28 Şubat 2012 Salı

Gülgün Abla'nın Çerkez Tavuğu

Malzemeler: Büyük bir tavuk
Yarım kilodan az ceviz
1 avuç kadar kuru ekmek
Kırmızıbiber
Tuz
Sarımsak (arzu edilirse)
Süslemek için maydanoz

Yapılışı:
Bir büyük tavuk bol su ve tuz ile haşlanır. Haşlandıktan sonra derisi ve kemikleri tamamen ayıklanır ve tavuğun tüm etleri didiklenir. Didiklenen tavuk etleri biraz tavuk suyu, tuz ve karabiber ile harmanlanır, kenarda bekletilir. Diğer bir tarafta yarım kilodan az ceviz çekilir ve 1 avuç kadar kuru ekmek içi ile harmanlanır. İçine kaşık kaşık tavuk suyu ilave edilerek, eze eze boza kıvamına getirilir. Arzu edilirse bu sırada tuzla birlikte dövülmüş sarımsak da ilave edilebilir. Biraz kırmızıbiber eklenerek karıştırılır.  Bir miktar etle (kendi tercihinize göre yani az ya da çok tavuklu olup olmamasına karar vererek göz ayarı yapabilirsiniz) bu sos karıştırılır. Tepsiye konur, buzdolabında bekletilir. Servis yapmadan önce buzdolabından çıkartılarak, kırmızıbiber ve herhangi bir sıvı yağ hafifçe kavrularak üstüne süs yapılır. Dövülmemiş cevizler dizilerek ve saplarından ayrılmış maydanozla da süslemek mümkündür. Soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun…

Not: Gülgün Abla’nın rahmetli annesi zamanında, dövülmemiş cevizler sıkılarak elde edilen yağ ile kırmızıbiber hafifçe kavrularak üstüne süs yapılırmış. Geçtiğimiz günlerde Gülgün Abla annemi ziyarete gittiğinde tam meşhur Çerkez Tavuğu tarifini verirken tesadüfen telefon ederek ben de tarif alma sürecine dahil oldum. Hepsini dinleyemedim, ama tarifi ilk ağızdan dinleyerek yazıp, bana daha sonra ulaştırdılar. Tabi ki bu tarifi pek çok kez uygulayıp en iyi sonucu elde etmeye çalışmak gerekir. Henüz ben de yapmadım ama canım da çok çekti. Baktım evde kereviz ve yoğurt var. Hem de yoğurt süzme. Kerevizin birini soyup limonlu suya koydum kararmasın diye. Kırılmamış ceviz de buldum. Hemen cevizleri kırıp, ayıkladım. Bir güzel de dövdüm yarım su bardağı kadar. Kerevizi rendeledim. 1, 5 su bardağı yoğurtla karıştırdım alelacele. Dövülmüş ceviz, biraz kırmızıbiber ve tuz da kattım. Bir daha karıştırdım iyice. Sofraya koydum sonra ceviz ve maydanozla süsleyerek küçük bir kayık tabakta. Keşke iki kerevizden yapsaymışım, yemeye doyamadık doğrusuJ

Zuhal Teyze'nin Midye Böreği


Tatlı Hamurla Midye Tatlısı

Tuzlu Hamurla Midye Böreği
Zuhal Teyze'min ben de çok tarifi var. En çok yaptığım meşhur Kara Pastası( http://seldagulec-homemade.blogspot.com/search?updated-min=2011-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2012-01-01T00:00:00-08:00&max-results=49 )...Midye Böreği'nin tarifi ise senelerce kutumda durdu. Cesaretimi toplayıp yaptıktan sonra burada yayınlamaya karar verdim. Onun ki kadar güzel oldu mu bilmiyorum ama bu tarif bir harika...

Malzemeler:

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı ılık su
3 yumurta sarısı (ikisi içine, diğeri üstüne)
1 paket kabartma tozu
1/2 paket tereyağı
Aldığı kadar un
Az miktar nişasta
Az miktarda tuz

Yapılışı:
Yoğurt, zeytinyağı, ılık su ve yumurtaların iki tanesinin sarısı karıştırılır, 4 su bardağına yakın un ve tuz kabartma tozu ile karıştırılarak toz malzeme oluşturulur ve sıvı malzemeyle bir araya getirilir. Bu şekilde tutulan hamur yarım saat kadar buzdolabına konarak bekletilir. Daha sonra hamur 4 parçaya bölünür. Tüm parçalar sırayla hazır yufka büyüklüğüne yaklaşana kadar açılır. Her seferinde hamuru nişasta ve un karışımının üzerinde açmak gerekir. Bu arada tereyağ eritilir ve ılınmaya bırakılır. Açılan hamurlar tek tek gazete kağıtlarının üzerine alınarak bekletilebilir. Hamurların her bir tanesinin üzerine eritilen ve soğumaya bırakılmış olan tereyağı sürülür. Yağlanıp üst üste konduktan sonra önce biraz oklavayla daha sonra elle kenarlarından çekerek, hamurun biraz daha açılması sağlanır. İyice açılıp inceltilen hamur arada hava kabarcıklarının kalmasına izin verilmeden, sıkıca sarılarak rulo haline getirilir. Bu şekilde buzdolabına konarak 25-30 dakika bekletilir. Az miktarda böreğe ihtiyaç duyuluyorsa, rulo halindeki hamur ikiye bölünerek, kullanılmayacak kısmı bu şekilde buzdolabının derin dondurucusuna kaldırılıp, daha sonra kullanılmak üzere saklanabilir. Buzdolabında bekletilen rulo dışarı çıkarıldığında parmak genişliğinde dilimler halinde kesilir. Kesilen parçalar standart boydaki bir çay tabağı büyüklüğünde merdane yardımıyla açılır. Açılan hamurun içine arzu edilen malzeme konarak (kıyma, ceviz, peynir vb…), istenilen şeklide kapatılır (üçgen, mekik vb…). Kapatılan hamurun üzerine yumurtalardan diğerinin sarısı, kalan soğumuş tereyağı ile karıştırılarak sürülür. 180 derecelik fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Fırından çıktığında kat kat açıldığı için midyeyi andıran hoş bir görüntü ortaya çıkar. Sıcak servis yapılır.

Afiyet Olsun…


Not: Internette bu tarife benzer bir midye böreği tarifine rastladım ve orada hamuruna hiç tuz atılmazsa tatlı da yapılabildiği yazıyordu.  
Tatlı yapılırsa; şerbet soğuk, hamur sıcak olmalıymış. Ben de rulo yaptıktan sonra hamuru ikiye bölüp yarısını içine bol miktarda ceviz koyup tatlı haline getirdim. Galiba börekten daha güzel oldu...

Şerbet ölçüsü:
3,5 su bardağı su
3,5 su bardağı şeker





















VE SONRAAAAAAAAAAAAAA................
Yumurtalardan artan yumurta beyazlarına kıyamadım, onlardan da beze yaptım, tarif olarak Kantin'in sitesindeki beze tarifini kullandım. HARİKAAA....(http://www.kantin.biz/tarifler.php?cat=18&id=64) .