10 Ocak 2012 Salı

Açma...

Bazen yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi isimsiz tarifler çıkıyor kutumdan. Hatırlayabildiklerime isimlerini ekliyorum ama hiç hatırlayamadığım tarifleri isimsiz bir halde koymaya karar verdim. Fotoğraftaki bloknot kağıdının arka planındaki tersten görünen köpek figürüne bakılacak olursa; ya bir öğrencimden ya da çocuğu olan bir arkadaşımdan almışım bu açma tarifini. Her kimin tarifiyse burada yer almayı hak edecek kadar çok uzun bir süre beklemiş kutunun içinde. Ve işte gün ışığına çıkma zamanı gelmiş diyerek sizlerle paylaşıyorum bu güzel tarifi…

Açma…
Malzemeler:
2 bardak süt
1 bardak zeytinyağı
2 yemek kaşığı pakmaya
8 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Yapılışı:
Süt ılık hale getirilip, içinde maya erimesi sağlanır. Bir süre bu şekilde bekletilir, maya köpürünce malzemenin tamamı karıştırılıp şekil verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek pişirilir. Fırından çıkınca sıcak sıcak servise hazırdır.
Afiyet Olsun…

Feryal’in Makarna Sosu...

Feryal’in Makarna Sosu
Malzemeler:
Zeytinyağı
Sarımsak
İnce kıyılmış maydanoz
Yarım su bardağı beyaz şarap
Yapılışı:
Zeytinyağı ve sarımsak ateşte kavrulur. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ilave edilip biraz çevrilir. Son anda yarım bardak şarap konur ve pişmiş olarak hazırda bekleyen makarna ile karıştırılarak servis yapılır.
Afiyet Olsun…

Feryal’in Çocuklara Yaptığı Pratik Pizza…

Feryal’in Çocuklara Yaptığı Pratik Pizza…
Malzemeler:
Tost ekmeği (kepekli de olabilir)
Ketçap
Kuru nane
Arzu edilen pizza malzemeleri (sosis, salam, sucuk, kaşar peyniri, mantar, biber vb.)
Bir miktar rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
Ketçap sulandırılır ve kuru nane ile karıştırılır. Bu karışım tost ekmeklerinin üzerine sürülür. Daha sonra istenilen pizza malzemeleri (sosis, salam, sucuk, kaşar peyniri, mantar, biber vb.) ketçap karışımı sürülmüş tost ekmeklerinin üzerine yerleştirilerek orta hararetli fırına konur. Fırından çıkartılıp üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir ve tekrar fırına konur. Kaşarlar eriyince fırından çıkarılır, sıcak sıcak servis yapılır.
Afiyet Olsun…
Not: Tost ekmekleri kepekli ya da doygun tost ekmeği olarak kullanılırsa, kaşar peyniri diyet olarak ve üzerine konan malzemeler az kalorili tercih edilirse yapılan bu pizzalar diyet pizza haline gelir. Ara öğün olarak 1 dilim yemek diyet yapanları lezzet olarak da tatmin edebilirJ

Serap Abla'mın Krem Karamel Tarifi…


Serap Abla'mın Krem Karamel…
Malzemeler:
5 yumurta
1 su bardağı şeker
1 litre süt
1 paket vanilya
Ağdası:
1/2 su bardağı şeker
1 fincan su 2-3 damla limon
Yapılışı:
Öncelikle bir tavaya şeker ve limon konup ağdası hazırlanır ve kalıpların dibine konur.  Daha sonra yumurta, şeker, süt ve vanilyadan oluşan karışım hazırlanır ve dibinde ağda bulunan kalıplara dökülür. Tepsiye sıcak su koyulur. Kalıplara konmuş krem karameller suya yerleştirilir. 200 derece alt-üst fırında pişirilir. Fırından çıkınca kalıplar tek tek tabaklara ya da bir servis tabağına ters çevrilerek çıkarılır. Servise hazırdır.
Afiyet Olsun…

Çikolatalı Sufle...

Çikolatalı Sufle
  (4 kişilik)
Malzemeler:
3 yumurta
100 gr sütsüz çikolata
80 gr toz şeker
4 çorba kaşığı süt
20 gr tereyağı
1 çimdik tuz
Üstüne serpmek için pudra şekeri
Yapılışı:
Fırın 200 dereceye ısıtılır. Sufle kalıpları yağlanır. İçlerine şeker serpilir. Fazlasının dökülmesi için ters çevrilir. Çikolata, süt ve 60 gr şekerle birlikte eritilir. Karışım tamamen eriyince ateşten çekilir. Yumurtaların beyazı ve sarısı ayrılır, sarıları sıcak çikolataya eklenir ve iyice karıştırılır. Beyazları tuz ve 20 gr şekerle çırpılır, iyice karışınca çikolataya eklenir. Kalıpların üçte ikisi doldurulur ve fırına sürülür. 15 dakika pişirilir, üzerine pudra şekeri serpilir ve kremayla servis yapılır.
Afiyet Olsun…

Daniele’in Turtası..

Daniele’in Turtası

Malzemeler:

Hamuru için:
250 gr un
10cl sıvıyağ
10cl Ilık su
½ paket kabartma tozu
Şekerli yaparsanız 50 gr şeker
Tuzlu yaparsanız 1 çay kaşığı tuz

Tatlı Hamurun Kreması İçin:
2 yumurta
½ paket krema
Biraz şeker

Beşamel Sos İçin:1çorba kaşığı un
½ çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı süt

Sosun Yapılışı:
Kaşar peynirler eriyip kızarınca çıkarılır. Sıcak servis yapılır.Bir tencereye yağ ile un konulur, hafif hararetli ısıda miyane kavrulur (yağ ile un birbirine yedirilir). Devamlı karıştırılarak yavaş yavaş süt ilave edilir. Tuz atılıp muhallebi kıvamında pişirilir.

Hazırlanışı:Önce arzuya göre tuzlu ya da tatlı bir hamur hazırlanır. Eğer tatlı hamur yapılırsa krema malzemeleri sırasıyla çırpılır, meyveler dizildikten sonra üzerine dökülür. Orta hararetli fırında pişirilir. Fırından çıkıp soğuduktan sonra servis yapılır.
Eğer tuzlu bir hamur yapılacaksa arzu edilen sebzeler doğranır, hafif sotelenir. Hamurun üzerine serilir, üzerine beşamel sos hazırlanıp dökülür ve orta hararetli fırına atılır. Turtanın hamuru pişince fırından çıkarılır ve üzerine kaşar peynir koyularak tekrar fırına konur. Kaşar peynirler kızarınca fırından çıkartılıp sıcak servis yapılır.
Bu tarifler servis yaparken kolaylık olması açısından tek tek küçük turta kaplarında da pişirilip sunulabilir.
Afiyet olsun...