29 Kasım 2013 Cuma

Kinoa Salatası...


 

 
 

Malzemeler:
1 su bardağı kinoa
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet kuru incir
1 avuç kırılmış ceviz
2-3 sap doğranmış dereotu
2-3 sap doğranmış taze nane
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Tuz
Yapılışı:
1 su bardağı kinoa yıkama suyu berraklaşıncaya kadar bol bol yıkanır. Süzüldükten sonra 1 kaşık zeytinyağı ile teflon bir tavada 5 dakika kavrulur. Daha sonra başka bir yerde kaynatılan su ve tuz pilav tavasına ilave edilir. Kapak kapatılıp 20 dakika kısık ateşte pişirilir. Suyunu çektikten sonra demlenmeye bırakılır. Demledikten sonra kırılmış ceviz, kıyılmış kuru incir, ince doğranmış dereotu  ve nane ilave edilir. Nar ekşisi, pul biber ve biraz zeytinyağı ile karıştırılarak servis tabağına alınır.
Afiyet Olsun...

Tam Buğdaydan Dilimli Lavaş Ekmeği ile Izgara Sebzeli Sandviç..

 
Marketlerde kolayca bulunabilen düşük kalorili tam buğdaydan dilimli lavaş ekmeği, arasına ızgara sebzeleri  koyup sandviç haline getirmek veya dürüm yapmak için ideal bir malzeme. Kızım Aslı'nın okula giderken yanında rahat taşıyabileceği ve sonra öğle teneffüsü sırasında kolay tüketebileceği bir öğlen yemeği seçeneği düşünüyordum. Sağlıklı bir alternatif olsun ve sebze de yiyebilsin diye lokantalarda yediğimiz ızgara sebze salatalarından yola çıkarak  kendimce böyle bir dürüm türettim. Okula ya da işe götürmek ya da evinde afiyetle yemek isteyenler için işte tarifi:

Malzemeler:
Tam buğdaydan dilimli lavaş ekmeği
Kabak
Patlıcan
Kırmızı biber
Hellim Peyniri (arzuya göre keçi vb. peynirler de olabilir)
Fesleğen yaprakları (ya da evde bulunan maydanoz vs. gibi herhangi bir yeşillik)
Arzuya göre pul biber, karabiber vb.
Tuz
Keçi peyniri kullanılırsa ceviz taneleri ve nar ekşisi

Yapılışı:
Kabak ve patlıcanlar yıkanır, arzuya göre soyulur, uzun şeritler halinde dikey kesilmiş dilimler oluşturulur. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serilir. Kağıdın üzerine yerleştirilen sebzeler bir fırça yardımıyla  az bir miktar zeytinyağı sürülerek orta hararetli fırında hafif kızarana kadar pişirilir. Diğer taraftan dilimlenmiş hellim peynirleri teflon bir tavada alt üst pişirilir. Eğer evinizde tost makinası varsa (daha sonra temizliğinin kolay olması için arasına yine pişirme kağıdı konarak) tüm sebzeler ve hellim dilimleri tost edilerek de  pişirilebilir. Lavaş dilimi uygun bir tabağa yerleştirildikten sonra, ızgara yapılmış haldeki tüm sebzeler ve hellim dilimleri  üst üste lavaşın üzerine konur. En üste fesleğen yaprakları ve bir kat daha lavaş dilimi konarak servis yapılır. Izgara sebzeler lavaşın içine sarılarak, besin değeri kaybolmadan ve bozulmadan tüketebilecek bir dürüm olarak da hazırlanabilir. Arzuya göre keçi vb. gibi peynirler de kullanılabilir. Keçi peyniri kullanılırsa kırılmış ceviz taneleri de konup nar ekşisi ile tatlandırılabilir. Ayrıca hiç peynir koymadan hazırlanıp pul biber, karabiber gibi baharatlarla çeşnilendirilebilir.

Afiyet Olsun..