14 Kasım 2011 Pazartesi

Balkabağı Çorbası...

Geçtiğimiz yıl tam bu mevsimde uzun bayram tatilini fırsat bilerek güzel bir Amerika seyahati yapma fırsatı yakalamıştık. Öyle bir mevsime denk gelmiştik ki sadece restaurantların değil giyecek satan mağazaların bile vitrinleri bal kabakları ile süslenmişti. Caddelerde, otellerde kısacası her yerde balkabağı en önemli dekorasyon objesiydi. Hatta ben dayanamayıp, Türkiye de hiç rastlamadığım, neredeyse elma büyüklüğündeki, en küçük boylarından  üç tane aldım ve gümrükte yakalanmak pahasına yanımda getirdim. Sadece vitrinler, yollar, sokaklar değil, restaurantların menüleri de balkabağı ile yapılan çorbalar, yemekler ve tatlılarla doluydu. İçlerinden en beğendiğim bal kabağı çorbası ve bal kabaklı tart tariflerini İstanbul’a döner dönmez, eşe dosta sorup öğrenmeye çalıştım. Ne yazık ki bizim damak tadımız, bol şekerle yapılmış, kaymaklı ve cevizli kabak tatlısına alışık olduğu için çorba tarifine bir türlü ulaşamadım. İmdadıma tabii ki tariflerimi sakladığım meşhur kutum yetişti. Biraz karıştırıp, araştırınca içinde ne yazık ki kimden aldığımı not etmediğim bir balkabağı çorbası tarifi çıktı. Ben bu tarifi biraz değiştirerek ve internette okuduğum ip uçlarıyla harmanlayarak hayalimdeki çorbayı pişirdim.

Aşağıdaki malzemeleri size kutumdan çıkan orijinal tarifteki halini değiştirerek, yani kendi pişirdiğim şekliyle veriyorum. Örneğin bendeki tarifte süt yerine çiğ krema yazıyor. Baharat olarak kimyon var, ama ben içtiğim çorbalarda hiç kimyon tadı almamıştım, bu yüzden koymadım. Kimyon yerine defne yaprağı, karanfil ve muskat koyup, blender yapmadan önce delikli süzgeçle çorbanın içinden çıkarttım.  Kutumdan çıkan tarifte, 25 dakika süreyle kabağın haşlanmasını, daha sonra kavrulmuş soğana eklenmesini söylüyordu. Ben kabağı da havucu da fırında pişirmeyi tercih ettim. Aslında tarifte havuç da yoktu, çeşnisi ve vitamini artsın, yakışır ve renk verir diye onu da koydum. Sadece soğan diyordu, ben sarımsak da koydum.. En sonunda ise servis yaparken üzerine kızarmış ekmek ve tereyağ gezdirilmesini öneriyordu, sağlıklı olsun dedim ben sadece karabiber öğüttüm. Ben yaptığım haliyle çok beğendim, misafirlerime ikram ettim onlar da beğendi.
Sizlere de tavsiye ederim, balkabağından çorba değil tatlı olur diye ısrar etmeyin, lütfen deneyin!…



Balkabağı Çorbası

Malzemeler:
1/2 adet balkabağı (soyulmuş satın alınan 4-5 parça, ya da 1 küçük boy)
2 adet orta boy patates
2 adet orta boy soğan
1 adet havuç
1-2 diş sarımsak
1 su bardağı süt
4-5 su bardağı su (eğer varsa tavuk suyu)
1-2 çorba kaşığı zeytinyağ
Tuz
Karabiber (üstüne servis yaparken taze olarak öğütmek için)
Arzuya göre, defne yaprağı, karanfil, muskat vb.
Yapılışı:
Öncelikle kabaklar yağlanarak 180 derecelik fırında 1 saat kadar, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Kabakların yanına doğranmış havuçlar da konarak fırında pişirilebilir ya da fırın kullanmak istemezseniz, her ikisi de haşlanabilir (25 dakika kadar). Başka bir yerde; soğan, sarımsak, kabak ve havuç (kabak ve havucu fırına koymadıysanız) sırasıyla doğranarak çok az zeytinyağında kavrulur. Üzerine tavuk suyu ya da normal su konulur. Bütün bu malzeme pişmeye yaklaşırken patates de doğranarak ilave edilir.  Tavuk suyu olmadığı durumlarda tercihen tavuk bulyon da kullanılabilir. Blender yapılmadan önce çıkarılmak üzere defne yaprağı, karanfil ve muskat koyarak daha aromalı bir lezzet elde etmek mümkündür. En son olarak bir bardak süt ilave edilerek bir iki taşım daha kaynatılır. Eğer konmuşsa baharat ilaveleri delikli süzgeçle çıkartılır ve çorba blender yapılarak kıvamına kavuşturulur. Servis yaparken arzu edenlere taze karabiber öğütülmesi tavsiye edilir.

AFİYET OLSUN...

Pınar'la başlayan Cheese Cake Tarifleri...

Bu tarifleri yazma sürecim Pınar'la cheese cake yazışmaları yaparken başladı. Canım Pınar'ım öyle değerlidir ki benim için, gözlerindeki ışıltı, günlerce kendisini göremesem de günümü aydınlatır. Sevgisi içime akar, neden, nasıl bilmem bir farklı severim O'nu. Heyecanla bekliyorum nikah şahitliğini yapacağım günü..

İşte sevgili Pınar'ın gönderdiği e-postayı orijinal haliyle aşağıya koyarak sizlere çeşitli cheese cake tarifleri sunuyorum.

Selda cıımmmm,
Ekte Hillside ın sevdiğim cheesecake tarifini gönderiyorum. Ben bu alt tabanı kendi elmalı cheescake ım de kullanıyorum. Ve ben Hillside dan aslında cikolata parçalıyı istemiştim ama onlar üstü düz çuku olanı vermişler =) ama cheesecake her türlü kombinasyona açık.  Bu arada internetten Şebnem arkadaşımın bana gönderdiği bolba bir cheesecake i de seninle paylaşıyorum. Yemekte sınır yokkkkk =))) 
http://www.foodbuzz.com/recipes/4372741-mini-toblerone-cheesecakes 
Not: Cheesecake cuku parçalı çok güzeldii. Onu da buradan sevgi ve özlemle anıyorum.

Benim Notum: Açıkçası yukarıda Pınar'ın arkadaşı Şebnem'in verdiği linki açınca çok kıskandım, güzel fotoğraflarla verilmiş, inanılmaz güzel tarifleri ve blogun içeriğini, hatta herşeyini. Bu yüzden sizlerle onu da paylaşmak istedim.


          (1)
Pınar'ın 'Aşk-ı Memnu' Cheese Cake Tarifi

Malzemeler:
Alt tabanı İçin:
200 gr. yulaflı bisküvi
50 gr erimiş tereyağı
100 gr bal
İçi İçin:
400 gr krem peynir
50 gr eritilmiş beyaz çikolata
Sosu İçin:
100 gr erimiş tereyağı
100 gr çikolata

Yapılışı:
Bisküvileri ufalanıp, bal ve tereyağı içine konur ve karıştırılır. Bu malzeme pasta kalıbının alt tabanına yayılır.
Başka bir yerde 400 gr krem peynir ve 50 gr eritilmiş beyaz çikolata iyice karıştırılır. Bu karışım bisküvilerin üzerine hiç hava almayacak şekilde yayılır.
Diğer bir yanda 100 gr tereyağ eritilir ve çikolata da içine konarak yağın sıcaklığıyla erimesi sağlanır. Bu karışım kremanın üzerine dökülür ve dolaba konur. 1-2 saat dinlendikten sonra servis yapılır.
          (2)
Gülçehre'nin pişirilmeyen Cheese Cake'i

Malzemeler:
125gr.margarin ya da tereyağı
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 limon kabuğu
2 limon suyu
1 paket labne peyniri
1 paket limonlu jöle

Yapılışı:
Bisküviler robottan geçirilir, yağ ile karıştırılıp, buzluğa konur.
Ayrı bir yerde üzerine konmak üzere; krem şanti paketinin içinden çıkan 1 poşet toz bir bardak soğuk sütle çırpılır. Limon rendelenir, 2 limonun suyu sıkılır, 1 su bardağı şeker ile birlikte krem şantiye ilave edilerek çırpılır. Daha sonra labne peyniri de ilave edilerek çırpmaya devam edilir.
1 paket limonlu jöle yarım bardak sıcak suda eritilir ve üzerine 1 bardak soğuk su eklenir. Bu da krem şantili karışıma eklenir. Hepsi çırpılır ve bir köpük elde edilir. Bu köpük bisküvinin üzerine konur, dolaba kaldırılır. Soğuyunca servise hazırdır.


                                (3)
Pişirilerek Yapılan Cheese Cake I:

Malzemeler:
2 paket yulaflı bisküvi
70 gr. margarin ya da tereyağı (eritilecek)
1 çay kaşığı tarçın
5 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2 kaşık un
1 limon kabuğu
1 limon suyu
2 paket labne peyniri
1 bardak tuzsuz lor peyniri

Yapılışı:
Bisküviler robottan geçirilir, tarçın ve yağ ile karıştırılıp, buzluğa konur.
Ayrı bir yerde, yumurta ve şeker çırpılır, vanilya ve un elenerek eklenir, çırparken labne peyniri ve lor peyniri eklenir. Limon rendelenir ve suyu sıkılır, bunlar da eklenerek çırpmaya devam edilir. 1 su bardağı seker ile birlikte krem şantiye ilave edilerek çırpılır. Daha sonra labne peyniri de ilave edilerek çırpmaya devam edilir.
Oluşan karışım bisküvinin üzerine konur, 175 derecelik fırında 25 dakika pişirilir. Sıcak sıcak fırından çıkar çıkmaz buzdolabına konur. Soğuyunca servise hazırdır.

                                (4)

Pişirilerek Yapılan Cheese Cake II:
Malzemeler:
1 paket yulaflı bisküvi
1/4 paket tereyağı
1 su bardağı dönülmüş ceviz
2 paket labne peyniri
3 paket pınar beyaz
1+1/4 su bardağı toz seker
1 limon suyu
1 paket vanilya
2-3 kasık mısır nişastası
6 yumurta

Yapılışı:
Bisküvi, ceviz ve tereyağı karıştırılıp, kelepçe kalıbın dibine yayılır ve buzdolabına konur. Diğer yanda 2 paket labne, 3 paket pınar beyaz blender ile yavaş yavaş karıştırılır. Toz şeker, limon suyu, vanilya, mısır nişastası  sırasıyla konarak çırpılır. Daha sonra tek tek yumurtalar ilave edilerek çırpmaya devam edilir. Kalıpta hazır bekleyen bisküvili karışımın üzerine dökülür. 180 derece fırında 45-50 dakika, üstü pembe oluncaya kadar pişirilir. Pisince fırın kapatılır, kek 20 dakika kadar sıcak fırının içinde bekletilir.
Arzu edilirse üstüne, 3 kaşık nişasta su ile ıslatılıp, vişne ve toz seker ilavesiyle pişirilen bir pelte yapılarak sos hazırlanabilir. Ya da çikolata sos ile zenginleştirilir. Buzdolabında soğutulup servis yapılır.

AFİYET OLSUN...

Güliz'in Pırasa Böreği...

Sevgili arkadaşım Güliz'le görüşmeyeli yıllar oldu. Bu tarif ne ki? O kadar çok tarif var onunla birbirimize verdiğimiz; sadece yemek, pasta, börek değil, hayata dair tarifler çoğu!
Özlemle şimdilik bu tarifini veriyorum arkadaşımın;

Güliz'in Pırasa Böreği

Malzemesi:
6 yufka
1 kg pırasa
2 sise soda(Üstü için)
4 yumurta
Biraz sıvı yağ

Yapılışı:
Pırasalar ince ince doğranır ve sıvı yağda kavrulur. İyice ölünce, karabiber ve tuz eklenir. Böreğin yapılacağı tepsiye 3 yufka üst üste yayılır. Üzerine pırasadan hazırlanmış olan harç serilip, geri kalan yufkalarla kapatılır. Arzu edilen boyutlarda kesilir. Başka bir yerde çırpılan yumurta, az miktar yağ ve sodalar karıştırılır. Kesilerek hazırlanan yufkaların üzerine bu karışım dökülür. Bu şekilde 15 dakika bekletilir. Daha önceden ısıtılmış alt-üst fırında pişirilir. Sıcak servis yapılır.

AFİYET OLSUN...

Internet’ten Un Helvası...

İş yerindeki en yoğun günlerimden birinde, canım o kadar çok un helvası çekmişti ki, Hazreti Google (!) mutlaka biliyordur deyip yazdım google'a, araştırdım. Onlarca tarif içinden bunu seçtim; eve geldim veeee, un var , yağ var, şeker var, niye yapmıyorsun Selda deyip yaptım. Ama ne yazık ki tarifi linkini not etmeden yazıp kaydetmişim. Çok güzel oldu. Tarif kiminse gönülden sevgiler...

Internet’ten Un Helvası

Malzemeler:
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı toz şeker
8 dolu tahta yemek kaşığı un
Fıstık

Yapılışı:
Yağ eritilir. Fıstıklar ve un katılarak, fıstıkların rengi biraz koyulaşıncaya kadar kavrulur.
Başka bir yerde hazırlanıp bekletilen şerbet üzerine dökülür. Karıştıra karıştıra kıvam elde edilir. Kaşıkla alarak bir tabağa dizilir ya da tümü bir kaba yayılarak, daha sonra keserek servis yapılır. Zeytinyağı ile yapıldığından sıcak veya soğuk servis edilmesi fark etmez.

Şerbeti:
Şeker bir tencereye konur, üzerine 2 parmak su çıkıncaya kadar su ilave edilir. Kaynatılıp beklenir.

AFİYET OLSUN...