30 Aralık 2011 Cuma

Sıcak Şarap...












Sıcak şarap denince benim aklıma ilk gelen şeyler kış, dağ ve kayak olmuştur hep. Henüz dağ ve kayak planı olmadığına göre, kış kısmını yeterli bulup, hazır yılbaşı gibi bir bahane de varken evde sıcak şarap üretmek ve sonra da mecburen sevgili arkadaşlarımızla birlikte tüketmek iyi bir fikir gibi geldi bana. Aralık ayında Konya’ya yaptığımız ziyaret sırasında, tamamen tesadüf eseri toprak şarap kadehleri de almıştık zaten. Farkında olmadan hazırlık yapmışız sanırım sıcak şaraba...
Daha önce kesip sakladığım gazete yazıları vardı sıcak şarap tarifleriyle ilgili, ama ben yine de; ‘sıcak şarap nasıl yapılır?’  araştırmasına giriştim ve tabi ki ‘google sağolsun’ bol bol bilgi edindim sıcak şarabı hazırlamadan önce. Eşe dosta da sorunca ortaya güzel bir tarif çıktı. Herkesin ilk söylediği şey ‘dikkat et, sakın kaynatma’ idi. Bazı gourmet arkadaşlar da ‘toprak kadehte içilmezse tadı çıkmaz ama’ diye uyardılar! ‘Toprak kadehte içilmesi gerekir’ diye bir şart yok,  ama ilk kullanıldığı yüzyıllara bakılacak olursa muhtemelen toprak kadeh kullanmışlardır diye düşünüyorum bu sıcak şarabı keşfedip içenler.
İşte gazetelerden, internetten, arkadaşlardan toplanıp ortaya çıkan sıcak şarap tarifi:
Sıcak Şarap
Malzemeler:
Cabernet sauvignon, Merlot veya Chinati kırmızı şarap
Contreau
Grand marnier
Cognac
2 adet portakal (1 Portakalın kendi ve diğer portakalın suyu)
Karanfil (1 şişe kırmızı şarap için 8 adet)
Çubuk tarçın (1 şişe kırmızı şarap için 3 çubuk)
1 adet vanilya çubuğu (1 şişe kırmızı şarap için)
Kahverengi şeker (1 şişe kırmızı şarap için 7 yemek kaşığı) veya bal, ya da ikisi de yarı yarıya
Bodrum mandalinası kabuğu ve suyu (ya da normal mandalina)
Arzuya göre elma, ayva ve kuru üzüm, hatta badem de konabilir.
Yapılışı:
Kırmızı şarap havalandırılarak tüketilir, söylenene göre şarap bu şekilde uyandırılır! Bu yüzden tercih edilen şarap öncelikle havalanması için bir kaba boşaltılır.
Henüz şarap oda sıcaklığında iken, arzuya göre dörde bölünmüş ve çekirdekleri alınmamış bir elma, dörde bölünmüş ve çekirdekleri alınmamış bir ayva ve yarım çay bardağı kuru üzüm de şarabın içine konabilir.
Şarap havalanırken, diğer bir yanda başka bir tencereye az bir miktar su konur ve içine yaklaşık 7 yemek kaşığı esmer şeker  veya 1 çay bardağı bal ya da her ikisi de yarı yarıya eklenerek kaynatılır. Kaynadıktan ve şekerler eridikten sonra oda sıcaklığına gelene dek soğumaya bırakılır.
Çubuk tarçın, sıkılmış 1 adet portakal, üzerine karanfiller batırılarak alt ve üst kısmı kesilmiş başka bir portakalın tamamı (içi görünür hale gelecek), Bodrum mandalinası kabuğu ve suyu (ya da normal mandalina veya limon) bir araya getirilerek aynı tencereye konur.
Bunların üzerine tercih edilen şaraptan bir miktar konulur. Azar azar, Contreau ve Grand Marnier eklenir. Kısık ateşte bırakılır, bu sırada aromaları da birbirine karışır.
Yavaş yavaş şarap ilave edilir ve karışımın kaynamasına izin verilmez. Hep kısık ateş kullanılır. Eğer kaynayacak gibi olursa, ateş söndürülür, tekrar açılır.
Kaşık olarak tahta kaşık kullanılmalı ve aromaları birbirine karıştıkça şarap ilave edilmelidir.
Arada bal ve su da ilave edilebilir (sulandırmadan çoğaltmak için).
Gerçekten istenilen kıvama ulaşıldığı ara sıra tadılarak ve eklemeler yapılarak anlaşılır.
İstenilen kıvama gelince varsa toprak şarap kadehleriyle servis yapılır.
Afiyet Olsun…

Not: İstenilen kıvama gelinceye kadar tadarken hafif çakır keyif olmak mümkündürJ. Eğer çakır keyifliği aşarsanız misafirlerinizle başkası ilgilenmek zorunda kalabilir. Bu yüzden tatma işini abartmamakta fayda var diyebilirim.