6 Ocak 2012 Cuma

Selanik'te Zazu's Restaurant'ta Yediğimiz Dolma Fıstıklı ve Enginar Kalpli Salata

Selanik'te Zazu's Restaurant'ta Yediğimiz Dolma Fıstıklı ve Enginar Kalpli Salata

Malzemeler:
1 kavanoz konserve enginar kalbi
1 demet kıvırcık marul
1 demet roka
Arzu edilen başka yeşillikler
1-2 adet salatalık
Dolmalık fıstık
Cherry domates veya kurutulmuş domates
Limon
Zeytinyağı
Nar ekşisi
Tuz

Yapılışı:
Yeşillikler güzelce yıkanır. İnce ince kıyılır. Salatalıklar da soyulup, ince ince doğranır. Büyüklüklerine göre doğranarak ya da hiç doğranmadan enginar kalpleri ilave edilir. Ayrı bir yerde limon, zeytinyağı, nar ekşisi, tuzdan oluşan bir sos hazırlanır. Yeşillikler bu sosla güzelce harmanlanır. Salata kâsesine alınarak domateslerle süslenir. En üstüne az bir yağda kavrulan dolmalık fıstıklar konarak servis yapılır.

Afiyet Olsun...

Şener'in Patatesli Keki

Şener'in Patatesli Keki

Malzemeler:
1kg patates (6 orta boy)
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
3 yumurta
5-6 kaşık un
1 paket kabartma tozu
Tuz
Arzuya göre karabiber

Yapılışı:
Yumurta çırpılır. Sırasıyla yağ, yoğurt, un, tuz, karabiber ve kabartma tozu eklenir.  Patatesler ince ince doğranır. Hepsi karıştırılır ve cam bir kaba konarak fırına atılır. Orta hararetli fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır. Üzerine sarmısaklı yoğurt dökülerek soğuk olarak da servis yapılabilir. Eğer sarımsaklı yoğurt ile servis yapılırsa üzerine kırmızıbiberli tereyağı kızdırılması tavsiye edilir.

Afiyet Olsun...

Not: Bu tarif 5-6 kaşık un yerine 3 kaşık unla, yoğurt yerine süt koyarak ve 1 bardak zeytinyağı yerine 1çay bardağı çiçek yağı koyarak hazırlanabilir.

Sevim Hanım'ın Kaymaklı Bezesi

Kaymaklı Beze

Malzemeler:
2 yumurtanın akı
2 çay bardağı toz şeker
1 çay kaşığı ucu ile tuz
1 damla sirke
Pişirme kağıdı

Yapılışı:
Tüm malzemeler karıştırılır ve kar haline gelinceye kadar çırpılır. Fırın tepsisine yayılmış pişirme kağıdının üzerine kaşıkla dökülür. Daha önceden ısıtılmış 200 derece fırına atılır ve fırın söndürülür. Kapağı hiç açılmadan 4 saat fırının içinde bekletilir.

Afiyet Olsun...

Kıymet Hanımın Etimekli Tarifi

Kıymet Hanımın Etimekli Tarifi

Malzemeler:
2 paket tuzsuz etimek
5 dolu kaşık süzme yoğurt
1 çorba kaşığı mayonez
1 çay bardağı ceviz
1-2 diş sarımsak
2 tane haşlanmış yumurta
Dereotu

Yapılışı:
Yoğurt, mayonez, dereotu, sarımsak ve cevizden oluşan bir harç hazırlanır. Diğer yandan etimekler süte batırılarak cam bir kaba dizilir. Üzerine yapılan harçtan bir miktar yayılır. İkinci kat etimekler yine süte batırılarak sürülen harcın üzerine dizilir. En üste kalan harç yayılır ve 2 tane haşlanmış yumurta rendelenerek üzerine serpiştirilir. Arzu edilirse cam kabın büyüklüğüne göre üç kat olarak da hazırlanabilir. Servise hazırdır.

Afiyet Olsun...

Nükhet Abla’nın Tahinli Keki

Nükhet Abla’nın Tahinli Keki

Malzemeler:
3 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı tahin
4 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı su
Yarım su bardağından 1 parmak fazla sıvı yağ

Yapılışı:
Yumurta ve şeker çırpılır. Yoğurt, yağ, tahin ve su sırayla karıştırılarak ilave edilir. En son un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir. Uygun bir tepsi ya da cam bir kap güzelce yağlanır. Hazırlanan karışım bu kaba dökülür. Üzerine tahin gezdirilir ve toz şeker serpilir. Orta hararetli fırında pişirilir. Servise hazırdır.

Afiyet Olsun...

Hatice Hanım'ın Sulu Köftesi...

Hatice Hanım'ın Sulu Köftesi

Malzemeler:
1/2 kg köftelik kıyma
1 adet orta boy soğan
1 yumurta
1 dilim ufalanmış ekmek
1 adet havuç
1 adet patates
Arzuya göre 1 avuç bezelye
1/2 adet sıkılmış limon
Tuz
Karabiber
Karbonat
1/2 çay bardağı pirinç

Yapılışı:
Öncelikle havuç ve patatesler çok küçük küpler halinde doğranır. Diğer yanda yumurtanın sarısı ve beyazı ayrılır. Kıyma, rendelenmiş soğan, ufalanmış ekmek, yumurtanın akı, biraz tuz, biraz karabiber ve 1 çay kaşığı karbonat hepbirlikte yoğrularak köfte harcı hazırlanır. Pirinçler de eklenir ve karıştırılır. Bu karışımdan çok minik minik köfteler hazırlanır. Orta boy bir tencereye tamamen dolmayacak şekilde su konur ve kaynatılır. Hazırlanan köfteler, havuçlar ve en son patatesler kaynayan suya atılıp hepsi birarada pişirilir. Yarım limon ve yumurtanın sarısı iyice çırpılarak terbiye hazırlanır. Kaynayan sudan kaşıkla yavaş yavaş terbiyeye ilave edilerek ılınması sağlanır. Ilık olduğundan emin olunca yumurtanın ani sıcakla pişmesine engel olacak şekilde alıştırarak terbiye çorbaya ilave edilir. Bir taşım daha kaynayınca ateşten indirilir. Kızarmış ekmekle servis yapılır.

Afiyet Olsun...

Semra Abla’mın Nar Peltesi

Semra Abla’mın Nar Peltesi

Malzemeler:
4 yemek kaşığı mısır nişastası
8 yemek kaşığı pudra şekeri
1,5 su bardağı nar suyu
2 su bardağı su

Yapılışı:
Tüm malzemeler biraraya getirilip, uygun bir tencere ile ocağa konulur. Nişasta ve pudra şekeri eriyene kadar karıştırılır, pelte kıvamına gelince 3-4 dakika kaynatılıp, altı kapatılır. Tercihen cam kaplara konulur. Arzuya göre kaymaklı dondurmayla ve taze ayıklanmış narlarla süslenerek servis yapılır.
Afiyet Olsun...