24 Eylül 2012 Pazartesi

Bağarası İsmail'den Lezzetler...

İnanılmaz mezeleriyle bu senenin en çok tavsiye edeceğim şirin ve doğal aile mutfağı Bağarası İsmail... İsmail Bey'in eşi Ummuhan Hanım'ın elinden bu güzel yemekleri tatmak için mutlaka öncesinde rezervasyon yapmalısınız.
Bodrum, Bitez'de...Tel:0(252)3637693

Semra'dan Bodrum'lu Bir Lezzet...

Dere Otlu Gambilya Favası
Malzemeler:

250  gr. kuru gambilya (fotoğrafta görülüyor)
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 adet soğan
1 adet havuç
2 parmak üzerine çıkacak kadar su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 adet limon
1/2 demet dereotu
Tuz
Yapılışı:
Bodrum'dan temin edilmiş 250 gr. kuru gambilya akşamdan ayıklanır, bir tencereye konup ılık suyla ıslatılır. Bir tencereye tercihe göre bir çay bardağı zeytinyağı ile çok küçük doğranmış soğanlar konup ateşte hafifçe öldürülür. Bu karışımın üzerine 2 parmak çıkacak su ilave edilip kaynatılır. Akşamdan ıslanmış gambilyaların suyu süzülüp yıkanarak kaynayan suya, bir adet soyulmuş havuçla birlikte ilave edilir. Biraz yumuşayınca, tuzu, toz şekeri ve yarım limonun suyu konulur. Gambilyalar ezilecek hale gelince biraz sulu olarak ateşten alınır. Havuç bütün olarak içinden çıkarılır. Tahta kaşık yardımıyla süzgeçten ezerek geçirilir. Ya da çırpma teli ile çırpılarak kıvamı bulunur. ½ demet dere otu ince ince kıyılarak karışımın içine ilave edilerek birlikte karıştırılır. Hazırlanan karışım en az iki parmak derinliğinde bir servis tabağına konarak tahta kaşık ya da spatula yardımıyla üzeri düzeltilir. Dilimlenmiş limon, haşlanmış ve sudan çıkarılmış havucun dilimleri ve dereotuyla süslenir. Buzdolabına konup bekletilir, böylece kesilebilecek sertliğe gelmesi sağlanır. Baklava şeklinde ya da kareler halinde kesilebilir. Servis tabağına çıkardıktan sonra kalan zeytinyağından üzerine gezdirilir. Arzuya göre limon ilavesiyle servis yapılır.

Not: Bağarası İsmail Restaurant'ın sahibi İsmail Bey'in söylediğine göre bu meze çatal bıçak kullanılarak değil, dilimlenmiş kırmızı soğanlar direk kaşık olarak kullanılarak yenirmiş...


Afiyet Olsun…