19 Kasım 2011 Cumartesi

Diyet için güzel bir ara öğün: Kozalak

Günümüzde diyet yapmayanların sayısı çok az. Sağlıklı yaşam adına ya da estetik kaygılarla herkes yediklerine dikkat ediyor en azından. Söz konusu diyetler içerisinde genelde en az 2, bazen 3, hatta 4 ara öğün olabiliyor. Yediklerine dikkat ettikleri sırada çikolatayı çok özleyenler için, bitter çikolata ve gevrek karışımı bir ara öğün hiç fena fikir değil doğrusu. Hem mutlu ediyor, hem doyuruyor. Aslında doyurmak kelimesi çok doğru değil, ‘insanın nefsini körlüyor’ diyelim daha uygun olur.
İşte size Ender Saraç’ın Bodrum’daki sağlık merkezinde ara öğün olarak sunulan mutluluk kaynağı çok güzel bir tarif:

Malzemeler:
1 paket meyveli Nes-Fit (meyveli veya sade)  
3 paket kadar bitter çikolata (ben mari usülü eitmek üzere)
Arzu edilen kuru veya taze meyveler (çok küçük doğranmış)
Çeşni olarak; fındık, ceviz, badem vb…

Yapılışı:
Bitter çikolatalar ben mari (kaynamakta olan suyun içine, çikolataların içinde bulunduğu başka bir kap oturtularak) usulü eritilir. Eritilen çikolataya 1 paket gevrek boşaltılır ve yedirerek karıştırılır. Arzuya göre içine doğranmış kuru kayısılar, yaban mersinleri vb. eklenebilir. Ceviz vb. de eklenerek çeşniler çoğaltılabilir. Karışımdan kaşık yardımıyla istenilen büyüklükte parçalar alınır ve bir tepsiye dizilir. Kozalak gibi görünümü olan parçalar dizildikleri tepsiyle buzdolabının normal kısmına konur ve tutunarak donması beklenir. Aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi, tek başına ya da yapraklarla süslenerek servis edilir.

AFİYET OLSUN…


Not: Geçtiğimiz gece biz ailecek yaptık, buzdolabına koyduk. Akşam yapar yapmaz bir fotoğraf çekmiştim yayınlamak için, ama sabah uyanınca bahçedeki çam ağacından koparttığım ufacık bir dal ile fotoğrafladım birkaç parçasını. Yaratıcılığın sonu yok. Hele ki pişirme ve sunma konusunda. Doğadaki yaprakları servis yaparken kullanmak benim hoşuma gidiyor. Sofralarımızı çiçeklerle süslemekten pek farklı bir şey değil aslında. Çiçeklerin eşlik ettiği bir sofrada tabakların yapraklarla süslenmesi çok hoş görünüyor bana. DeneyinJ