28 Eylül 2012 Cuma

Annemin Yazlık Komşusu Makbule Hanım'ın İncirli Tatlısı...


Malzemeler:

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 su bardağı ceviz (iri olacak)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
6-7 tane ufak doğranmış kuru incir
Keki ıslatmak için hazırlanmış 1 su bardağı şekerli Nescafe

Muhallebisi için:

1/2 litre süt
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
2,5 yemek kaşığı şeker
50 gr. tereyağı
1 paket krem şanti

Yapılışı:

Kek hamuru hazırlanıp yağlanmış borcama konur ve pişirilir. Fırından çıkınca sıcakken nescafeli şerbet üzerine dökülür. Muhallebi pişirilir, arzuya göre tereyağı da ilave edilir. Ilıklen içine 1 paket krem şanti içine karıştırılıp çırpılır ve kekin üzerine dökülür. Soğuyunca kareler halinde kesilir,  arzuya göre ince dovülmüş cevizle süslenerek servis yapılır.

Afiyet Olsun...

24 Eylül 2012 Pazartesi

Bağarası İsmail'den Lezzetler...

İnanılmaz mezeleriyle bu senenin en çok tavsiye edeceğim şirin ve doğal aile mutfağı Bağarası İsmail... İsmail Bey'in eşi Ummuhan Hanım'ın elinden bu güzel yemekleri tatmak için mutlaka öncesinde rezervasyon yapmalısınız.
Bodrum, Bitez'de...Tel:0(252)3637693

Semra'dan Bodrum'lu Bir Lezzet...

Dere Otlu Gambilya Favası
Malzemeler:

250  gr. kuru gambilya (fotoğrafta görülüyor)
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 adet soğan
1 adet havuç
2 parmak üzerine çıkacak kadar su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 adet limon
1/2 demet dereotu
Tuz
Yapılışı:
Bodrum'dan temin edilmiş 250 gr. kuru gambilya akşamdan ayıklanır, bir tencereye konup ılık suyla ıslatılır. Bir tencereye tercihe göre bir çay bardağı zeytinyağı ile çok küçük doğranmış soğanlar konup ateşte hafifçe öldürülür. Bu karışımın üzerine 2 parmak çıkacak su ilave edilip kaynatılır. Akşamdan ıslanmış gambilyaların suyu süzülüp yıkanarak kaynayan suya, bir adet soyulmuş havuçla birlikte ilave edilir. Biraz yumuşayınca, tuzu, toz şekeri ve yarım limonun suyu konulur. Gambilyalar ezilecek hale gelince biraz sulu olarak ateşten alınır. Havuç bütün olarak içinden çıkarılır. Tahta kaşık yardımıyla süzgeçten ezerek geçirilir. Ya da çırpma teli ile çırpılarak kıvamı bulunur. ½ demet dere otu ince ince kıyılarak karışımın içine ilave edilerek birlikte karıştırılır. Hazırlanan karışım en az iki parmak derinliğinde bir servis tabağına konarak tahta kaşık ya da spatula yardımıyla üzeri düzeltilir. Dilimlenmiş limon, haşlanmış ve sudan çıkarılmış havucun dilimleri ve dereotuyla süslenir. Buzdolabına konup bekletilir, böylece kesilebilecek sertliğe gelmesi sağlanır. Baklava şeklinde ya da kareler halinde kesilebilir. Servis tabağına çıkardıktan sonra kalan zeytinyağından üzerine gezdirilir. Arzuya göre limon ilavesiyle servis yapılır.

Not: Bağarası İsmail Restaurant'ın sahibi İsmail Bey'in söylediğine göre bu meze çatal bıçak kullanılarak değil, dilimlenmiş kırmızı soğanlar direk kaşık olarak kullanılarak yenirmiş...


Afiyet Olsun…

2 Eylül 2012 Pazar

Paylaşmak istediklerim...

Kış'a hazırlık...

Yaza veda ederken hala daha pazarlarda bulmak mümkün olan yaz sebze ve meyvelerinden kışa hazırlık yapmak mümkün. Reçel, marmelat, konserve ve hatta tarhana yapmak isteyenler haydi iş başına...Derin donduruculara koyabileceğiniz bazı şeyleri de atlamamak lazım; közlenmiş patlıcanları kabuklarıdan ayırıp, lezzetine doyum olmayan domatesleri küçük küçük doğrayıp ve barbunyaları ayıklayıp piknik poşetlere ya da ağzı kilitli poşetlere koyarsanız, aniden gelen misafirlerinize 45-50 dakia içinde süper sofralar hazırlayabilirsiniz. Benden hatırlatması...




Ayrıca Gül Cemiloğlu gibi hazırlıklarını çoktan yapıp buzdolaplarına ve mutfak raflarına kaldırmış olan arkadaşlarımın da ellerine sağlık:)

Mutlu'nun Çilekli Milföy Tatlısı...

Pişirdiğimiz yemekler yaratıcılığımız ve hayal gücümüzle sınırlıysa eğer işte size güzel bir  yaratıcılık ve hayal gücü örneği... Milföy hamuru ile yapılan çilek ya da başka diğer meyvelerle zenginleştirilmiş, genelde hep aynı veya benzer krema tarifleriyle birlikte hazırlanan pastalara alternatif bir tarif sevgili Mutlu'dan geliyor...




Malzemeler:

Muhallebi:

1 kg süt
1 Ajda bardak şeker
4 dolu dolu yemek kaşığı un
1 paket vanilya
3 yumurta
1 paket krema

Muhallebinin Yapılışı:

Tüm malzeler çırpılır ve pişirilir.
1 paket krema konur ve tekrar çırpılır.
Cam bir kaba dökülür, bir gün önce yapıp dolapta tutulursa daha iyi olur.

Diğer Malzemeler

5 kare milfoy hamuru
Çilek

Tatlının Yapılışı:

Milföyler açık kahverengi olana kadar fırında pişirilir.
Çilekler yıkanır doğranır. Milfoyler kırılır.
Önce çilekler sonra kırık milfoyler muhallebinin üzerine konur, en son biraz daha çilek konarak kaşıkla servis yapılır.

Afiyet Olsun...

NOT: Mutlu der ki; ayaklı bir cam kapta çok şık oluyor :)

Mutlu'nun Yeşil Elmalı Kuşkonmazı...

Mutlu'nun Yeşil Elmalı Kuşkonmazı

Malzemeler:

Taze Kuşkonmaz
Yeşil Elma
Parmezan peyniri
Fesleğen Yaprakları
Çamfıstığı ya da dolmalık fıstık
Balsamic sirke
Zeytinyağı

Yapılışı:

Kuşkonmazın alt kısmı tohum kısmından tutulup tıraşlanır.
Buharda 5 dakika haşlanır.
Yeşil elmalar soyulur. Traş yapılıp tabağa yayılır, üzerine biraz zeytinyağı ve balsamic konur. Üzerine parmezan peyniri  tıraşlanır, arzuya göre çamfistığı konabilir, fesleğen yapraklarıyla süslenir. En üste balsamic ve zeytinyağ gezdirilerek servis edilir.

Afiyet Olsun...

Mutlu'dan fotoğraf geldi...