21 Şubat 2012 Salı

Kantin'de Yediğim Ispanaklı Kerevizi Denedim...




Kantin çok sevdiğimiz, öğle yemeği için bir bahane bulup mutlaka gitmeye çalıştığımız mekanların başında geliyor. Her zaman yeni bir lezzetle karşılaşıyoruz. Son gittiğimizde yan masada oturan bir bey lazanya görüntüsüne sahip yemeğini öyle bir keyifle, yudum yudum, adeta tadını çıkarırcasına yiyordu ki, ister istemez siparişimizi almaya gelen garsona ‘bu nedir?’ diye sorduk yan masayı işaret ederek. Lazanya cevabını beklerken ‘ıspanaklı kereviz’ olduğunu duyunca eşim ‘ben yemem’ dedi. Hem ıspanak hem de kereviz! İkisini bir arada hayal bile edemedi, hatta düşüncesi pek de hoşuna gitmedi. Dayanamadım ben sipariş verdim, ortaya giriş olarak söyleyip, paylaşmaya karar verdik (‘ben sadece ucundan tadarım’ diyerek razı oldu eşim). Masamıza geldikten sonra, tadına bakmamızla tabağın boşalması arasındaki zaman o kadar kısa sürdü ki, ‘bir tane daha mı söylesek?’ bile olduk. Bu iki birbirinden alakasız kış sebzesi biraya gelip sanki bir şölene dönüştürdü öğlen yemeğimizi. Eve dönerken yol boyunca bu lezzetten bahsettik ve sonunda manava uğrayıp kereviz ve ıspanak aldık ilk fırsatta denemek için.

Ve işte ıspanaklı kervizi damak tadımızı kullanarak denedik. Aynı lezzeti tutturduk mu? Cevabım ‘hemen hemen’. En ayırt edici farklılık yükseklikleri, çünkü sadece iki kat kerevizin arasına ıspanak koymaya yetti benim malzemem. Bir de, kereviz yapraklarını koymamalıymışım kerevizleri haşlarken eşimin söylediğine göre! Ama diyebilirim ki, Kantin’deki şöleni evimize taşımayı bir nebze de olsa başardık. Mutlaka deneyin. sanırım orijinalinden çok farklı değil.
Bence bayılacaksınız (kereviz ve ıspanağı sevmeyenler bile)…


Malzemeler:
2 demet ıspanak
6 adet kereviz
1 adet soğan
1 adet havuç
Lor Peyniri ya da böreklik peynir
Rendelenmiş kaşar peyniri
1 limonun suyu
1 portakalın suyu
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
Arzuya göre çeşitli baharatlar

Yapılışı:
Ispanaklar iyice yıkanır ve doğranır. Biraz zeytinyağı ile teflon bir tavada kavrulur. Tuz ve öğütülmüş karabiber serpilip karıştırılır. Başka bir tencerede çok çok ince yuvarlak dilimler halinde doğranan kereviz; su, tuz, limon ve portakal suları ile birlikte haşlanır. Haşlarken içine kerevizin yaprakları(eğer tadını ve rahiyasını seviyorsanız), doğranmamış bir soğan ve havuç konup daha sonra hepsi sudan çıkarılabilir. İnce dilimler halindeki kerevizler, dibi çok az zeytinyağı ile yağlanmış cam bir fırın kabına tek bir sıra dizilir. Böreklik peynirler ve ıspanaklar başka bir kapta karıştırılır. Bu karışım kerevizlerin üzerine güzelce yayılır. Üzerine bir kat daha ince dilimlenmiş kereviz dizilir (Bir kat daha ıspanak ve kereviz sıralanarak daha yüksek bir görünüm elde etmek mümkün, böylece tabağa çıkarıldığında lazanya gibi bir görüntü oluşuyor). Bu şekilde fırına verilir. Kerevizlerin üstü birazcık kızarmaya başlayınca fırından çıkarılır ve kaşar peynirler serpilir. En sonunda kaşar peynirlerin erimesi ve kızarması için bir kez daha fırına verilir. Fırından çıkınca kare parçalar halinde kesilerek sıcak bir şekilde servis yapılır.
Afiyet Olsun…

ÇOK ÖNEMLİ NOT:
Türk'ün aklı sonradan gelirmiş ya, düşünüp taşınıp, uğraşıp yaptıktan sonra internetten Kantin'in sitesine ve Şemsa Denizsel'in bloguna girip araştırmak geldi aklıma tarifini ıspanaklı kerevizin.
Ve Şemsa Denizsel'in tariflerini araştırdım internetten; (http://kulaktandolmatarifler.wordpress.com/), (http://www.kantin.biz/).
Tabi ki de buldum 'Ispanaklı Kereviz Fırın' adı altında Kantin'in sitesinde. Benim tarif biraz zayıf ve bir o kadar da hafif kaldı bu tarifin yanında, ama üzülmedim hiç, çünkü dünyanın en hafif sebze yemeklerinden birini pişirmiş oldum deneme yaparken diye düşünüyorum, yani diyet yemeği gibi oldu benimki biraz.
Ya da benim versiyonum oldu işte :))
Linki tıklarsanız gerçek tarif karşınızda: (http://www.kantin.biz/tarifler.php?cat=26&id=44)
Gerçi başka neler neler buldum ama daha onları denemeye fırsat olmadı,
mesela kestaneli beze; (http://www.kantin.biz/tarifler.php?cat=18&id=64) .
Önce gidip yerinde yemelisiniz, ben yedim, çoook tavsiye ederim.
Yummy yummy.....