13 Kasım 2011 Pazar

İdil'in Yasemin'den Öğrendiği Pişmaniyeli Pasta

İdil'in Yasemin'den Öğrendiği Pişmaniyeli Pasta

Ben bu pastayı sevgili arkadaşım İdil'in evinde yedim.
Aslında yemek daveti eşi Ahmet Dikencik, nam-i diğer Hemo'nun suşi davetiydi. Gerçekten harika suşiler hazırlamıştı o gece Ahmet. Sadece lezzeti değil Japon mutfağına uygun sofra düzeni de inanılmazdı. İdil, yemekten sonra, içkilerini yudumlamaya devam eden beyler ve kahve içen hanımlara bu güzel pastayı tatlı olarak sundu.  Ancak yiğidin hakkını yiğide verme konusunda kimsenin eline su dökemeyeceği arkadaşım İdil, bu tarifi bloguma yazacağım dediğimde, pastanın tarifinin Yasemin'e ait olduğunu onun adıyla yazılması gerektiğini söyledi. Dolayısıyla, bu pastanın adı İdil'in Yasemin'den öğrendiği Pişmaniyeli pasta oldu:)

Malzemeler:
1,5 paket yulaflı bisküvi
1 paket Krema
3 yumurta sarısı (akları ayrılır ve ayrıca kullanılır)
250gr şeker
1 paket vanilya
1,5 paket labne peyniri
Kelepçeli pasta kalıbı

Yapılışı:
Bisküviler robot kullanılarak ince bir şekilde çekilir ya da havanda dövülür. (Eğer diyet sorununuz yoksa; kum haline gelen bisküviler, oda sıcaklığında bekletilen bir miktar yağ ile karıştırılırsa daha iyi tutunur!)
Kelepçeli kalıbın dibine çekilen bisküviler arzuya göre yağlı yada yağsız şekilde   yayılır ve buzluğa kaldırılır. Ayrı bir kapta krema ve vanilya çırpılır. Başka bir yerde yumurta sarıları, seker ve labne peyniri çırpılır. Üçüncü bir kapta ise yumurtaların beyazları kar haline getirilir.
Bu uç karışım daha sonra, tahta kasık yardımıyla birbirine yedirilir ve bisküvilerin üzerine dökülür.
1 gece buzlukta bekletilen pasta, servis yapılmadan önce üzerine pişmaniye didiklenir. Pişmaniye didiklenirken buzluktan çıkan pasta, rahat kesilebilmesi için biraz da yumuşamış olur.
Servis sırasında pastanın çok erimemiş olmasına dikkat edilmelidir.
Gerçekten görüntüsü harika ve çok lezzetli...

AFİYET OLSUN...

Not: Az sayıda misafire ikram edilecek ise, kalan kısmı daha sonra da ikram edebilmek veya yiyebilmek amacıyla, servis hızlı yapılmalı ve pasta dışarıda çok bekleyip erimeden buzdolabına geri konmalıdır.

İdil'den Limonlu Parfe

Malzemeler:
3 yumurta
3 limon
3 kutu krema
2 su bardağı şeker
20-25 adet petit beurre bisküvi

Yapılışı:
Yumurta akları kar haline getirilir. Daha sonra seker ve yumurta sarıları da ilave edilip birlikte çırpılır. Limonlar rendelenir, suyu sıkılır ve krema da ilave edilerek çırpma isine devam edilir. Bu arada bisküviler robotta toz gibi çekilir. Yağlanmış kalıba varsa elek veya süzgeç kullanılarak elenir. Üzerine daha önce hazırlanan sos dökülür ve donması için buzluğa konur. Servisten önce üzerine biraz daha bisküvi eklenir.
Pişmaniyeli pastada olduğu gibi, daha sonra yenebilmesi için servis yapıldıktan sonra, dışarıda çok bekletilmeden buzluğa geri konmalıdır.

AFİYET OLSUN...

Zehra Abla'nın Mısır Nişastalı Kurabiyesi

Bu tarife pek çok kez, pek çok yerde rastladım. Ama bana kendi el yazısıyla yazıp veren Zehra'ya teşekkür edip, buradan sizlerle onun adıyla paylaşmak istiyorum. Sanırım o sıralarda yeni evlendiğim için, aileye son gelen gelin olarak, yaşça küçüğüm diye abla derdim Zehra'ya. Şimdi ise direk adıyla hitap ediyorum, ama tarifte böyle kalmış ve hatta tarifi kendisi böyle vermiş. Ben de size aynen aktarıyorum.
                   
Zehra Abla'nın Mısır Nişastalı Kurabiyesi

Malzemeler:
1 bardak şeker
2 yumurta
2 paket mısır nişastası
2,5 çorba kaşığı un
1 paket eritilmemiş margarin
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya

Yapılışı:
Hepsi birlikte yoğrulur. Sıcak fırına verilir. Tepsiyi yağlamaya gerek yoktur. Arzu edilirse kurabiyeler, hamur ikiye ayrılıp yarısına kakao eklemek suretiyle iki renkli olarak hazırlanabilir.

Not: Kurabiye sekli verilerek tepsiye dizildikten sonra, üzerlerine herhangi bir sise kapağı bastırılarak şekil verilirse, piştikten sonra kurabiyeler mantara benzer bir şekil alır.

AFİYET OLSUN...