21 Ekim 2014 Salı

Elmalı Granola Kupları...

Bu mevsimin gözdelerinden tatlı elmaları soyup, rendeleyip hiç şeker koymadan kaynatın. Kavanozlarda kışı beklemeye bırakın. Tabi ki elmalar ara sıra ev yapımı granola, ceviz ve tarçına eşlik ederek badem sütü veya probiyotik yoğurtla tüketilebilir.

Fırında Kabak Püresi; Pekmez, Ceviz ve Tahinle...


Kabakları fırın torbasında pişiridikten sonra ezip püre haline getirin, 1 çay bardağı stevya bitkisel tatlandırıcı ve 1 çay bardağı pekmez (sadece pekmez ya da bal da olabilir) ilave edip iyice karıştırın. Cam kaselerin içine kabak tatlınızı doldurun. Kırılmış ceviz ve toz tarçın serpeleyip en üstüne de tahin ve hatta biraz daha pekmez eklenebilir. Taze nane yaprağı ve tarçın kabuğu ile de süsleyebilirsiniz.


30 Eylül 2014 Salı

AVOKADO YATAĞINDA TAHİNLİ PATLICAN SALATASI....



3 adet orta boy patlıcanı (fırında pişmiş), 3 yemek kaşığı tahin, 1 diş sarımsak, 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı himalaya tuzu, 2 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 2 tatlı kaşığı limon suyu ile karıştırınca işte tahinli patlıcan salatası... Gerisi önceden soyulup ikiye ayrılmış, limon, zeytinyağı ve tane hardalla harmanlanmış avokadoların içine koyup süslemeye kalıyor.

Afiyet olsun...


Avokado yatağında tahinli patlıcan salatası...

Bu da artan patlıcanların közlenmiş kırmızı biber ve domates ile karıştırılmış hali....

Tahinli Patlıcan Salatası...

18 Eylül 2014 Perşembe

ERGUVAN REÇELİ




Bahçeye birkaç sene önce ektiğimiz Erguvan fidanı ağaç oldu, çiçekler açtı, kısa bir süre sonra seneye tekrar bu mevsimde açmak üzere veda edecek... Veda etmeden önce topladığım çiçekleri Osmanlı İmparatorluğu'nun bir geleneği olduğunu öğrendiğim Erguvan reçeli olarak değerlendirmeye karar verdim, ömrü öyle kısa ki bu güzel ağacın reçel olunca bütün sene kendini hatırlatacak sanki bize... Ağacımız egsozdan uzak olduğu için içim rahat, eğer reçeli denemek isterseniz siz de buna dikkat edin! Taze çiçekleri ve yaprakları yenilebilirmiş bu arada... Bir daha mevsimi gelene kadar erguvanlar mutfağımda benimle olsun deyip mevsimi geçmeden Erguvan reçeli yapmak isteyenlere erguvan çiçeklerinden nasıl reçel yaptığımı anlatayım; çiçekleri topladıktan sonra güzelce yıkayıp ayıkladım, bir sıra erguvan çiçeği, bir sıra toz şeker koyarak akşamdan şekerledim, sabah biraz su ekleyip kaynatmaya başladım, ilk kaynamaya başladığında çiçekleri süzgeçle çıkarttım, şerbet kıvamlanınca tekrar içine attım ve biraz daha kaynatıp yarım limon sıktım, bir taşım daha kaynatıp kapattım, uygun kavanozlara aldım. Çok hoş bir rahiyası var, biraz Gül reçeline benziyor. Mutlaka deneyin. Ben birlikte ikram etmek için hemen su muhallebisi yaptım. Su muhallebisini badem sütüyle yaptım ki üzerine de kıyılmış badem serpeyim tam olsun...
http://seldagulec-homemade.blogspot.com.tr/2011/10/annemin-su-muhallebisi.html
Servis yaparken de çiçeklerle süsledim. Çoook keyifliydi... Deneyenlere afiyet olsun!

17 Eylül 2014 Çarşamba

LAVANTA LİKÖRLÜ VEGAN CHEESECAKE...



İşte yine mutluguru.com dan esinlenilmiş bir tarif... Farkı tarifteki karışımdaki az miktardaki lavanta tohumları ve yerken üzerine çok az lavanta likörü eklenmiş olması. Şeker tadını sevmeyenler için agave şurubu da olm
asa olur ayrıca. Tarif aşağıdaki linkte mevcut. Afiyetle..
http://www.mutluguru.com/makale-70-limonlu-vegan-mini-cheesecake.html

ŞEKERSİZ ŞEFTALİ REÇELİ...



Bahçemin şeftalileri hiç şeker kullanmadan sadece evde sıktığım elma suyu ile kaynatarak reçel oldu...

ZAGREB'DE PAZARYERİ...



Bambaşka bir coğrafyanın sebze ve meyveleri, sabaha gülerek başlayan Zagreb kadınlarının harika tezgahlarında fotoğraf karelerime yansıdı... 

MUTLUGURU'DAN MUTLULUK VEREN GRANOLA....


Sevgili Arkadaşım Müge Ersin'den öğrendiğim bu tarifi direk onun anlatımıyla naklediyorum. İsteyenler için aşağıdaki linkten okumak ve diğer tariflere de bu sayede ulaşmak mümkün...
Malzemeler:
4 çay bardağı yulaf
1 çay bardağı badem içi
1/4 çaybardağı ayçiçeği içi
1/2 çaybardağı bal
1/3 çay bardağı hindistan cevizi yağı
1 çay kaşığı tarçın
1/3 çaybardağı yaban mersini
çeşitli yemişler( Kaju, fındık, fıstık gibi) Bu isteğe bağlı

180 derece fırınızı ısıtın. Fırın tepsisine yağlı kağıdı serin. Yulafları, badem içlerini, ayçekirdeği içlerini serin. Tarçın serpin. Bal ve hindistan cevizi yağını karıştırıp tepsinin üzerindeki malzemeye yedirin. 20 dak malzemeler renk değiştirip pembeleşene kadar pişirin.
Fırından çıkardığınız yulafların soğumasını bekleyin. Yapışmışlarsa elinizle ayırın. Üzerine yabanmersini, ve yemişler ekleyin. Hava almayan bir kavanoza koyun.
Bademsütü, yoğurt ve isterseniz ekstra bal ile birlikte afiyetle yiyin...

TAHİNLİ FINDIKLI SEMİZOTU SALATASI...

Bahçemin semizotları Didem Şenol'un kitabından yeğenim Serdar'ın gönderdiği harika bir tarifle nefis bir salataya dönüştü. Tarife aşağıdaki linkten ulaşmak mümkün:
 http://seasonalcookinturkey.blogspot.com.tr/2013/06/purslane-salad-with-tahini-and-hazelnuts.html?m=1
Semizotu salatası için sos:
1/2 su bardağı tahin
1limonun suyu
1 diş dövülmüş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
Bir fiske pul biber
Sızma zeytinyağı
100g kadar fındık (150 derece fırında 15 dakika kavrulmuş ve sonra ince kıyılmış olarak) (önemli)
Bir fiske himalaya tuzu
Sos malzemeleri karıştırılarak semizotuyla harmanlanır, fındık ince ince kesilerek ya da dövülerek servisten önce üstüne serpilir.

Afiyet Olsun...

14 Nisan 2014 Pazartesi

BADEMLİ LEZZETLER...


Çiğ bademleri akşamdan sıcak suya koyun, sabah kabuklarını ayıklayıp bir öğütücü yardımıyla püre haline getirin. Muz, armut vb meyvalar ve tarçın ilave edip öğütmeye devam edin. Bal ile tatlandırın. Servis kaplarınıza alın.  Arzu ettiğiniz meyvalarla süsleyip servis yapın.
Afiyet Olsun...

YER ELMASI ÇORBASI...



 Malzemeleri:
5-6 adet yerelması, 1 soğan, 1 havuç, 2 çorba kaşığı zeytinyağı 6 su bardağı su, yarım su bardağı badem sütü, 2-3 dal maydanoz, tuz, karabiber

 Hazırlanışı:
Yerelması çorbası: Soğanı soyup kıyın. Havucu ve yerelmalarını temizleyip küçük küçük doğrayın. Sıvıyağı tencereye alıp kızdırın. Soğanı ekleyip kavurun. Havuç ve yerelmasını ilave edip 10 dakika kısık ateşte soteleyin. Suyu ekleyip kısık ateşte 20-25 dakika pişirin.Ocaktan almadan üzerine bol bol maydanoz kıyın ve de servis yaparken arzu ettiğiniz baharatlarla süsleyin.
Afiyet Olsun...

KİNOA İLE LEZZETLER...




http://food52.com/blog/10111-what-to-do-with-leftover-quinoa TAKİP EDİN :)

7 Nisan 2014 Pazartesi

Armut Salatası...

Akdeniz yeşillikleri, portakal dilimleri, keçi peyniri parçacıkları, ceviz kırıntıları, nar ekşisi, tuz ve zeytinyağı ile harmanlandı. Armut dilimlerinin arasına yerleştirildi. İşte ortaya çıkan şahane görüntü...
Afiyet Olsun...

6 Nisan 2014 Pazar

Karabuğday Salatası Üzerinde Portakallı Tavuk...






Arınmaya devam için çorba...





İmalathane detoks çorbası pişirdi, şu sıralar hastalıkla​rla mücadele edenlere özellikle tavsiye edilir; 3 tane enginar, 2 tane kuru soğan, 2-3 diş sarımsak, 5-6 sap maydanoz, 1 tatlı kaşığı biber salçası, tuz, 6 bardak su ile haşlanır ve blender yardımı ile tanesiz hale getirilir. Afiyet ve şifa olsun...

Haftaya arınarak başlayın...

    İmalathane haftanın ilk gününe yemyeşil başladı. Yeşil elma, salatalık, bir sap maydanoz, bir kaç yaprak pazı, bütün limon, bir parça zencefil, bir parça taze rezene ve nane yaprakları​ndan oluşan içeceğimiz​e bugün sağlıklı bir sindirim sisteminin olmazsa olmazlarıd​an ve bağışıklık fonksiyonl​arı üzerinde önemli bir etkiye sahip olan probiyotik tozlardan ilave ettim. Probiyotik​ler, sindirim sisteminde yaşayan mikroorgan​izmalardır​, sindirim etkinliğin​in ve gıdalarla alınan bazı vitamin ve mineraller​in emiliminin artmasını sağlayabil​mektedir..​.
Afiyet Olsun...

25 Mart 2014 Salı

Pazılı Mısır Ekmeği...

 
Kurutulmuş domates, dolmalık fıstık, kırmızı pul biber ve biraz tuzla harmanlanmış ve kavrulmuş pazılar bir tarafta beklerken, tepsiye serilmiş pişirme kağıdının üzerine bir parmak kalınlığında mısır unu konur, içine bir çay kaşığı limonda eritilmiş karbonat konmuş suyla ıslatılır. Hazırlanan pazı karışımı ıslatılmış mısır ununun üzerine konur. En üste malzemenin üzerini kaplayacak şekilde tekrar mısır unu serpilir ve karbonatlı su karışımı ile yine ıslatılır. En sonunda pişirme kağıdı yardımı ile üstüne iyice bastırılır ve fırına atılır. Üzeri kızardıktan sonra arzuya göre tereyağı sürülebilir. İstenilen şekilde kesilerek sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun...
       
 

 

Izgara Kabak Ruloları...


 
 
Kabakları ince ince boyuna doğrayıp pişirme kağıdının üzerine diziyoruz, bir fırça marifetiyle yağlıyoruz ve alt üst açılmış fırında ızgara hale getiriyoruz. Daha sonra nar ekşisi, zeytinyağı, tuz ve kavrulmuş cevizlerle harmanladığımız rokaları arasına koyup kabakları rulo yapıyoruz. Üzerine taktığımız kürdanla sabitliyor ve servis tabağına alıyoruz.
Afiyet Olsun...

24 Mart 2014 Pazartesi

Semizotu, Enginar, Avakado Salatası...




Semizotu, enginar, avakado, renkli biberler ve kaju fıstığı ile nefis bir salata; zeytinyağı, nar ekşisi ve himalaya tuzu ile de tatlandırınca harika...

Portakal Kabuğu'nda Çikolatalı Kek.

 
 
Pazar sabahı kahvaltısı için sıkılan portakalların kabukları kakaolu kekimize kalıp oldu, harika bir tarif; 

Malzemeler:
2 yumurta 
Yarım su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı portakal suyu
Yarım su bardağı süt, bir su bardağı un
2 kaşık kakao
Yarım paket kabartma tozu
80gr ben mari usulü eritilmiş bitter çikolata

Yapılışı:
Tüm malzemeler sırasıyla, önce yumurta ve şeker çırpılarak, yağ, portakal suyu un , kakao ve kabartma tozu eklenerek karıştırılır ve en son çikolata konur, 180 derece fırında pişirilir. Üzerine portakal kabukları minik minik doğranıp ya da rendelenip konunca da güzel oluyor. Ayrıca limon kabukları da saklanılıp kullanılırsa süper olur, bilginize.

Afiyet Olsun...