11 Aralık 2011 Pazar

Sibel'in Elmalı Tatlısı...

Bu güzel tatlıyı sevgili arkadaşım Sibel, evine yemeğe gittiğimizde güzel bir balık menüsünün ardından ikram etti. Gerçekten çok lezzetliydi. Tarif ederken tüm ipuçlarını da beraberinde anlattı:
Hamurunun ingilizcede kullanılan adını (Basic Shortcrust Pastry) ve tarifini,
hamur için bazen hazır satılan milföy hamurlarından kullandığını, şekeri nasıl karamelize ettiğini, mevsimine göre şeftali, erik vb. meyvaların da kullanılabileceğini ve daha önce yaparken
edindiği tüm tecrübelerini anlatırken, ben de hepsini not aldım ve sizler için buraya aktarıyorum:


Sibel'in Elmalı Tatlısı

Malzemeler:
100 gr tereyağı
200gr şeker
5 adet elma

Hamuru için:
250gr.un
125 gr tereyağı
2 kaşık su
1 fiske tuz
İstenirse 1 kaşık şeker
Bu hamur için 'Basic Shortcrust Pastry Recipe' tariflerine aşağıdaki linklerden bakılabilir:

http://www.taste.com.au/recipes/8894/basic+shortcrust+pastry
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/shortcrustpastry_1278

Yapılışı:
100 gr. tereyağı ince ince kesilerek ateşe dayanıklı bir kalıbın içine yerleştirilir. Tereyağların üzerini kaplayacak şekilde, 200 gr. toz şeker kalıba dökülür. Daha sonra elmalar soyulup, dörde bölünüp ayıklanır ve şekerlerin üzerine balıksırtı şeklinde kalıbı kaplayıncaya kadar dizilir. Aralarında boşluk bırakılmamasına ve oldukça sık dizilmesine dikkat edilir. Ateşe dayanıklı olarak seçilen kalıp ocağın üzerine konarak şekerin karamelize olması sağlanır. Şeker karamelize olduktan sonra yukarıda verilen hamur tarife göre hazırlanır: Un ve tereyağ parmakların uç kısımlarıyla önce kum haline getirilir. Daha sonra tuz da ilave edilip 2 kaşık suyun yardımıyla hamur haline getirilir. Arzu edenler bu aşamada 1 kaşık şeker de ilave edebilirler. Hamur hazır olduktan sonra başka bir yerde kalıbın en üstüne yayılacak şekilde açılır. Taşan kenarlar kalıbın şekline göre kalıbın kenarlarına yapıştırılır. En sonunda da orta hararetli fırında hamurun üstü pembeleşinceye kadar pişirilir. Piştikten sonra henüz sıcakken kalıba uygun bir servis tabağına ters çevrilerek çıkartılır ve kesilerek servis yapılır. Arzuya göre servis yaparken vanilyalı dondurma ile lezzeti arttırılabilir.

AFİYET OLSUN...

Not: Sibel hamur yapacak vakti olmadığında, marketlerden satın alınabilen milföy hamurlarından kullanıyormuş. Dört adet milföy hamurunu kenarlarından birleştirip biraz açıyormuş, daha sonra elmaların üzerine koyup fırınlıyormuş ve bu da çok güzel oluyormuş.

Kayınvalidemin Ispanaklı Böreği...


Kayınvalidemin Ispanaklı Böreği

Malzemeler:
4 adet yufka
1 kg ıspanak
250 gr kıyma
1 adet büyük soğan
tuz
karabiber
2 adet yumurtanın sarısı
4-5 kaşık yoğurt
Üzerine sos için:
Yoğurt
Sarımsak (dövülmüş)
Eritilmiş kırmızı biberli tereyağ

Yapılışı:
Öncelikle ıspanaklar iyice yıkanıp doğranır ve süzülmeye bırakılır. Böreğin içini hazırlamak amacıyla soğan, kıyma, tuz ve karabiber kavrulur. Henüz kıyma sıcakken, doğranmış ıspanaklar ile karıştırılır ve ocağın altı kapatılır. Böylece ıspanaklar pişirilmez ama hafifçe öldürülmüş olur. Başka bir yerde yufkalar serilerek 4 eşit parçaya bölünür(yağlamaya gerek yok). Hazırlanan içerikten bol bol kenarlarına konarak önce sigara böreği mantığı ile sarılıp daha sonra gül böreği mantığı ile döndürülerek, önceden sıvı yağ ile yağlanmış tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış alt-üst fırına sürülüp üstünün kızarması beklenir. Üstü hafif kızardıktan sonra çıkartılıp yumurta ve yoğurt karışımı sürülerek tekrar fırına verilir.
Piştikten sonra aynı mantı servisi yapar gibi sarmısaklı yoğurt, kırmızı biberli tereyağ eşliğinde servis yapılır.

AFİYET OLSUN...

Yüksel Teyze'nin Böreği (Büzgülü Börek)...

Yüksel Teyze'nin Böreği (Büzgülü Börek)

Malzemeler:
Arzu edilen sayıda yufka
Lor Peyniri (Arzuya göre beyaz, tulum ve kaşar gibi çeşitli peynirler karıştırılarak çok peynirli hale getirilebilir)
Üzerine sürmek için yumurta sarısı ve 2 kaşık yoğurt

Yapılışı:
Yufka yayılır ve çok az miktarda sıvı yağ el ile üzerine sürülür. (Tereyağ sevenler sıvı yağ yerine tereyağ kullanabilirler)
Daha önceden hazırlanan peynir karışımı (içine isteyen maydonoz da doğrayabilir) yufkanın üzerine serpilir. Daha sonra yufka elle büzülerek uzun bir şerit haline getirilir ve bıçak yardımıyla elimizin büyüklüğünde kesilerek, önceden yağlanan tepsiye dizilir. Bir yufka şeridinden yaklaşık 5-6 dilim oluşturulabilir. Üzerine hiçbirşey sürülmeden alt-üst fırında üzerleri pembeleşene kadar tutulur. Pembeleşince çıkarılıp üzerine daha önceden hazırlanmış yumurta ve yoğurt karışımı sürülür. En son bir kez daha fırına konur ve üzeri kızarıncaya kadar beklenir. Fırından çıkarıp sıcak, sıcak servis yapılır.

AFİYET OLSUN…

Zuhal Teyze'nin Karapastası...

Zuhal Teyze'nin Karapastası

Malzemeler:
5 yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağı pirinç unu
1 su bardağı un
1 paket vanilya
3-4 çorba kaşığı kakao
1 çay kaşığı limonda eritilmiş karbonat(kabartma tozu da olabilir)
1 paket eritilmiş margarin
1 su bardağı süt

Yapılışı:
Yumurta ve şeker çırpıldıktan sonra, daha öceden eritilmiş ve soğumaya bırakılmış olan margarin eklenerek karıştırılır. Daha sonra sırayla diğer malzemeler bir elekten geçirilmek suretiyle karışımın üzerine konulup, yağlanmış kek kalıbına boşaltılır ve orta hararetli fırında pişirilir. Fırından çıktığında biraz nefes aldıktan sonra bir bardak soğuk süt kaşık yardımıyla tüm kekin üzerine dökülerek ıslatılır. Çok ıslanmasını isteyenler süt miktarını arttırabilirler.
Bu keki daha hafif hale getirmek için margarini 2 parmak kadar daha az kullanmak mümkündür.

AFİYET OLSUN…

Çayın yanına küçük dikdörtgenler ya da kareler halinde kesilip servis yapılabilir :)

Nihal Hanım Teyze’nin Poğaçası...

Nihal Hanım Teyze’nin Poğaçası

Malzemeler:
2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
125gr margarin
Kabartma tozu veya limon suyunda eritilmiş 1 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un
İç Harcı: Haşlanmış patates ve peynir rendesi, haşlanmış patates ve kavrulmuş kıyma, vb.

Yapılışı:
Yumurtalar ve tüm diğer malzemeler sırayla konulup karıştırılır. Hamur yapılıp buzdolabında bir süre dinlendirilir. Daha sonra ufak parçalar halinde avuç içine alınıp yuvarlanır. Yuvarlanan parçalar elde biraz bastırılarak açılıp, ortasına fındık kadar tereyağ yerleştirildikten sonra hazırlanan harç içine konarak kapatılır ve ters çevrilerek daha önce yağlanmış tepsiye sıralanarak orta hararetli fırında pişirilir.

AFİYET OLSUN...