9 Aralık 2013 Pazartesi

IWI'da Tattığım Fındıklı Helva...


Kestaneli Karabuğday Pilavı...

Malzemeler:
2 su bardağı karabuğday
4.5 bardak kaynar su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Haşlanmış soyulmuş doğranmış kestane (miktarı arzuya göre)
Dolmalık fıstık  (miktarı arzuya göre)
Kuş üzümü (miktarı arzuya göre)
Tarçın
Tuz
Karabiber
Üzerine süs ve lezzet katmak için dereotu
Yapılışı:
Yıkanıp, ıslatılıp, süzülen karabuğday ve dolmalık fıstık zeytinyağı ile teflon tavada hafifçe çevrilir.Daha sonra tüm baharatlar ve yıkanıp ayıklanmış kuş üzümü eklenir. Bir ölçüye 2.25 ölçü sıcak su ilave edilir ve tavanın ya da tencerenin kapağı kapatılır. Suyunu çektikten sonra dereotu ve kestaneler de ilave edilip, karıştırılır, kapağı kaptılıp demlenmeye bırakılır. En son üzerine dereotundan biraz serpilip mantar, kırmızı biber vb. çeşitli garnitürlerle servis yapılır.

Afiyet Olsun...

P vitamini ihtiva eden karabuğday damarlara esneklik ve güç kazandırıyormuş, Japon arastırmacılara göre karabuğday, iltihaplanmayi, aşırı terlemeyi önlüyormuş, yüksek tansiyon ve kansızlıkta çok önemli olan potasyum, magnezyum, fosfor ve demir karabuğdayda bol miktarda bulunuyormuş, karaciğerin çalışmasını kolaylaştıran choline ihtiva ediyormuş, böbreklerin çalışmasında yararlıymış, kan şekerini optimal bir seviyede tutuyormuş, yağ oranı oldukça az olduğundan, zayıflama diyeti uygulayanlar için vazgeçilmez bir besinmiş.