30 Eylül 2014 Salı

AVOKADO YATAĞINDA TAHİNLİ PATLICAN SALATASI....



3 adet orta boy patlıcanı (fırında pişmiş), 3 yemek kaşığı tahin, 1 diş sarımsak, 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı himalaya tuzu, 2 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 2 tatlı kaşığı limon suyu ile karıştırınca işte tahinli patlıcan salatası... Gerisi önceden soyulup ikiye ayrılmış, limon, zeytinyağı ve tane hardalla harmanlanmış avokadoların içine koyup süslemeye kalıyor.

Afiyet olsun...


Avokado yatağında tahinli patlıcan salatası...

Bu da artan patlıcanların közlenmiş kırmızı biber ve domates ile karıştırılmış hali....

Tahinli Patlıcan Salatası...

18 Eylül 2014 Perşembe

ERGUVAN REÇELİ




Bahçeye birkaç sene önce ektiğimiz Erguvan fidanı ağaç oldu, çiçekler açtı, kısa bir süre sonra seneye tekrar bu mevsimde açmak üzere veda edecek... Veda etmeden önce topladığım çiçekleri Osmanlı İmparatorluğu'nun bir geleneği olduğunu öğrendiğim Erguvan reçeli olarak değerlendirmeye karar verdim, ömrü öyle kısa ki bu güzel ağacın reçel olunca bütün sene kendini hatırlatacak sanki bize... Ağacımız egsozdan uzak olduğu için içim rahat, eğer reçeli denemek isterseniz siz de buna dikkat edin! Taze çiçekleri ve yaprakları yenilebilirmiş bu arada... Bir daha mevsimi gelene kadar erguvanlar mutfağımda benimle olsun deyip mevsimi geçmeden Erguvan reçeli yapmak isteyenlere erguvan çiçeklerinden nasıl reçel yaptığımı anlatayım; çiçekleri topladıktan sonra güzelce yıkayıp ayıkladım, bir sıra erguvan çiçeği, bir sıra toz şeker koyarak akşamdan şekerledim, sabah biraz su ekleyip kaynatmaya başladım, ilk kaynamaya başladığında çiçekleri süzgeçle çıkarttım, şerbet kıvamlanınca tekrar içine attım ve biraz daha kaynatıp yarım limon sıktım, bir taşım daha kaynatıp kapattım, uygun kavanozlara aldım. Çok hoş bir rahiyası var, biraz Gül reçeline benziyor. Mutlaka deneyin. Ben birlikte ikram etmek için hemen su muhallebisi yaptım. Su muhallebisini badem sütüyle yaptım ki üzerine de kıyılmış badem serpeyim tam olsun...
http://seldagulec-homemade.blogspot.com.tr/2011/10/annemin-su-muhallebisi.html
Servis yaparken de çiçeklerle süsledim. Çoook keyifliydi... Deneyenlere afiyet olsun!

17 Eylül 2014 Çarşamba

LAVANTA LİKÖRLÜ VEGAN CHEESECAKE...



İşte yine mutluguru.com dan esinlenilmiş bir tarif... Farkı tarifteki karışımdaki az miktardaki lavanta tohumları ve yerken üzerine çok az lavanta likörü eklenmiş olması. Şeker tadını sevmeyenler için agave şurubu da olm
asa olur ayrıca. Tarif aşağıdaki linkte mevcut. Afiyetle..
http://www.mutluguru.com/makale-70-limonlu-vegan-mini-cheesecake.html

ŞEKERSİZ ŞEFTALİ REÇELİ...



Bahçemin şeftalileri hiç şeker kullanmadan sadece evde sıktığım elma suyu ile kaynatarak reçel oldu...

ZAGREB'DE PAZARYERİ...



Bambaşka bir coğrafyanın sebze ve meyveleri, sabaha gülerek başlayan Zagreb kadınlarının harika tezgahlarında fotoğraf karelerime yansıdı... 

MUTLUGURU'DAN MUTLULUK VEREN GRANOLA....


Sevgili Arkadaşım Müge Ersin'den öğrendiğim bu tarifi direk onun anlatımıyla naklediyorum. İsteyenler için aşağıdaki linkten okumak ve diğer tariflere de bu sayede ulaşmak mümkün...
Malzemeler:
4 çay bardağı yulaf
1 çay bardağı badem içi
1/4 çaybardağı ayçiçeği içi
1/2 çaybardağı bal
1/3 çay bardağı hindistan cevizi yağı
1 çay kaşığı tarçın
1/3 çaybardağı yaban mersini
çeşitli yemişler( Kaju, fındık, fıstık gibi) Bu isteğe bağlı

180 derece fırınızı ısıtın. Fırın tepsisine yağlı kağıdı serin. Yulafları, badem içlerini, ayçekirdeği içlerini serin. Tarçın serpin. Bal ve hindistan cevizi yağını karıştırıp tepsinin üzerindeki malzemeye yedirin. 20 dak malzemeler renk değiştirip pembeleşene kadar pişirin.
Fırından çıkardığınız yulafların soğumasını bekleyin. Yapışmışlarsa elinizle ayırın. Üzerine yabanmersini, ve yemişler ekleyin. Hava almayan bir kavanoza koyun.
Bademsütü, yoğurt ve isterseniz ekstra bal ile birlikte afiyetle yiyin...

TAHİNLİ FINDIKLI SEMİZOTU SALATASI...

Bahçemin semizotları Didem Şenol'un kitabından yeğenim Serdar'ın gönderdiği harika bir tarifle nefis bir salataya dönüştü. Tarife aşağıdaki linkten ulaşmak mümkün:
 http://seasonalcookinturkey.blogspot.com.tr/2013/06/purslane-salad-with-tahini-and-hazelnuts.html?m=1
Semizotu salatası için sos:
1/2 su bardağı tahin
1limonun suyu
1 diş dövülmüş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
Bir fiske pul biber
Sızma zeytinyağı
100g kadar fındık (150 derece fırında 15 dakika kavrulmuş ve sonra ince kıyılmış olarak) (önemli)
Bir fiske himalaya tuzu
Sos malzemeleri karıştırılarak semizotuyla harmanlanır, fındık ince ince kesilerek ya da dövülerek servisten önce üstüne serpilir.

Afiyet Olsun...