23 Aralık 2013 Pazartesi

Babaanne Poğaçası..



Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 paket hamur kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 yumurta akı
Aldığı kadar un
Yumurtanın sarısı (üzerine sürmek için)
Yapılışı:
Tüm malzemeler karıştırılır. Elde edilen yumuşak hamur iki saat buzdolabında bekletilir. Arzu edilen malzeme arasına konur. Orta hararetli fırında pişirirlir.
Afiyet Olsun...

18 Aralık 2013 Çarşamba

Ortaköy Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi Yıyecek İçecek Bölümü 11-E Sınıfı Öğrencilerinden Seda Nur Köksal Tarafından Pişirilen Pekmezli Ayva Dolması...


Malzemeler:

6 adet küçük boy ayva
1 su bardağı yağsız kıyma
1 çay bardağı pirinç veya bulgur ya da buğday
1 orta boy soğan
Arzu edilirse küçük doğranmış dereotu , nane ve maydonoz
1 çay bardağı pekmez
1 kaşık tereyağı
1 çay bardağı su
Yeteri kadar tuz

Yapılışı:
Ayvalar soyulur. Alt ve kapak kısmı soyulmadan önce kesilmiş olmalıdır. Kararmaması için soyulan ayvalar limonlu suya konur. Kıyma,soğan yeşillikler ve pirinçten (pirinç yerine bulgur veya buğday da kullanılabilir) iç harcı hazırlanır. Ayvalar limonlu sudan çıkarılıp içleri oyulur. Oyulan ayvalara çok sıkıştırmadan iç harcı doldurulur ve ayvaların kapakları kapatılır. Ayrı bir yerde tereyağı eritilir, pekmez ve su ilave edilerek ayvaların dizildiği tencereye konur. Ayvaların pekmezli suda kısık ateşte pişmesi sağlanır. Pirinçler pişip uzayınca altı kapatılır. Arzuya göre renkli Meksika biberleri tereyağı ve pakmezle sotelenip garnitür olarak tabağa alınır ve ayva dolmaları ile birlikte sıcak servis yapılır.

Afiyet Olsun...

11 Aralık 2013 Çarşamba

Öğrencilerimin Workshop Çalışmasında Pişirdikleri Somon...


Malzemeler:
Somon
Biberiye
Zeytinyağı
Tuz, karabiber, pul biber
Patates
Mantar
Arzuya göre krema
Garnitür olarak roka vb yeşillik ve soğan dilimleri
Yapılışı:
Kılçıkları temizlenen somon derin bir kaba alınır, üzerine zeytinyağı,  taze biberiye, karabiber dökülüp yaklaşık 15 dakika marine edilir. Yanına eşlik etmesi için orta boy patatesleri yarı pişmiş olarak haşlanır,  daha sonra yuvarlak dilimler halinde kesilir, fırın tepsisine yerleştirilir, üzerine zeytinyağı, kırmızı pul biber,  taze biberiye, tuz ilave edilir, 15 dakika fırında tutulur ve çıkarılır. Marine edilmiş somon alınır ve tepsiye yerleştirilir. Fırında yarım saat pişirilir. Serviste sos kullanmak istenirse somonun kalmış parçaları haşlanır. Küçük bir tencerede ince ince doğranan orta boy soğanlar kavrulur.  Üzerine istenilen boyda doğranan mantarlar ilave edilir,  mantar suyunu salmadan somondan elde edilen su ilave edilir. İçine isteğe bağlı krema eklenir. Miktarı hazırlanan sosa göre yapılır,  krema sevmeyenler için sadece sosu su kıvamından çıkarmak üzere ilave edilir. Kremanın kesimlememesine dikkat edilir. 
Afiyet olsun…

9 Aralık 2013 Pazartesi

IWI'da Tattığım Fındıklı Helva...


Kestaneli Karabuğday Pilavı...

Malzemeler:
2 su bardağı karabuğday
4.5 bardak kaynar su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Haşlanmış soyulmuş doğranmış kestane (miktarı arzuya göre)
Dolmalık fıstık  (miktarı arzuya göre)
Kuş üzümü (miktarı arzuya göre)
Tarçın
Tuz
Karabiber
Üzerine süs ve lezzet katmak için dereotu
Yapılışı:
Yıkanıp, ıslatılıp, süzülen karabuğday ve dolmalık fıstık zeytinyağı ile teflon tavada hafifçe çevrilir.Daha sonra tüm baharatlar ve yıkanıp ayıklanmış kuş üzümü eklenir. Bir ölçüye 2.25 ölçü sıcak su ilave edilir ve tavanın ya da tencerenin kapağı kapatılır. Suyunu çektikten sonra dereotu ve kestaneler de ilave edilip, karıştırılır, kapağı kaptılıp demlenmeye bırakılır. En son üzerine dereotundan biraz serpilip mantar, kırmızı biber vb. çeşitli garnitürlerle servis yapılır.

Afiyet Olsun...

P vitamini ihtiva eden karabuğday damarlara esneklik ve güç kazandırıyormuş, Japon arastırmacılara göre karabuğday, iltihaplanmayi, aşırı terlemeyi önlüyormuş, yüksek tansiyon ve kansızlıkta çok önemli olan potasyum, magnezyum, fosfor ve demir karabuğdayda bol miktarda bulunuyormuş, karaciğerin çalışmasını kolaylaştıran choline ihtiva ediyormuş, böbreklerin çalışmasında yararlıymış, kan şekerini optimal bir seviyede tutuyormuş, yağ oranı oldukça az olduğundan, zayıflama diyeti uygulayanlar için vazgeçilmez bir besinmiş.

4 Aralık 2013 Çarşamba

Mutlu'nun Usulü ile Keçi Peynirli Pekmezli Börek...



 Malzemeler:
2 adet yufka
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay  bardağı un
İstenilen bir iç malzemesi

Yapılışı:
Yufka serilir, üzerine zeytinyağı sürülür, üzerine  un elenir,  bir kat daha aynı şekilde yufka serilip arasına istenilen malzeme konur ve sıkı sıkı sarılarak orta hararetli fırında pişirilir.

Arasına koyduğum malzeme:
Keçi Peyniri
Pekmez
(Arzuya göre dövülmüş ceviz)

Üzerine sürmek için:
Sulandırılmış pekmez
Kavrulmuş Susam

Afiyet Olsun...

Not:
Yakın bir zamanda yeni açılan bir lokantada yediğim keçi peynirli ve pekmezli börekten esinlenerek keçi peyniri ve pekmezi göz kararı karıştırıp sigara böreği yapar gibi kestiğim yufkaların arasına malzeme olarak koydum. Mutlu'nun usulü böreği içine nasıl bir malzeme koyup da yapayım diye düşünürken karşıma böyle bir börek içi çıkması  hoşuma gitti doğrusu..  Üstüne de aynı yediğim börekte olduğu gibi susam kavurup koydum ancak susamın böreğin üzerine yapışmasını sağlamak için simitçi fırınlarında uygulandığı gibi önce pekmezi sulandırıp sardığım böreklerin üzerine sürdüm. Harika oldu çok tavsiye ederim... Ayrıca tadı az gelenler için üzerine pekmez gezdirmek de hiç fena bir fikir değil:)

Şebnem'in Kıtır Yufkaları...



Malzemeler:
Yufka
Zeytin ezmesi
Salça
Pesto
Haşhaş
Çörekotu
Susam

Yapılışı:
Yufkaları 2-2,5cm'lik şeritler halinde keserek üzerine arzunuza göre zeytin ezmesi, biraz sulandırılmış salça, pesto sos vb. sürülür. Biraz daha renklendirmek için çörek otu, susam, haşhaş ya da arzu ettiginiz benzeri malzemeler serpilerek fırın tepsisinin üzerine serilen pişirme kağıdının üzerine dizilir. Orta hararetli fırında rengi ve kıtırdaklığı ara sıra kontrol edilerek pişirilir. Cam kavanoz ya da kaplara dikine yerleştirerek servis yapılır.

Afiyet olsun...

30 Kasım 2013 Cumartesi

Semra'nın Haşhaşlı Tatlısı...



Malzemeler:
 
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı ay çiçek yağı
1 bardak irmik
1 bardak un
2 bardak haşhaş
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
 
Yapılışı:
Şeker ve yumurta bol bol çırpılır, daha sonra diğer malzemeler karıştırılır. Arzuya göre vanilyayı 2 paket koymak mümkündür. 
Şerbeti:
3 bardak şeker,  4 bardak su ile kaynatılır, 5 dakika sonra 1/2 limon suyu katılıp biraz daha kaynatılıp her ikisi de ılıkken şerbet kekin üstüne dökülür. Kaymaklı dondurma ve çiğ badem ile servis edilir.
 
Afiyet Olsun...

Sevtap'ın Böreği....


Malzemeler:
3 yufka
150gr tereyağı
1 yemek kasığı sıvı yağ
Yarım bardak su
Arzu edilen iç malzeme(kıymalı, peynirli vb.)
 
Yapılışı:
Yağlar karıştırılır, serilen yufkaların üzerine kat kat sürülür.
Arzu edilen malzeme yufkanın üzerine konur. 
Şerit şerit kesilen yufka muska seklinde katlanır.
Üzerine yumurta sarısı ve çörek otu sürülür.
180 derece fırında alt üst pişirilir.
Sıcak servis  yapılır.
Afiyet Olsun...

29 Kasım 2013 Cuma

Kinoa Salatası...


 

 
 

Malzemeler:
1 su bardağı kinoa
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet kuru incir
1 avuç kırılmış ceviz
2-3 sap doğranmış dereotu
2-3 sap doğranmış taze nane
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Tuz
Yapılışı:
1 su bardağı kinoa yıkama suyu berraklaşıncaya kadar bol bol yıkanır. Süzüldükten sonra 1 kaşık zeytinyağı ile teflon bir tavada 5 dakika kavrulur. Daha sonra başka bir yerde kaynatılan su ve tuz pilav tavasına ilave edilir. Kapak kapatılıp 20 dakika kısık ateşte pişirilir. Suyunu çektikten sonra demlenmeye bırakılır. Demledikten sonra kırılmış ceviz, kıyılmış kuru incir, ince doğranmış dereotu  ve nane ilave edilir. Nar ekşisi, pul biber ve biraz zeytinyağı ile karıştırılarak servis tabağına alınır.
Afiyet Olsun...

Tam Buğdaydan Dilimli Lavaş Ekmeği ile Izgara Sebzeli Sandviç..

 
Marketlerde kolayca bulunabilen düşük kalorili tam buğdaydan dilimli lavaş ekmeği, arasına ızgara sebzeleri  koyup sandviç haline getirmek veya dürüm yapmak için ideal bir malzeme. Kızım Aslı'nın okula giderken yanında rahat taşıyabileceği ve sonra öğle teneffüsü sırasında kolay tüketebileceği bir öğlen yemeği seçeneği düşünüyordum. Sağlıklı bir alternatif olsun ve sebze de yiyebilsin diye lokantalarda yediğimiz ızgara sebze salatalarından yola çıkarak  kendimce böyle bir dürüm türettim. Okula ya da işe götürmek ya da evinde afiyetle yemek isteyenler için işte tarifi:

Malzemeler:
Tam buğdaydan dilimli lavaş ekmeği
Kabak
Patlıcan
Kırmızı biber
Hellim Peyniri (arzuya göre keçi vb. peynirler de olabilir)
Fesleğen yaprakları (ya da evde bulunan maydanoz vs. gibi herhangi bir yeşillik)
Arzuya göre pul biber, karabiber vb.
Tuz
Keçi peyniri kullanılırsa ceviz taneleri ve nar ekşisi

Yapılışı:
Kabak ve patlıcanlar yıkanır, arzuya göre soyulur, uzun şeritler halinde dikey kesilmiş dilimler oluşturulur. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serilir. Kağıdın üzerine yerleştirilen sebzeler bir fırça yardımıyla  az bir miktar zeytinyağı sürülerek orta hararetli fırında hafif kızarana kadar pişirilir. Diğer taraftan dilimlenmiş hellim peynirleri teflon bir tavada alt üst pişirilir. Eğer evinizde tost makinası varsa (daha sonra temizliğinin kolay olması için arasına yine pişirme kağıdı konarak) tüm sebzeler ve hellim dilimleri tost edilerek de  pişirilebilir. Lavaş dilimi uygun bir tabağa yerleştirildikten sonra, ızgara yapılmış haldeki tüm sebzeler ve hellim dilimleri  üst üste lavaşın üzerine konur. En üste fesleğen yaprakları ve bir kat daha lavaş dilimi konarak servis yapılır. Izgara sebzeler lavaşın içine sarılarak, besin değeri kaybolmadan ve bozulmadan tüketebilecek bir dürüm olarak da hazırlanabilir. Arzuya göre keçi vb. gibi peynirler de kullanılabilir. Keçi peyniri kullanılırsa kırılmış ceviz taneleri de konup nar ekşisi ile tatlandırılabilir. Ayrıca hiç peynir koymadan hazırlanıp pul biber, karabiber gibi baharatlarla çeşnilendirilebilir.

Afiyet Olsun..

24 Kasım 2013 Pazar

Pırasalı Börek...


Malzemeler:
4 adet yufka
4 adet pırasa
2 adet havuç (arzuya göre)
Tuz
1 yemek kaşığı sıvıyağ 
Böreği hazırladıktan sonra üzerine dökmek için:
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta






Hazırlanışı:
Pırasaların ayıklanır ve ince ince doğranır. Bir tavaya 1 yemek kaşığı sıvıyağ konur, pırasalar ve arzuya göre rendelenmiş havuçlar eklenir, tuzu da ilave edilerek kavurulur.  Pırasalar soğumaya bırakılır. Diğer bir tarafta yoğurt, süt, sıvıyağ ve yumurta çukur bir kasede iyice karıştırılır. Bu karışım uygun bir yere serilen yufkaların üstüne sürülür ve pırasalı harçtan konarak yufka rulo şeklinde yarısına kadar sarılır ve tam ortadan yarıya kesilerek aynı işlem kalan yarısı için de tekrarlanır. Tüm yufkalar bitip tepsiye yerleştirildikten sonra karışımın kalanı böreğin üzerine sürülür ve fırında 180 derecede üstü kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis edilir...

Afiyet Olsun...

 

20 Kasım 2013 Çarşamba

MESLEKİ YABANCI DİL DERSİ İÇİN KIZLARIM İNGİLİZCE YAZDIKLARI TARİFLERİ YAPIP GETİRDİLER...




DAMLA SEFEROĞLU'NDAN İÇ PİLAV; DAMLA'YLA GURUR DUYDUM, LÜTFEN İZLEYİN... http://www.turnto10.com/story/23755418/i-pilav-malzemeler-rice

Ingredients:
1 cup Goya rice
1/2 cup olive oil
1/2 cup black currant
1/2 cup pine nut
1 tbsp. cinnamon
1 tbsp. allspice
1 tsp. paprika
Pinch of salt and pepper
Pinch of red pepper
Fresh mint leaves, parsley and dill
4-5 cloves of garlic, minced
2 mid-size onions
1 tsp. sugar
1 1/2 cup boiled chestnut
Method of Preparation:
1. Rinse rice until the water is clear. Soak the rice in hot water for at least an hour. Add 1 tsp. of salt in the water.
2. Soak black currants in a bowl covered with hot water.
3. In a pan, heat olive oil then add the onions, garlic and pine nuts until caramelized. Then drain the rice and add to the pan with salt, pepper and sugar and continue to stir and sauté.
4. Add the black currants, cinnamon, allspice, paprika, and boiled chestnuts to the pan with 1 1/2 cup of boiled water, cover top.
5. Allow the rice to cook until you see the dimples on the surface. Once cooked, open the lid and add the chopped parsley, mint and dill and leave uncovered for about 10 minutes to let the rice to infuse.
6. Before serving combine and mix all ingredients.

ORGANİK BUĞDAY SALATASI...


MALZEMELER:

1 su bardağı aşurelik organik buğday
1 küçük konserve mısır
2 adet közlenmiş kırmızı biber ya da turşusu
5-6 adet salatalık turşusu
1/4 demet maydanoz, dereotu ve istenilen diğer yeşillikler
tuz, karabiber
kırmızı pul biber
zeytinyağı
2-3 yemek kaşığı limon suyu
nar ekşisi ve süslemek için nar, kurutulmuş domates vb...


YAPILIŞI:
Organik buğdaylarımızı haşlayıp, suyunu süzüp; nar ekşisi, limon,tuz,kırmızı pul biber ve zeytınyağı ile güzelce harmanladıktan sonra ince ince doğranmış salatalık turşusu, közlenmiş kırmızı biber, organik yeşilliklerimiz ve tüm diğer malzemelerimizle karışıştırıp narla ve kuru domatesle süsleyerek servis yapıyoruz.. İşte bu kadar basit ve çok lezzetli, bir o kladar da sağlıklı...
Afiyet olsun...

21 Mayıs 2013 Salı

Şehnaz'ın Sarı Erikli Enginarı...


 Malzemeler:

 6 adet enginar
 12 adet kadar arpacık soğan
 12 adet kadar kurutulmuş sarı erik (sıcak suda önceden yıkanıp bekletilmiş)
 2-3 adet yeşil elma
 6 yemek kaşığı zeytinyağı
 Dereotu (süslemek için)
 1 Limon
 Tuz
 Şeker
 Un (arzuya göre)

Yapılışı:
Enginarlar soyulmuş arpacık soğanlar ile birlikte tencereye konur. 1 limon (sıkılarak), bir fiske tuz, 1 çay kaşığı şeker (damak zevkine göre arzu edilirse), renginin daha beyaz olması için azıcık un (arzu edilirse) suyla karıştırılarak enginar ve soğanların üzerine dökülür. Zeytinyağın yarısı da  ilave edilerek pişirilir. Zeytinyağın diğer yarısı piştikten sonra servis sırasında üzerine gezdirilmek için ayırılır. Sonra enginarlar tencerenin içinden dışarıya çıkarılır. Bir yeşil elma kabukları soyulmadan dilim dilim ince ince bölünerek suyun içine atılır.  Erikler de aynı suyun içine atılır.  Bunlar 3-5 dakika bir arada pişirilir. Daha sonra dışarı  alınan enginarların içlerine iki üç dilim elma, bir iki arpacık soğan, bir iki erik vb yerleştirilir ve biraz suyundan ilave edilerek süslenir. Servis etmeden önce birkaç damla zeytinyağı gezdirilip dereotu da serpilebilir. Sarı ve yeşil tonlarının muhteşem uyumu içerisinde servise hazırdır.

 Afiyet Olsun...

14 Mayıs 2013 Salı

Yusuf'un Somon Balığı Tarifi...


Sevgili Yusuf internetten bulup anneciği ile birlikte pişirdiği
(Jamie Oliver'dan www.jamieoliver.com/ )
somon balığı tarifini bizlerle paylaştı.
Ben de sizlerle paylaşıyorum...

Yusuf'un Somon Balığı Tarifi...

Malzemeler:
Somon
Limon Kabuğu Tozu
Az tuzlu soya sosu
Zencefil (rendelenmiş taze, ya da tozu)

Yapılışı:

Harmanlanıp marine edilir.
Dört bir tarafına firçayla bal sürülür.
Seramik tavada mühürlenir.
Fırına koyarken arpacık soğan, sarımsak, pul biber ya da küçük acı yeşil biber konabilir. Portakal suyu da mühürlenmek için kullanılabilir. Fırından çıkınca üzerine doğranmış kişniş serpilerek servis yapılır.

Afiyet Olsun..

www.jamieoliver.com/

MUTLU'NUN INSTAGRAM'DA YAYINLADIĞI 'MOUSSE AU CHOCOLAT'...





'MOUSSE AU CHOCOLAT'...

Seldacım,
Bu tarif Fransız kuzenden geldi, Türkçesi az ama anlaşılmayan bir şey yok sanırım!
Öptüm
Mutlu
iPhone'umdan gönderildi
İleti başlangıcı:

Kimden: AUBOURG LAURE <aubourglaure@yahoo.fr>
Tarih: 27 Şubat 2011 15:46:06 GMT+02:00
Kime: mutluhaseki@yahoo.com
Konu: Fw : Mousse au Chocolat


-

Mehraba Mutlu,

Malseme:
3 yumurta
200gr bitter ciokolata
80 gr seker
70 gr tereyga
tuz

ciokolata, 2 suyu kasik ve tereyga tavaya koyip, pisirin.
(BEN İKİ KŞK SÜT İLE BEN MARİ ERİTTİM)

Yumurtadan beyazi ve sarisi ayirin.

Ciokolata pisirmekten sonra seker ve sariyi yumurta koyun.
(SARI VE ŞEKERİ ÇIRP, ERimiş çikolata karışımını ekle)

Yumurtanin beyazi ve tuz kamcilayin
cok sert olmasi lazim.

Ciokolatali hazirligi cok yavas yavas koyun

Buzdolapta koyun 4 saat sonra hazir ama bir gün sonra daha iyi.

Afiyet olsun

Laure

16 Nisan 2013 Salı

Rozita'dan bir lezzet daha; Levrek Marin...

Malzemeler:
1kg levrek (ince ince kesilmiş)
3 çay bardağı kadar zeytinyağı
En az 6 tane limon
Tuz
Hardal
Curry
Çekilmiş karabiber

Yapılışı:
Tüm malzemeler karştırılır. Avakado ile servis yapılır.

Not: İnce ince kesilmiş levrek temin edebilmek için tavsiye; 'Dostlar' Rozita'nın Balıkçısı 0212 528 13 98

Afiyet Olsun...

Rozita'nın Somon Sashimisi...



Malzemeler:
1 kg parmak olarak kesilmiş çiğ somon balığı
2 çorba kaşığı soya sosu
2,5 bardak portakal suyu ve rendelenmiş portakal kabuğu

Yapılışı:
Tüm malzemeler biraraya getirilerek 2-3 saat bekletilir.
Soya filizi ile servis edilir.

Not: Somonu kesilmiş olarak temin edebilmek için; 'Dostlar' Rozita'nın Balıkçısı 0212 528 13 98

Afiyet Olsun...

Cüneyt'in Somon Tarifi...

Malzemeler:
1 bardak şeker
1 bardak kaya tuzu
Biraz kişniş
Fileto somon

Yapılışı:
Malzemeler üst üste konarak 3 gün bekletilir. Daha sonra dereotu vb ile süslenerek servis edilir.

Afiyet Olsun...


Gülay'ın Muhallebisi...

Malzemeler:
1 kg süt
5 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı şeker
1/2 paket krema

Karamelize etmek için:
4 yemek kaşığı şeker
1/2 çay bardağı su
Biraz krema

Yapılışı:Tüm malzemeler ocakta muhallebi gibi pişirilir. İçine 1/2 paket krema konur ve karıştırılır.
Cam bir kaba dökülür.

Ayrı  bir yerde 4 yemek kaşığı şekeri karamelize edilir. 1/2 çay bardağı su  ve biraz krema ilave edilir. Bu karışım servis sırasında üzerine dökülmek üzere hazırlanır.
Daha süslü bir görüntü için bir milfoy hamuru fırınlanır ve kırık kırık yapılıp en üste yerleştirilir, soğutulduktan sonra dilimlenerek servise sunulur.

Afiyet Olsun...

 

Nişastalı Pasta...

Malzemeler:
6 çay bardağı süt
1 çay bardağı buğday nişastası
1 çay  bardağı şeker
1 paket vanilya yada 1 tatlı kaşığı damla sakızlı reçel

Yapılışı:Tüm malzemeler tencerede kaynatılır ve muhallebi haline getirilir.

Başka tencerede;

Malzemeler:6 çay bardağı  vişne suyu
1 çay bardağı buğday nişastası
1 çay bardağı şeker
Yapılışı:Tüm malzemeler tencerede kaynatılır ve muallebi haline getirilir.

Birlikte Yapılışı:
Yuvarlak çukur cam kaba önce beyaz muhallebi dökülür, sonra hemen ortasına yavaş yavaş vişneli muhallebi dökülür. En iyi sonuç için bir gün önceden yapılması önerilir. Soğutulduktan sonra dilimleyerek servis yapılması gerekir.
.
Afiyet Olsun...

Not: Ortası kırmızı etrafı beyaz oluyor, çok güzel bir görüntü...

Bir Adıyaman Lezzeti; Çullu Köfte...

Aslında bu güzel Adıyaman lezzeti için bildiğimiz kadınbudu köftenin bulgurla yapılanı desek yerinde olur. Eğer kızartarak yapmazsak daha sağlıklısı olduğu da söylenebilir hatta...

 

Malzemeler:
300 gr köftelik kıyma (arzuya göre, daha az et isteyenler için 200gr alternatifi de olabilir)
1 su bardağı ince bulgur (200gr kıyma kullanılırsa 2 bardak bulgur kullanılması gerekir)
1 yumurta
Kimyon
Karabiber
Tuz
Maydanoz
1 baş soğan (ince kıyılmış taze soğan da olur)
3 bardak su (haşlamak için)
Üzerine domates sos (ya da sarımsaklı yoğurt)

Yapılışı:
300 gr köftelik kıyma, ya da daha az etli sevenler için 200 gr kıyma listedeki tüm diğer malzemelerle karıştırılarak köfte şeklinde yoğrulur. 200gr kıyma kullanılırsa 2 bardak bulgur kullanılması gerekir. Yoğurulan karışım uzun vea top top köfteler halinde şekillendirilir ve sıcak suya atılarak haşlanır. Arzuya göre haşlanmış köfteler yumurtaya bulanarak kızgın yağda kızartılır. Bir servis tabağına alındıkan sonra üzerine domates sos ya da sarımsaklı yoğurt konulur, maydanozla süslenerek servise hazır hale getiririlir.

Daha sağlıklı bir alternatif için zeytinyağı ile yağlanmış bir fırın kabına konup, üzerine yumurta sürülerek orta hararetli fırında pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.

Afiyet Olsun...

Not: Bence en sağlıklı alternatif için haşlandıktan sonra üzerine domates sos ya da yoğurt dökülerek de yenebilir.

12 Ocak 2013 Cumartesi

DEMLİKTE KALAN ÇAYI ATMAYIN...

Bakın nelere deva:

Saçınız mat mı?
Saçınızı şampuanladıktan sonra son su olarak bir çaydanlık ılık çayla durulayın. Bakın saçlarınız nasıl ışıl ışılıyor .

Ayağınız mı kokuyor?Ilık çay dolu bir leğene ayaklarınızı daldırın ve her akşam yatmadan önce 10 dakika tutun. 10 günde koku diye bir şey kalmayacaktır.

Boğaz ağrılarındaPosaları süzüp soğuyan demi boğaz ağrılarında gargara olarak kullanılır.

Cildiniz çok mu yağlı?
Banyodan çıkmadan son su olarak bir çaydanlık çay ile teninizi ovuşturun,balsam vazifesi görün.

Derinizdeki yaraların temizlenmesiÇayı, derinizdeki yaraların temizlenmesi ve  antibiyotik etki göstermesi için pamukla tatbik ederek kullanabilirsiniz.

Eliniz balık, soğan mı kokuyor?Balık ayıkladınız, ellerinizi sabunla yıkadınız ve hala balık kokuyor. Ya da soğan soydunuz, soğan kokuyor. işte kurtarıcınız yine çay. Elinizi demli
çayla yıkayın. Bakın bakalım hiç koku kalmış mı?

Gözünüz çapak mı yapıyor?Kaynamış çayı bir tasa koyup buharı gözünüze  biçimde başınızı üstüne koyun. Ya da ılık çaya batırılmış gözlerinize ve etrafına tatbik edin .

Yemek yerken dilinizi mi ısırdınız?Yine ilacı demlikteki çaydır. Ağzınızı günde üç defa çalkalayın, diliniz dokuz yerine üç günde iyileşecektir.

Buzdolabınız koku mu yapıyor?Demlikte kalmış çay posalarını kurutup bir kap içinde buzdolabının orta rafına yerleştirin, kokudan eser kalmayacaktır.

Denemekle bir şey kaybedilmez en azından herhangi bir maliyeti yok :)

11 Ocak 2013 Cuma

Hatice'nin Çikolatalı Topları


Malzemeler:
1 paket kakaolu hazır pandispanya kek (robotta un haline getirilir)
2 paket çifte kavrulmuş bisküvi (robotta un haline getirilir)
2 tane bitter çikolata (ben mari usulü eritilmiş)
1 küçük paket krema
Kıvamı ayarlamak için bir miktar süt
Arzuya göre hindistan cevizi, kırılmış fındık vb....

Hazırlanışı:
1 paket kakaolu hazır pandispanya kek robotta un haline getirilir. 2 paket çifte kavrulmuş bisküvi de kırılarak ayrıca robotta çekilir ve un haline getirilir. Krema ve ben mari usulü eritilmiş bitter çikolata un halindeki karışıma eklenir. Hepsi yoğrulur ve küçük küçük toplar elde edilir. Elde edilen toplar arzuya göre hindistan cevizi, dövülmüş fındık vb. malzemeye bulanarak servis yapılır.

Afiyet Olsun...

Bu güzel lezzeti kızım Aslı'nın doğumgününde tatma fırsatımız oldu.
Sevgili Hatice sabah erkenden elinde bu güzel hediyeyle gelince bizi çok mutlu etti.
Özellikle çocuk doğumgünleri ve her türlü kokteylde sunmak için ideal.
Biz bayıldık doğrusu...
Ellerine ve yüreğine sağlık.
En içten sevgilerimi gönderiyorum O'na...

Önemli Not: Hatice'nin söylediğine göre bu tariften çok fazla miktarda küçük top üretiliyormuş. Partiler için ideal ama ben ev için denerken hazır kekten vazgeçip sadece bisküvi kullanmayı, çikolatayı 1 pakete indirmeyi ve krema yerine diyet süt ile ıslatmayı düşünüyorum. Sanırım lezzetinde çok büyük bir değişiklik olmayacaktır. Biraz daha sağlıklı yemek ve 1 adet yerine daha fazla miktarda tüketebilmek için iyi bir yol olmaz mı???