20 Aralık 2011 Salı

Hacer'in Peynirli (kaşar lorlu) Böreği...


Hacer'in Peynirli (kaşar lorlu) Böreği
Malzemeler
Yufkası (ince ve kaliteli bir yufka olmasına dikkat etmeli)
Yumuşak tuzsuz bir çeşit peynir ya da kaşar loru
1 şişe sade soda
Tereyağı

Servis yaparken:
Zeytinyağında kurutulmuş domates, kornişon turşu ve közlenmiş kırmızı biber
Yapılışı:
Eritilmemiş tereyağı ile tepsi yağlanır. Yufka komple tepsiye serilir ve tepsinin dışında kalan kısımları daha sonra kapatılmak üzere açıkta bırakılır. Diğer yufkalar buruşturularak tepsinin içine konur.
Peynirler ve nohut kadar tereyağ parçaları yufkanın üzerine serpilir,  yarım çay bardağı soda da üzerine gezdirilir. Bu yolla üç kat serme işlemi gerçekleştirilir. En alta yerleştirmiş olduğumuz yufkanın kenarları üstüne kapatılır. Adeta bir paket oluşturulur ve en üstüne biraz daha nohut büyüklüğünde tereyağı serpilir.
1 saat boyunca ocağın üzerinde çevrile çevrile pişirilir, daha sonra ters tarafına döndürülür ve aynı şekilde çevirilerek pişirilir. Sıcak sıcak servis yapılır. Servis yaparken yanında zeytinyağında kurutulmuş domates, kornişon turşu ve közlenmiş kırmızı biber çok yakışıyor.
Afiyet olsun...
Bu börek bana rahmetli babamın soba üstünde pişirdiği börekleri hatırlattı. Onun böreklerinin hiçbiri birbirine benzemezdi, çünkü her börek yapışında yaratıcılığını zorlar değişik malzemeler ve yöntemler kullanırdı. Sadece börek için değil, bu söylediğim pişirdiği en basit omlet için bile geçerliydi.
Hacer de bu böreği geçenlerde bizi evine davet eden İngilizce öğretmeni arkadaşım Ulviye için yapıp getirmişti. Gerçekten çok leziz bir börek. Yapımı da kolay ama malzemeden kaçmamak gerekiyorJ
Not: Hacer diyor ki; ‘Bu böreği yiyeyim dersen cimrilik yok!’