3 Ocak 2012 Salı

Reyta’nın Krep Tarifi…

Her ne kadar ben bu tarifi Reyta’dan edinmiş olsam da tarifin orijinali Reyta’nın annesi Seher Hanım’ındır. Yıllar önce henüz eşimle nişanlı olduğumuz günlerde Seher Hanım gerçekten çok güzel yaptığı kreplerini muhteşem bir sofra eşliğinde sunmuştu bizlere, Güzelce’de bulunan yazlık evlerinin balkonunda. Seher Hanım kreplere eşlik etmesi için, isteyen tatlı isteyen tuzlu olarak yiyebilsin diye; kırmızıbiber ve maydanozla karıştırılmış beyaz peynirler, dalından yeni kopmuş domates ve sivri biberler ve de envai çeşit reçeller koymuştu sofraya o gün. Yani tam bir krep şöleniydi. İstediğimiz malzemeyi kreplerin arasına koyup, sarıp sarıp yemiştik. Hatta sadece pudra şekeri koyup yiyen de olmuştu. Daha sonraki yıllarda çocuklarımızın çok sevdiği krep, özellikle aile içinde birbirimizi yemeğe çağırdığımız zamanlarda soframızdan hiç eksik olmadı.
Bizim için Akseki tahini ve balı, kreple yenen ana malzemelerdendir. Yemeklerden sonra tatlı olarak ya da kahvaltıda; makul miktarda bal ve tahin kreplerin içine gezdirilip sarılarak yenir. Hatta ceviz ve dilimlenmiş muz da ilave edilince ortaya lezzetine doyum olmayan, laf aramızda fazlaca kalorili ama bir o kadar da sağlıklı bir tatlı çıkar.
Reyta’nın Krep Tarifi…
Malzemeler:
1 yumurta
1 nescafe fincanı un
1,5 su bardağı süt
1 fiske tuz
1 fiske şeker
1 tutam zeytinyağı
(Tüm bu malzemeler aynı oranda arttırılarak daha fazla miktarda krep hazırlanması mümkündür)
Hazırlanışı:
1 yumurta, 1 nescafe fincanı un, 1,5 su bardağı süt, 1 fiske tuz, 1 fiske şeker ve 1 tutam zeytinyağı karıştırılarak iyice çırpılır (blender ile karıştırma imkanı varsa daha iyi). Elde edilen sıvı karışımdan yarım kepçe kadar alınarak daha önce yağlanmış ve kızdırılmış ince bir teflon tavaya dökülür. Altı kısılarak pişmesi sağlanır. Bir yüzü pişen krep hamuru, tahta bir spatula yardımıyla çevrilir ve diğer yüzünün pişmesi sağlanır. Her iki yüzü de pişince düzgün bir şekilde tavadan kaldırılıp dikkatlice tabağa alınır. Diğerleri de aynı şekilde pişirilmeye devam edilir. Tavanın işlemler sırasında bulaşık kalmaması önemlidir. Ayrıca krepler pişirilirken bekleyen karışım koyulaşabileceğinden, sık sık ve azar azar süt ilave edilip karışımın çırpılmasında fayda vardır. Pişirilen krepler üst üste tabağa çıkarılabilir, birbirine yapışmaz. Krep yapımı tamamlandıktan sonra çeşitli malzemeler hazırlanıp, arzu edilen şekilde kreplere sarılarak yenmek üzere sunulur.


Afiyet Olsun…