27 Aralık 2011 Salı

Reyta'nın Tiramisu Tatlısı

Ben bu güzel tarifi yıllar önce (yani şu anda onsekiz yaşında olan kızım birbuçuk yaşındayken) eltim Reyta'dan aldığımda, aşağıdaki tarifte labne peynirine alternatif olarak yazdığım İtalyan Mascarpone peynirinin adını dahi bilmiyordum. Hatta labne peyniri bile çok yeniydi hayatımızda o zamanlar. Çok sevgili arkadaşımız Taner'i İtalya'da çalıştığı 1999 senesinde Milano'da ziyarete gittiğimiz sırada eşi Yurdagül bizim için Tiramisu hazırlarken öğrendim mascarpone peynirinin bu tatlıda kullanıldığını. Cam kare bir kaba özel olarak tiramisu için satılan kedidili bisküvilerinden ıslatıp kat kat koymuştu Yurdagül. Arasına da mascarpone peyniri ile yapılmış kremadan kullanmıştı. O sıralarda tabi ki henüz Türkiye'ye gelmemişti İtalyanların bu meşhur peyniri. Dört-beş paket peyniri eşimden gizli bir şekilde valizimde getirdiğimi hatırlıyorum. Daha sonra Bebek'te bir şarküteride rastlayıp yurtdışından taşımaktan kurtuldum. Şimdilerde ise marketlerde bulmak mümkün. Ama bulunamasa da labne peyniri gayet iyi iş görüyor, üstelik daha da ucuza mal ediliyor. Tarifin orijinal halinde mascarpone peynirinden ve tarifte adı geçen kedidili bisküvilerinden söz edilmiyor zaten. Demek istediğim onlar kullanılmasa da harika bir lezzetle karşılaşacaksınız bu tarifi uyguladığınızda. Zevkle yapmanız ve afiyetle yemeniz dileğiyle...

Malzemeler:
1 adet ikiye yada üçe bölünmüş hazır kek veya15-20 adet tiramisu yapımı için satılan kedidili bisküvisi

Keki ya da Bisküvileri Islatmak İçin Malzemeler:
2 çorba kaşığı nescafe
1 su bardağı ılık su
Yarım su bardağı portakal suyu
Arzuya göre 2 çorba kaşığı konyak vb.
2 çorba kaşığı esmer toz şeker


Krema İçin Malzemeler:
2 su bardağı süt (1/2 kg süt)
2 çorba kaşığı un
1 ya da 2 adet yumurta sarısı
4 çorba kaşığı şeker,
1 paket vanilya,
200 gr labne peynir ya da mascarpone peyniri
1 çorba kaşığı kakao (Üzerine serpmek için )

Hazırlanışı:
Öncelikle bir adet bira bardağında; 2 çorba kaşığı nescafe, 2 çorba kaşığı toz şeker, 1 su bardağı ılık su, yarım su bardağı portakal suyu (istenirse portakal suyu daha fazla, su daha az konabilir) ve arzuya göre 2 çorba kaşığı konyak (veya viski, brandy vb...) karıştırılır. Bu karışım kullanılarak kedidili bisküvileri (yada kek) bir kalıba veya tabağa yerleştirildikten sonra güzelce ıslatılır. Nescafeyi şeker katmadan sade olarak da hazırlamak mümkündür.
Diğer bir tarafta süt, un, yumurta sarısı ve şeker, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Pişince, vanilya ve labne peyniri (ya da mascarpone peyniri) eklenerek mikserle 5 dakika kadar çırpılır. Kremanın ılınması beklenir ve kedidili bisküvilerinin üstüne dökülür (eğer kek ile yaparsanız, zaten ortadan iki yada üçe bölünmüş olarak satılan keklerin arasına sürülür ). Kedidili bisküvilerinin üstüne dökülmüş şekilde tek kat olarak da bırakılabilir, arzu edilirse bu işlem kat kat yapılarak yüksek bir tiramusu da elde edilebilir. Kedi dili bisküvisi kullanılıp tek kat olarak hazırlandığında kesip servis yapması daha kolaydır, hatta tek tek tabaklara konarak da  (örneğin dört adet bisküvinin üzerine krema dökmek gibi...) direk servise hazır hale getirilebilir. Hazırlanan Tiramusu mutlaka en az 2-3 saat buzdolabında bekletilir. Buzdolabından çıkarılınca, minik çay süzgeci ile üstüne kakao serpilir ve arzuya göre çikolata vb. ile süslenir. Servise hazırdır.

Afiyet olsun...

Not: Bir kez Milano'dan başlayıp Floransa'ya,  başka bir kez Milano'dan başlayıp St. Tropez'ye kadar uzanan güzel seyahatlerimizin anısına, bu seyahatlerin mimarı Yurdagül ve Taner'e bol bol selamlar...