5 Mart 2012 Pazartesi

Eskişehir’den Bir Lezzet: Serpil Hanım’ın Tava Lokumu

Malzemeler:
Mayalı hamur (bir ekmek fırınından temin edebilir ya da kendiniz hamur tutabilirsiniz)
1 adet kuru soğan
Kıyma
Patates (arzuya göre)
Karabiber
Tuz
Sıvı yağ
Yapılışı:
1 adet kuru soğan rendelenir. Daha sonra içine karabiber, kıyma ve arzuya göre rendelenmiş patates ilave edilir. Böylece çiğ bir iç hazırlanmış olur. Diğer yanda mayalı hamur bir miktar sıvı yağ ile yoğrulur. Hamurdan kahve fincanının yarısı kadar küçük toplar koparılıp elle üstüne bastırılır. Çay tabağı büyüklüğündeki hamurun üzerine hazırlanmış olan iç malzemeden konur. Kenarları avuç içinde top şeklinde kapatılan hamur ters çevrilerek daha önceden yağlanmış tepsiye dizilir. Dizilen hamurlar orta hararetli fırında pişirilir. Sıcak ya da soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun…
Not: Serpil Öğretmen’in memleketi Eskişehir’de odun fırınında tavaların içine konarak pişirilen bu güzel hamur işini bizler evlerimizin fırınlarında pişirmek zorunda kalsak da ortaya çıkan lezzet çok güzel…

Şenel Hanım’ın Biberli Ekmeği

Malzemeler:
Mayalı hamur (bir ekmek fırınından temin edebilir ya da kendiniz hamur tutabilirsiniz)
1 adet kuru soğan
Sıvı yağ
Domates/Biber salçası
Pul biber
Yapılışı:
1 adet kuru soğan ve sıvı yağ bir tavanın içinde soğanlar pembeleşinceye kadar çevrilir. Daha sonra içine biber ya da domates salçası ve arzuya göre pul biber ilave edilir. Salçalar, pul biber ve soğan birlikte biraz daha çevrildikten sonra ateşten alınıp soğumaya bırakılır. Diğer yanda mayalı hamur bir miktar sıvı yağ ile yoğrulur. Hamurdan küçük toplar koparılıp elle üstüne bastırılarak daha önceden yağlanmış tepsiye dizilir. Dizilen hamurların üstüne hazırlanan salçalı sos sürülür ve orta hararetli fırında pişirilir. Sıcak ya da soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun…

Yöresel Bir Lezzet: Kar's Otelin Şefi Saner Bey'in Evelik Çorbası

Kendi el yazısıyla ve şefimizin dilinden Evelik Çorbası'nın tarifi


Kars’a harika bir seyahat yaptık. Karın bembeyaz sessizliğinden geriye çok güzel anılar kaldı. Her ne kadar ‘’Yediğin içtiğin senin olsun bize gördüklerini anlat!’’diye bir deyişimiz olsa da bloguma aktarmak istediğim güzel bir tarif var bu anıların içinden. Aklımızda kalan en önemli şeyler yediklerimiz değildi şüphesiz. Ama ‘’Evelik Çorbası’’ndan, tam mevsiminde yeme şansını yakaladığımız ‘’Kaz’’ etinden, meşhur gravyer peyniri ve Kars balından söz etmeden olmaz tabi ki. Evelik çorbası için ‘’Evelik Otu’’ nereden bulunur bilemem, belki de bulamazsak onun yerine pazı veya pazıya benzeyen bir yeşillik koyabiliriz. İşte size Kars’ta konakladığımız Türkiye’nin en güzel butik otellerinden biri olan Kar’s Otel’in şefi Saner Bey’in kaleminden Evelik Çorbası…
Afiyet Olsun...

İşte bu da Kars kazı...

Sevgi Hanım'ın İrmik Tatlısı

(4 kişilik)
Malzemeler:
3 su bardağı süt
4 çorba kaşığı irmik
3 çorba kaşığı toz şeker
Vanilya ya da limon kabuğu rendesi
Süslemek için dövülmüş fındık, fıstık vb…
Yapılışı:
3 su bardağı süt, 4 çorba kaşığı irmik, 3 çorba kaşığı toz şeker karıştırılarak pişirilir. Rendelenmiş limon ya da vanilya da eklenir. Tepsiye dökülür. Soğuması beklenir. Soğuduktan sonra üzerine arzu edilen şekilde fındık, fıstık vb. ile süsleme yapılır ve kare şeklinde kesilerek servis yapılır.
Afiyet Olsun…