar bir sıra ıslatılmış kedi dili bisküvisi dizilir. Üzeri naylon folyo ile örtülüp buzdolabının derin dondurucusuna konulur. Daha sonra servis yapılmak üzere buzdolabından çıkartılır, yuvarlak porselen bir tabağa ters çevirilir. Yarım daire şeklindeki pastanın çevresine, bir kısmı daha önceden ayrılarak bekletilen kremşanti bıçak ya da kaşığın tersi kullanılarak sürülür. Üstüne parça çikolata ya da yeşil fıstık serpilir. Kesilerek servis yapılır. Bu şekliyle adına ROKOKO demek de mümkündür :)

AFİYET OLSUN...

Nükhet Abla'nın Elmalı Tartı...

Nükhet Abla'nın Elmalı Tartı

Malzemeler:
3 su bardağı un
1 paket margarin
1 fincan süt veya yoğurt
1 yumurtanın sarısı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Arasına konacak malzemeler:
3 büyük elma
1 avuç ceviz
1 kaşık tarçın
1 çay bardağı toz şeker
Arzuya göre az miktarda kuru üzüm

Servis için malzemeler:
Pudra şekeri, krema veya vanilyalı dondurma

Yapılışı:
Malzemeler bir araya getirilip yumuşak bir hamur elde edilir. Bu hamur ikiye bölünür. Parçalardan biri buzdolabının derin dondurucusuna sertleşmesi için konur. Diğer parça kullanılacak kalıba döşenir.
Diğer taraftan elmalar rendelenir, bunlarda ikiye ayrılır. Bir kısmı ceviz, şeker ve tarçınla birlikte ateşte pişirilir. Daha sonra pişen iç harcı ile pişmeyen elmalar bir araya getirilir ve kalıba döşenen hamurun üzerine serilir. Buzdolabına sertleşmek üzere bırakılan hamur çıkartılarak, rendenin büyük bıçaklı kısmından rendelenir. Rendelenmiş hamur, elmalarla örtülmüş olan diğer hamurun üzerine tamamen kapatacak şekilde serpilir. Üstüne yumurta sarısı sulandırılarak sürülüp, orta hararetli fırında pembeleşene kadar pişirilir.

Servis:
Fırından çıkınca biraz soğuması beklenir, pudra şekeri serpilerek servis yapılır. Servis sırasında, sos kabına  konmuş bir miktar krema bulundurulup arzu edenlerin damak tadına sunulur. Servis için diğer bir alternatif ise fırından çıktığında, henüz sıcakken, vanilyalı dondurma ve üstüne bir adet nane ile sunmaktır.
                                                                                         AFİYET OLSUN

Annemin Su Muhallebisi...

Annemin Su Muhallebisi

Malzemeler:
4 su bardağı su
3 su bardağı süt
1 su bardağı buğday nişastası (1 parmak kadarı un olacak şekilde)
2 çorba kaşığı toz şeker

Üstü için malzemeler:
Arzuya göre üzerine;
Vanilyalı ya da sade sütlü dondurma ve nane yaprağı
Gül suyu ve pudra şekeri,
Pekmez veya çeşitli marmelatlar kullanılabilir.

Yapılışı:
Tüm malzemeler biraraya getirilerek muhallebi şeklinde pişirilir. Daha önceden içlerinden su geçirilerek hazırlanmış kalıplara dökülür (Ters çevirince kalıptan kolay çıkması için su geçirmek önemlidir).Kalıptan ters çevrilerek servis tabağına alınan muhallebi arzuya göre pudra şekeri ve gül suyu, pekmez veya dodurma üzerine 1 adet nane yaprağı ile servis yapılabilir. Kalıplara dökülmediği taktirde, büyük bir kalıba yada tepsiye dökülüp, daha sonra kesilerek, sözü geçen malzemelerle tatlandırmak ve süslemek suretiyle servis yapılabilir.
                                                                                 AFİYET OLSUN

Rengin Abla’nın Rokfor Peynirli Tartı...

Rengin Abla’nın Rokfor Peynirli Tartı

Malzemeler:

Yarım parmaktan bir parmak az margarin
Yarım çay bardağı su
Aldığı kadar un (un olarak kek un kullanacak)
Az tuz

Üstü için malzemeler:

Rokfor Peyniri ( bir üçgen)
2 yumurta
1 bardak rendelenmiş taze kaşar
1 küçük paket krema

Yapılışı:

Ele yapışmayacak şekilde bir hamur yapılır. Yapılan hamur kaba bastırılarak ve kabın yanlarına doğru kaldırılarak yayılır.
Diğer bir yandan, rokfor peynir ile yumurtalar bir çatalla ezilir. Üzerine 1 paket krema ve rendelenmiş taze kaşar peyniri de ilave edilerek karıştırılır. Bu karışım daha önce hazırlanıp kalıba yayılan hamurun üzerine serilir.
160 derecelik fırında alt-üst ayarlanarak, tepsi ya da kalıp fırının biraz altına yerleştirilerek pişirilir. Tercihen sıcak servis yapılır.

AFİYET OLSUN...

23 Ekim 2011 Pazar

İngilizce Öğretmenim Asuman Hanım'ın Pizzası ve Alman Pastası

Bloguma yeni tarifler koymak için, yıllardır biriktirdiğim tarifleri içine koyduğum kutuyu ortaya çıkardım. Her ne kadar çeşitli zamanlarda defterlere geçirilmiş olsa da tariflerimin ilk yazıldığı hallerini bu iş için özel olarak ayırdığım bir kutuya koyup saklamışımdır (tıpkı üniversitede yurtta kalırken arkadaşlarımla birbirimize yazdığımız notları halen sakladığım kutu gibi).
Bazen bir zarfın boş köşesi, bazen bir peçete, bazen tarifi veren kişinin kendi el yazısıyla buzdolaının üstüne mıknatısla yapıştırdığı hoş bloknottan bir yaprak, bazen de bir ajandanın koparılmış sayfası... Değişik kalemlerle, değişik tarihlerde yazılmış bu sayfaların çoğunun üzerlerinde yapıldığı günden, belki de mixer sıçramasıyla oluşup kalmış, yumurta ve şeker karışımı lekeler bile var.
İşte şu anda yazmakta olduğum bu iki tarif; Asuman Hanım'ın Pizzası ve Alman Pastası, sayfanın üzerindeki tarihe bakılacak olursa, 1983 yılında, İngilizce dersi sırasında bir ajandanın sayfasından koparılarak yazılmış. Her zaman sevgiyle andığım İngilizce öğretmenim tarafından dersin en sıkıcı anında, belki de sınıfın yarısından çoğunun uyukladığı bir sırada, quiz yapacak bir edayla ''şimdi herkes bir kağıt kalem çıkarsın'' deyişini şimdiki gibi hatırlıyorum. Bizler korku ve panik içinde sayfa koparmaya çalışırken de, şöyle demişti;
''bu akşamki ödeviniz, özellikle erkek öğrenciler mutlaka yapıp, yarın sınıfta nasıl yaptıklarını anlatacaklar''. Daha sonra da bugün bloguma yazdığım bu tarifleri yazdırdı ve tembih etti; ''annelerinizin günleri, arkadaş toplantıları olduğunda, bir tatlı-bir tuzlu olarak bunları siz yapıp, işe yarayın'
O gün Asuman Hanım bize; bir derste sadece o dersin müfredatının öğretilmesinin şart olmadığını, öğrencinin ilgisini çekebilmenin çeşitli yolları olduğunu, hayata dair bir öğretmen ne öğretirse öğrencilerinde ömürlerinin sonuna kadar iz bırakacağını gösteriyordu aslında. Ben bu tarifleri sadece yapmakla ve eşe dosta verip paylaşmakla kalmadım. Yıllarca İngilizce öğretmenliği yaparken, bazen dersten öğrencilerin en koptuğu anda bazen de kendi canım sıkıldığında, ''çıkarın bir kalem kağıt'' diyerek, tüm öğrencilerime de yazdırdım ve yaptırdım. Hatta yapıldığından emin olmak için zaman zaman ertesi gün yaptıklarını okula getirmelerini istedim. Sınıfta afiyetle yemek ve yerken de eğlenmek için.
Kulakların çınlasın Asuman Hocam.

Pizza

Malzemeler

Hamuru için:

125 gr eritilmiş margarin (yarım paket)
3 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta
13 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat

Üstü için malzemeler:

Arzuya göre; sosis, salam, mantar, biber, domates vb. sebzeler, peynir çeşitleri
1 bardak süt
1 kaşık salça


Yapılışı:

Yoğurt, yumurta birlikte çırpılır. Eritilmiş margarin çırpılan yoğurt ve yumurtaya ilave edilir. Ayrı bir kapta biraraya getirilmiş karbonat, tuz ve un karışımı, daha önce hazırlanan sıvı karışımın üzerine dökülür ve bir hamur yapılır. Hazırlanan hamur 1 saat kadar bekletilir.
Hamur beklerken pizzanın üstüne konması planlanan malzemeler hazırlanır. 1 saat bekletilmiş hamur istenilen şekildeki bir tepsiye elle yayılır. Hazırlanan malzeme hamurun üzerine konur. Bu arada 1 bardak sütün içine 1 kaşık salça konarak iyice yedirilir ve tüm malzemenin üzerine kaşık yardımıyla dökülür.
Orta hararetli fırında pişirilir. Keserek servis yapılır.

Alman Pastası

Malzemeler:

Kek İçin:
3 yumurta
1,5 çay bardağı şeker
1,5 çay bardağı yoğurt
200gr. eritilmiş margarin
4,5 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Krema İçin:
1 yumurta
1 çay bardağı şeker
2 çorba kaşığı un
½ kg. süt
1 paket vanilya veya limon kabuğu rendesi

Krema için tüm malzemeler tencereye konup kaynatılır, muhallebi kıvamına gelip ateşten indirince fındık kadar tereyağ konulup, karıştırılarak soğutulur.

Yapılışı:
3 yumurta ve1,5 çay bardağı şeker mixer ile çırpılır. Daha önceden eritilmiş ve soğutulmuş margarin ilave edilir. Un, kabartma tozu ve vanilya ayrı bir yerde karıştırılarak, yumurta, şeker, margarin karışımının üzerine konup karıştırılır. Daha önceden yağlanmış bir pasta kalıbına dökülür. Orta hararetli fırında pişirilip, soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kremayı sürmek üzere, kek ortasından büyük bir bıçak ya da ip yardımıyla ikiye bölünür. Arasına hazırlanan tüm krema sürülür. Pastanın üzerine krema sürülmez, sadece pudra şekeri serpilerek servis yapılır.

                                                         AFİYET OLSUN

Diyetisyen Yelda'nın Kabak Çorbası...

Diyetisyen Yelda'nın Kabak Çorbası

Malzemeler:
3 Kabak
5 Domates
1 Soğan
2 diş Sarımsak
½ demet Maydanoz
 ½ demet Dereotu
1 kaşık zeytinyağı
Tuz/karabiber/pul biber(arzuya göre)
1 çay bardağı tel şehriye (arzuya göre)

Bu çorbadaki (maydanoz ve dereotu hariç)tüm malzemeler rendelenir ve bir araya getirilerek kaynatılır. Maydanoz ve dereotu çok ince kıyılır, çorba kaynayıp, sebzeler piştikten sonra zeytinyağı ile birlikte ilave edilerek bir taşım daha kaynatılır. Taneli yemek istemeyenler blender kullanarak pütürsüz hale getirebilirler.


                                                                                              AFİYET OLSUN

21 Ekim 2011 Cuma

Rozita'nın Diyet Kabak Çorbası...

Bir gün kahve içmek için uğramıştım Rozita'ya. Ama kahve yerine mug içinde servis yaptığı bu çorbayı içtik. Öyle güzel oldu ki. çünkü aslında öğlen olmuştu ve çoktan yemek vakti gelmişti. Kahve bahane tabi ki, maksat beraber olmak ve laflamaktı. Çorba da bize laflarken eşlik etti. Mug kullanarak içmek de ayrıca kolaylık sağladı ve başka bir keyif verdi. Kimbilir; siz de belki çay kahve yerine acıkmış bir arkadaşınıza bu şekilde ikram edebilirsiniz


Rozita'nın Kabak Çorbası (diyet) 

Malzemeler:
2 Kabak
2 Soğan
2 Kırmızı biber
2 çorba kaşığı bulgur
1 diş Sarımsak
2 çay kaşığı kuru nane
½ demet Maydanoz
 ½ demet Dereotu
1 kaşık zeytinyağı
Tuz/karabiber/pul biber(arzuya göre)
Varsa tavuk suyu, yoksa bulyon

Bu çorbadaki tüm malzemeler kaynatılır, kırmızı biberler tencereden çıkarılıp kabukları soyulduktan sonra, tümü blender kullanılarak pütürsüz hale getirilir. Dereotu ve maydanoz arzuya göre içine yada sonradan üstüne kıyılarak konmak suretiyle servis yapılabilir.


AFİYET OLSUN...