29 Eylül 2015 Salı

KEÇİ PEYNİRLİ SİYAH PİRİNÇ SALATASI

Malzemeler:
1 su bardağı (200 gram) siyah pirinç
3 su bardağı kaynar su
1 tatlı kaşığı ince deniz tuzu
1 adet domates
1 demet taze soğan
1 adet rezene
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 tatlı kaşığı sirke
1tatlı kaşığı hardal
Taze çekilmiş karabiber
50 gram keçi peyniri
Yapılışı:
Siyah pirinç önceden sıcak suda ıslatıldı, süzüldü, bol soğuk suyla yıkandı ve tekrar süzülüp, 3 su bardağı kaynar su ve deniz tuzu ile 30-35 dakika haşlandı, bir kez daha süzülüp, soğuk sudan geçirilip beklemeye bırakıldı. Hardal ve sirke iyice çırpılıp, üzerine taze çekilmiş karabiber, deniz tuzu eklendi ve zeytinyağı da yavaş yavaş eklenerek hoş bir salata sosu hazırlandı. Diğer malzemeler de doğranıp, sosla harmanlandı ve üzerine keçi peynirleri doğranarak servis yapıldı. Rezene'nin dereotuna benzeyen saçakları ile de süslendi.
Lezzeti harika oldu, bu sos ve malzemenin karabuğday, kinoa, maş fasulyesi ve buna benzeyen herşeye hatta bulgura bile yakışacağı düşüncesiyle yendi. Yeni bir keşfin mutluluğu ile paylaşıldı. Yapmayı deneyen, yedirmeyi ve birlikte yemeyi seven, yeniliklere açık herkese afiyetler olsun..

YEŞİL DOMATES YEMEĞİ



Malzemeler:
1 kg yeşil domates
1 adet büyük boy soğan
2-3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/4 çay bardağı bulgur
1/2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
2 su bardağı su
Kıyılmış taze nane
Kıyılmış dereotu
Kırmızı pul biber (arzuya göre)
Yapılışı:
Sarımsak ve soğanlar suyla çevrilir. Dörde beşe bölünmüş domatesler de tencereye eklenir. Biraz daha çevrilip üzerine bulgur serpilir. Sıkılmış limon, tuz ve arzuya göre kırmızı pul biber de konup, tencerenin kapağı kapatılır. Bir taşım kaynayınca kıyılmış dereotu ve nane ilave edilip, zeytinyağı da üzerine gezdirilir. Sıcak sıcak servis yapılır, ama istenirse soğuk da yenebilir..
Afiyet Olsun...
 

Hiç durmayın yaz bitmeden, yeşil domatesler tükenmeden deneyin...

21 Ekim 2014 Salı

Elmalı Granola Kupları...

Bu mevsimin gözdelerinden tatlı elmaları soyup, rendeleyip hiç şeker koymadan kaynatın. Kavanozlarda kışı beklemeye bırakın. Tabi ki elmalar ara sıra ev yapımı granola, ceviz ve tarçına eşlik ederek badem sütü veya probiyotik yoğurtla tüketilebilir.

Fırında Kabak Püresi; Pekmez, Ceviz ve Tahinle...


Kabakları fırın torbasında pişiridikten sonra ezip püre haline getirin, 1 çay bardağı stevya bitkisel tatlandırıcı ve 1 çay bardağı pekmez (sadece pekmez ya da bal da olabilir) ilave edip iyice karıştırın. Cam kaselerin içine kabak tatlınızı doldurun. Kırılmış ceviz ve toz tarçın serpeleyip en üstüne de tahin ve hatta biraz daha pekmez eklenebilir. Taze nane yaprağı ve tarçın kabuğu ile de süsleyebilirsiniz.


30 Eylül 2014 Salı

AVOKADO YATAĞINDA TAHİNLİ PATLICAN SALATASI....



3 adet orta boy patlıcanı (fırında pişmiş), 3 yemek kaşığı tahin, 1 diş sarımsak, 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı himalaya tuzu, 2 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 2 tatlı kaşığı limon suyu ile karıştırınca işte tahinli patlıcan salatası... Gerisi önceden soyulup ikiye ayrılmış, limon, zeytinyağı ve tane hardalla harmanlanmış avokadoların içine koyup süslemeye kalıyor.

Afiyet olsun...


Avokado yatağında tahinli patlıcan salatası...

Bu da artan patlıcanların közlenmiş kırmızı biber ve domates ile karıştırılmış hali....

Tahinli Patlıcan Salatası...

18 Eylül 2014 Perşembe

ERGUVAN REÇELİ




Bahçeye birkaç sene önce ektiğimiz Erguvan fidanı ağaç oldu, çiçekler açtı, kısa bir süre sonra seneye tekrar bu mevsimde açmak üzere veda edecek... Veda etmeden önce topladığım çiçekleri Osmanlı İmparatorluğu'nun bir geleneği olduğunu öğrendiğim Erguvan reçeli olarak değerlendirmeye karar verdim, ömrü öyle kısa ki bu güzel ağacın reçel olunca bütün sene kendini hatırlatacak sanki bize... Ağacımız egsozdan uzak olduğu için içim rahat, eğer reçeli denemek isterseniz siz de buna dikkat edin! Taze çiçekleri ve yaprakları yenilebilirmiş bu arada... Bir daha mevsimi gelene kadar erguvanlar mutfağımda benimle olsun deyip mevsimi geçmeden Erguvan reçeli yapmak isteyenlere erguvan çiçeklerinden nasıl reçel yaptığımı anlatayım; çiçekleri topladıktan sonra güzelce yıkayıp ayıkladım, bir sıra erguvan çiçeği, bir sıra toz şeker koyarak akşamdan şekerledim, sabah biraz su ekleyip kaynatmaya başladım, ilk kaynamaya başladığında çiçekleri süzgeçle çıkarttım, şerbet kıvamlanınca tekrar içine attım ve biraz daha kaynatıp yarım limon sıktım, bir taşım daha kaynatıp kapattım, uygun kavanozlara aldım. Çok hoş bir rahiyası var, biraz Gül reçeline benziyor. Mutlaka deneyin. Ben birlikte ikram etmek için hemen su muhallebisi yaptım. Su muhallebisini badem sütüyle yaptım ki üzerine de kıyılmış badem serpeyim tam olsun...
http://seldagulec-homemade.blogspot.com.tr/2011/10/annemin-su-muhallebisi.html
Servis yaparken de çiçeklerle süsledim. Çoook keyifliydi... Deneyenlere afiyet olsun!

17 Eylül 2014 Çarşamba

LAVANTA LİKÖRLÜ VEGAN CHEESECAKE...



İşte yine mutluguru.com dan esinlenilmiş bir tarif... Farkı tarifteki karışımdaki az miktardaki lavanta tohumları ve yerken üzerine çok az lavanta likörü eklenmiş olması. Şeker tadını sevmeyenler için agave şurubu da olm
asa olur ayrıca. Tarif aşağıdaki linkte mevcut. Afiyetle..
http://www.mutluguru.com/makale-70-limonlu-vegan-mini-cheesecake.html