23 Aralık 2013 Pazartesi

Babaanne Poğaçası..



Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 paket hamur kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 yumurta akı
Aldığı kadar un
Yumurtanın sarısı (üzerine sürmek için)
Yapılışı:
Tüm malzemeler karıştırılır. Elde edilen yumuşak hamur iki saat buzdolabında bekletilir. Arzu edilen malzeme arasına konur. Orta hararetli fırında pişirirlir.
Afiyet Olsun...

18 Aralık 2013 Çarşamba

Ortaköy Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi Yıyecek İçecek Bölümü 11-E Sınıfı Öğrencilerinden Seda Nur Köksal Tarafından Pişirilen Pekmezli Ayva Dolması...


Malzemeler:

6 adet küçük boy ayva
1 su bardağı yağsız kıyma
1 çay bardağı pirinç veya bulgur ya da buğday
1 orta boy soğan
Arzu edilirse küçük doğranmış dereotu , nane ve maydonoz
1 çay bardağı pekmez
1 kaşık tereyağı
1 çay bardağı su
Yeteri kadar tuz

Yapılışı:
Ayvalar soyulur. Alt ve kapak kısmı soyulmadan önce kesilmiş olmalıdır. Kararmaması için soyulan ayvalar limonlu suya konur. Kıyma,soğan yeşillikler ve pirinçten (pirinç yerine bulgur veya buğday da kullanılabilir) iç harcı hazırlanır. Ayvalar limonlu sudan çıkarılıp içleri oyulur. Oyulan ayvalara çok sıkıştırmadan iç harcı doldurulur ve ayvaların kapakları kapatılır. Ayrı bir yerde tereyağı eritilir, pekmez ve su ilave edilerek ayvaların dizildiği tencereye konur. Ayvaların pekmezli suda kısık ateşte pişmesi sağlanır. Pirinçler pişip uzayınca altı kapatılır. Arzuya göre renkli Meksika biberleri tereyağı ve pakmezle sotelenip garnitür olarak tabağa alınır ve ayva dolmaları ile birlikte sıcak servis yapılır.

Afiyet Olsun...

11 Aralık 2013 Çarşamba

Öğrencilerimin Workshop Çalışmasında Pişirdikleri Somon...


Malzemeler:
Somon
Biberiye
Zeytinyağı
Tuz, karabiber, pul biber
Patates
Mantar
Arzuya göre krema
Garnitür olarak roka vb yeşillik ve soğan dilimleri
Yapılışı:
Kılçıkları temizlenen somon derin bir kaba alınır, üzerine zeytinyağı,  taze biberiye, karabiber dökülüp yaklaşık 15 dakika marine edilir. Yanına eşlik etmesi için orta boy patatesleri yarı pişmiş olarak haşlanır,  daha sonra yuvarlak dilimler halinde kesilir, fırın tepsisine yerleştirilir, üzerine zeytinyağı, kırmızı pul biber,  taze biberiye, tuz ilave edilir, 15 dakika fırında tutulur ve çıkarılır. Marine edilmiş somon alınır ve tepsiye yerleştirilir. Fırında yarım saat pişirilir. Serviste sos kullanmak istenirse somonun kalmış parçaları haşlanır. Küçük bir tencerede ince ince doğranan orta boy soğanlar kavrulur.  Üzerine istenilen boyda doğranan mantarlar ilave edilir,  mantar suyunu salmadan somondan elde edilen su ilave edilir. İçine isteğe bağlı krema eklenir. Miktarı hazırlanan sosa göre yapılır,  krema sevmeyenler için sadece sosu su kıvamından çıkarmak üzere ilave edilir. Kremanın kesimlememesine dikkat edilir. 
Afiyet olsun…

9 Aralık 2013 Pazartesi

IWI'da Tattığım Fındıklı Helva...


Kestaneli Karabuğday Pilavı...

Malzemeler:
2 su bardağı karabuğday
4.5 bardak kaynar su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Haşlanmış soyulmuş doğranmış kestane (miktarı arzuya göre)
Dolmalık fıstık  (miktarı arzuya göre)
Kuş üzümü (miktarı arzuya göre)
Tarçın
Tuz
Karabiber
Üzerine süs ve lezzet katmak için dereotu
Yapılışı:
Yıkanıp, ıslatılıp, süzülen karabuğday ve dolmalık fıstık zeytinyağı ile teflon tavada hafifçe çevrilir.Daha sonra tüm baharatlar ve yıkanıp ayıklanmış kuş üzümü eklenir. Bir ölçüye 2.25 ölçü sıcak su ilave edilir ve tavanın ya da tencerenin kapağı kapatılır. Suyunu çektikten sonra dereotu ve kestaneler de ilave edilip, karıştırılır, kapağı kaptılıp demlenmeye bırakılır. En son üzerine dereotundan biraz serpilip mantar, kırmızı biber vb. çeşitli garnitürlerle servis yapılır.

Afiyet Olsun...

P vitamini ihtiva eden karabuğday damarlara esneklik ve güç kazandırıyormuş, Japon arastırmacılara göre karabuğday, iltihaplanmayi, aşırı terlemeyi önlüyormuş, yüksek tansiyon ve kansızlıkta çok önemli olan potasyum, magnezyum, fosfor ve demir karabuğdayda bol miktarda bulunuyormuş, karaciğerin çalışmasını kolaylaştıran choline ihtiva ediyormuş, böbreklerin çalışmasında yararlıymış, kan şekerini optimal bir seviyede tutuyormuş, yağ oranı oldukça az olduğundan, zayıflama diyeti uygulayanlar için vazgeçilmez bir besinmiş.

4 Aralık 2013 Çarşamba

Mutlu'nun Usulü ile Keçi Peynirli Pekmezli Börek...



 Malzemeler:
2 adet yufka
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay  bardağı un
İstenilen bir iç malzemesi

Yapılışı:
Yufka serilir, üzerine zeytinyağı sürülür, üzerine  un elenir,  bir kat daha aynı şekilde yufka serilip arasına istenilen malzeme konur ve sıkı sıkı sarılarak orta hararetli fırında pişirilir.

Arasına koyduğum malzeme:
Keçi Peyniri
Pekmez
(Arzuya göre dövülmüş ceviz)

Üzerine sürmek için:
Sulandırılmış pekmez
Kavrulmuş Susam

Afiyet Olsun...

Not:
Yakın bir zamanda yeni açılan bir lokantada yediğim keçi peynirli ve pekmezli börekten esinlenerek keçi peyniri ve pekmezi göz kararı karıştırıp sigara böreği yapar gibi kestiğim yufkaların arasına malzeme olarak koydum. Mutlu'nun usulü böreği içine nasıl bir malzeme koyup da yapayım diye düşünürken karşıma böyle bir börek içi çıkması  hoşuma gitti doğrusu..  Üstüne de aynı yediğim börekte olduğu gibi susam kavurup koydum ancak susamın böreğin üzerine yapışmasını sağlamak için simitçi fırınlarında uygulandığı gibi önce pekmezi sulandırıp sardığım böreklerin üzerine sürdüm. Harika oldu çok tavsiye ederim... Ayrıca tadı az gelenler için üzerine pekmez gezdirmek de hiç fena bir fikir değil:)

Şebnem'in Kıtır Yufkaları...



Malzemeler:
Yufka
Zeytin ezmesi
Salça
Pesto
Haşhaş
Çörekotu
Susam

Yapılışı:
Yufkaları 2-2,5cm'lik şeritler halinde keserek üzerine arzunuza göre zeytin ezmesi, biraz sulandırılmış salça, pesto sos vb. sürülür. Biraz daha renklendirmek için çörek otu, susam, haşhaş ya da arzu ettiginiz benzeri malzemeler serpilerek fırın tepsisinin üzerine serilen pişirme kağıdının üzerine dizilir. Orta hararetli fırında rengi ve kıtırdaklığı ara sıra kontrol edilerek pişirilir. Cam kavanoz ya da kaplara dikine yerleştirerek servis yapılır.

Afiyet olsun...