14 Aralık 2012 Cuma

Contemporary İstanbul'dan...

Türkiye'nin en kapsamlı uluslararası çağdaş sanat fuarı
Contemporary Istanbul'dan...


13 Aralık 2012 Perşembe

ASLI'YLA MSA'DA YENİ YIL EVİ...


Mutfak Sanatları Akademisi'nde yeni yıl evimizi hazırladık...






MSA çok güzel bir mekan. Harika eğitmenler ve güzel menüler eşliğinde sunulan hizmet hem eğitici hem de keyifli. Kızımla katıldığımız 'Yeni Yıl Evi' etkinliği   gerçekten çok zevkli ama bir o kadar da sabır isteyen bir çalışmaydı. Kızımı titizlikle ve sabırla sonuna kadar çalısmayı sürdürdüğü ve ortaya güzel bir yeni yıl evi çıkarttığı için tebrik ediyorum. Aynı hamurdan çok güzel kurabiyeler de yaptık. Evimizde nefis bir yeni yıl süslemesi olarak duruyor şu anda, yılbaşında da afiyetle yiyebileceğiz. Çünkü malzemelerin hepsi yenebilir ve uzun süre dayanabilir şekilde kullanıldı.








ARKADAŞLARIMIZLA MSA (Mutfak Sanatları Akademisi) ANILARI....


Şebnem, Cüneyt, Rozita, Levent, Hakan ve ben güzel bir mekanda, güzel yemekler pişirdik, yedik, içtik ve çok eğlendik...
İşte bu yemeklerin tarifleri ve fotoğrafları;











                                                  BÜYÜK ŞEF LEVENT...


                                             Kesinlikle erkekler daha başarılıydı:)







Bu fotoğraf o geceki eğitmenimiz Hakan Şen için...

BEĞENDİĞİM FOTOĞRAFLAR...











31 Ekim 2012 Çarşamba

Pınar'ın Armutlu Salatası...



Sosyal Medya araçlarının son zamanlarda en moda olanı Instagram çılgınlığı; kim, nerede, ne zaman, ne yapıyor, ne yedi, kiminleydi, neyi kutladı, tatilde nereye gitti ? ... vb. soruların cevaplarını en kolay bulabileceğiniz paylaşım ortamı. Sadece fotoğaflara yapılan yorumlar ve beğeniler aracılığıyla, hiç sesinizi bile duyurmadan iyi dileklerinizi takipçilerinize ve takip ettiklerinize, en kolay yolla belirtebildiğiniz bir platform. İyi midir, kötü müdür?? Upuzun bir tartışma, ama kilometrelerce uzağınızdaki, yahut en yakınınızdaki insanlarla sizi birleştirme yeteneğine sahip. Daha iyi bir dille anlatmak gerekirse; instagrama fotoğraf koyma ya da konmuş fotoğraflara yorum yapma ruh halindeyse eğer sevdikleriniz, onlardan iyi haber almış gibi oluyorsunuz, ok seviniyorsunuz ve bu çok güzel bir his...

İşte bu tarif de böyle iletişim kurduğumuz bir sırada çooook sevgili Pınar Siyahi'den geldi. Pınar'ın instagrama yüklediği yukarıda görülen salata fotoğrafını 'like' edip tarifini isterim dediğim anda telefonuma Pınar'n aşağıdaki sevgi dolu mesajı düştü. Fotoğraf ve kaynak bile belirterek üstelik...

 ''Selda cimm, o salata soyle gelisti =) baby roka (kutularda var ya hazir temizlenmis) 😺daha sonra cherry domates, misir, cashew fistik bunlari biraz firinda kavurdum 😋 armut (kup kup dogradim) sosunda ise zeytinyagi ve uzum sirkesi biraz tuz ve seker var 😋💫 [ armut en sevdigimdendi bence o salataya cok yakisiyor; sari hani incecik kabuklu benekli ve ici yumus olandan] seni operimm💃💃''

İnsanın içini ısıtan bu güzel mesajı yeni bir fotoğraf ve kaynakçası takip etti.

                                                     Kaynak: Pinterest
Benim yorumum:

Malzemeler:
Bir demet roka veya semizotu veya her ikisinden de yarımşar demet
Keçi peyniri veya tulum peyniri
1 avuç kavrulmuş ceviz veya kaju fıstığı
1 avuç yaban mersini (istenirse)
Az miktarda doğranmamış cherry domates
Yumuşak bir çeşit armut (küp küp doğranmış)

Sosu için:

Çok iyi karıştırılarak harmanlanmak üzere:

Limon
Zeytinyağ
Nar Ekşisi
Arzuya göre bir çeşit sirke
Tuz
Bir fiske şeker

Yapılışı:

Semizotu veya roka yıkanıp temizlendikten sonra uygun boyutlarda elle koparılarak salata kasesine alınr.
İçine peynir dışındaki diğer malzemeler; armut küp küp doğranarak, domatesler doğranmadan, fıstık veya ceviz kavrularak ilave edilir. İyice karışştırılıp yoğun bir kıvam alan sos ile harmanlanır. En son olarak peynir de ilave edilir. Arzuya göre salata kaselerinde veya bir armut dekorasyonu eşliğide sunulur.


Afiyet Olsun...

16 Ekim 2012 Salı

Ulviye'nin Annesinin Patatesli Salatası...


Malzemeler:

4-5 adet orta boy patates
Limon
Zeytinyağ
Tuz
Pul Biber
Dereotu
Yoğurt

Yapılışı:

Patatesler haşlanır, zeytinyağ ve limonla birlikte ezilerek püre haline getirilir. Bu püreden elle yuvarlak toplar hazırlanır ve servis tabağına yerleştirilir. Tabağın üzerindeki top patateslere bastırılarak çukurlar elde edilir. Bu çukurlara doğranmış dereotu serpilir. Dereotlarının üzerine ise düzgün bir şekilde, kaşık yardımıyla yoğurt konur. En üstü kırmızı pul biber ile süslenir soğuk yenmek üzere servis hazırdır.

Afiyet Olsun...

Hacer'in Kavrulmuş Tel Şehriyeli, Kırmızı Biberli Salatası...


Malzemeler:

Tel Şehriye
Zeytinyağı
Kımızı Biber
Dereotu
Maydanoz
Limon
Nar Ekşisi
Süslemek için haşlanmış mısır

Yapılışı:
Tel şehriye biraz zeytinyağı ile kavrulur. Kırmızı biber doğranır e çiğ olarak kaıştırılır. Maydanoz, dreotu ve arzuya göre diğer çeşitl yeşillikler ince ice kıyılıp karıştırılır. Limon ve nar ekşisi ile zeke göre ekşilik verilir. Servis tabağına alınır. Mısır ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet Olsun...

Lokumlu Kurabiye...


Semra Hanım'dan Havuçlu Kek...






                                              

Havuçlu Kek...

Malzemeler:

4 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1,25 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ceviz
450 gr havuç rendesi  (rendenin iri tarafından rendelenmiş 3 su bardağı)
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Yapılışı:

4 yumurta ve 1,5 su bardağı toz şeker çıpılır. Daha sonra sıvıyağ da bu karışıma eklenir ve çırpılmaya devam edilir. Diğer bir tarafta un, tarçın, vanilya, karbonat ve kabartma tozu karıştırlır ve elenerek mevcut yumuşak karşıma eklenir. Bunlara havuç ve ceviz de ilave edilerek tahta kaşıkla hepsi harmanlanır. Kek kalıbına dökülerek, 180 derecelik fırnda 40-45 dakika pişirilir.İlk 20 dakika fırın hiç açılmaz, pişip pişmediği kürdan batırarak tespit edilir. Soğuduktan sonra veya ılıkken dilimlere bölünerek servis yapılır.


Afiyet Olsun...

3 Ekim 2012 Çarşamba

Bodrum'dan Bir Lezzet Daha; Gambilya Çorbası...



Malzemeler:

250 gr. kuru gambilya
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 adet soğan (arzuya göre haşlarken patetes ve havuç da ilave edilebilir)
1 çay bardağı un
1,5 litre su, varsa çeşni için 1-2 su bardağı et ya da tavuk suyu
Kırmızı biber, kara biber, nane vb. baharatlar
Tuz
Yapılışı:
Bodrum'dan temin edilmiş 250 gr. kuru gambilya akşamdan ayıklanır, bir tencereye konup ılık suyla ıslatılır. Akşamdan ıslanmış gambilyaların suyu süzülüp yıkanarak kaynayan suya, bir adet soyulmuş soğan ve tercihe göre havuçla birlikte ilave edilir. Diğer bir yanda un ve zeytinyağ birlikte kavrularak miyane elde edilir. Gambilyalar ve soğan haşlanmış hale gelince bol sulu olarak ateşten alınır. Haşlanma sırasında tenceredeki suyun üzerine toplanan köpük ara arabir kaşık yardımıyla temizlenir. Soğan bütün olarak içinden çıkarılır. Tahta kaşık yardımıyla süzgeçten ezilerek geçirilir. Miyane ile biraraya getirilerek, istenilen çorba kıvamına gelinceye kadar, sıcak su ve tavuk ya da et suyu ilavesiyle ateşte kaynatılır. Pütürlü kıvam için süzgeçten hiç geçirmeden de aynı işlemler yapılır. Arzuya göre pul biber vb. baharatlar ilavesiyle çorba kaselerine konarak servis yapılır.




 


Köpük alma...


Miyane kavururken...




Not: Kırmızı mercimek çorbasının bir çeşidi olarak da tanımlayabileceğimiz bu çorbanın gerçekten çok hafif ve lezzetli olduğunu mutlaka belirtmeliyim...


Afiyet Olsun…