26 Aralık 2011 Pazartesi

Televizyon Programından Not Aldığım Adana Lezzetleri...

Mücirim Köftesi  (Etli mücver)
Malzemeler:
1 kg orta yağlı dana kıyma
10 yumurta
1 demet maydanoz
3 küçük diş sarımsak
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Bayat ekmek (3 dilim kadar, ufalanmış)
Arzuya göre kırmızıbiber
Yapılışı:
Tüm malzemeler karıştırılır. Top top yapıp hafif yağlanmış yanmaz tavada kızartılır. Peçetenin üzerine alınır, yağı peçeteye geçtikten sonra kayık bir tabağa alınır. Servise hazırdır.

Sirkeli Sübere
Erişte hamuru için malzemeler:
2 su bardağı un
1 yumurta
1 fiske tuz
1 çay bardağı un
Hamur içe doğru yoğrulur. Yuvarlak yapılıp dinlenmeye bırakılır, dinlenirken peçeteyle örtülür. Daha sonra bol bol unlayarak açılır. Şeritlere ayrılır, üst üste konan şeritler kare kare kesilir. Makarna gibi haşlanır. Yapışmasın diye tuzlu suda ve zeytinyağı ile haşlanır.
Kıyma harcı için:
300 gr kıyma
1 çay bardağı sirke
1 büyük soğan
2 büyük diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 kaşığı tereyağı
Zeytinyağı
Yapılışı:
Kıyma, soğan, sarımsak birlikte kavrulur, salça eklenir, biraz daha kavrulur, üzerine sirke dökülür. Haşlanan erişte hamurları sulu sulu cam bir kaba alınır. Kıyma harcı bu karışımın üzerine dökülür.
Sıcak olarak servise hazırdır.

Saraylı Tatlı
Malzemeler:
2 su bardağı un
2 kaşık yoğurt
2 yumurta
2 kaşık tereyağı
1 fiske tuz
Ceviz
Ay çiçek yağı (kızartmak için)
3 yumurta
3 kaşık tereyağı
Yapılışı:
Un, yoğurt, yumurta, tuz ve yağdan oluşan bir hamur tutulur. Tutulan bu hamur 4 eşit parçaya bölünür ve parçalar tek tek gözleme gibi açılır. Ayrı bir yerde; 3 kaşık tereyağı eritilir, 1 yumurta ile karıştırılır. Bu malzeme açılan hamurların üzerine sürülür. Malzeme sürüldükten sonra hamurlar gözleme gibi kenarlarından katlanır.
Diğer bir taraftan 2 su bardağı şeker ve 2 su bardağı su ile şerbet yapılır. Buz gibi soğutulur.
Gözleme gibi katlanan hamurların iki tanesi üst üste konarak ince bir şekilde tekrar açılır. Üstüne yumurta ve yağlı harç sürülür ve dövülmüş cevizler de araya gelecek şekilde yufkanın üzerine serpilir.  Gözleme gibi katlanmış bekleyen diğer  iki hamur da üst üste konarak ince bir şekilde açılır ve böylece ikinci parça oluşturulur. Bu parça cevizlerin üzerine yayılır ve iki yufka kenarlarından elle bastırılarak yapıştırılır.
Oluşan yeni yufka altı eşit parçaya bölünür ve bu parçalardan tekrar kesilerek kareler yapılır, kare parçaların da kenarları el yardımıyla bastırılarak yapıştırılır. Tüm bu oluşturulan parçalar ay çiçek yağında kızartılır, sıcakken soğutulmuş şerbete atılır, çıkarılır, kıtır kıtır olmasına özen gösterilir…
Servise hazırdır.
Afiyet Olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder