26 Aralık 2011 Pazartesi

Eski Komşum Hale Hanım’ın Tartı

Hale Hanım’ın Tartı

Malzemeler:
200gr margarin (oda sıcaklığında)
2 kaşık yoğurt
2 nescafe fincanı un
Tuz
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Beşamel Sos İçin:
2 su bardağı süt
1çorba kaşığı un
½ çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz

Sosun Yapılışı:
Bir tencereye yağ ile un konulur, hafif hararetli ısıda miyane kavrulur(yağ ile un birbirine yedirilir). Devamlı karıştırılarak yavaş yavaş süt ilave edilir. Tuz atılıp muhallebi kıvamında pişirilir.

Tartın Üzerine Konabilecek Malzemeler:
Mevsimine göre 3 adet herhangi bir sebze; (kabak, patlıcan vb.) veya 1/2 kg. doğranmış mantar
½ demet dereotu veya maydanoz (sebzenize hangi ot yakışırsa)
Karides (Balık menüsüne göre ara sıcak olarak servis edilecekse)


Tartın Yapılışı:
200gr margarin eritilmeden, 2 kaşık yoğurt, 2 nescafe fincanı un ve tuz ile bir hamur yoğrulur. Daha önceden yağlanmış tart kalıbına kenarlarına da bastırılarak iyice yayılır, ayrı bir yerde pişirilip soğutulmuş beşamel sos hamurun üzerine dökülür.  Sosun üzerine dereotları ince ince doğranarak serpilir. Bunun üzerine rendelenmiş kaşar peynirinin yarısı serpilir. En üste soyulup verev verev ve ince bir şekilde doğranmış kabaklar (veya mevsimine göre herhangi bir sebze) balıksırtı dizilir ve orta hararetli alt-üst fırına verilir. Üzeri kızarınca kaşarpeynirin diğer yarısı da serpilip tekrar fırına verilir. Kaşar peynirler eriyince çıkarılır. Servise hazırdır.

AFİYET OLSUN…


Not: Eski komşum Hale Hanım’ın içine beşamel sos koyarak hazırladığı ve ara sıcak olarak balığın yanında karidesli, etin yanında mantarlı çeşnilerle sunduğu küçük tartların tarifidir bu tarif aslında. Yazlık evimizin bahçesinden gelen kabakları ne yapacağımı şaşırdığım bir gün, bu tarifteki hamuru yaptım. Hamuru büyük tart kalıbına serdikten sonra, dilimlediğim kabakları yine bahçeden gelen dereotlarıyla harmanlayıp beşamel sosun üstüne verev bir şekilde dizdim. Fırına koyup biraz üstünün kızarmasını bekledikten sonra çıkarıp, rendelenmiş kaşar peynirini serpeleyip, üstüne de biraz kırmızı biber attıktan sonra tekrar fırına verdim. Ortaya çıkan gerçekten bambaşka bir şeydi. Şans eseri oluşan bu ‘kabaklı turta’ tarifini, ‘benim kabaklı turtam’ diyerek eşe dosta içim çok rahat olarak dağıttım senelerce. Yine de her zaman orijinal halinin küçük kalıplarda yapılıp ara sıcak olarak istenilen malzemeyle hazırlanabildiğini ve tarifin de eski komşuma ait olduğunu söylemeden edemedim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder