11 Aralık 2011 Pazar

Sibel'in Elmalı Tatlısı...

Bu güzel tatlıyı sevgili arkadaşım Sibel, evine yemeğe gittiğimizde güzel bir balık menüsünün ardından ikram etti. Gerçekten çok lezzetliydi. Tarif ederken tüm ipuçlarını da beraberinde anlattı:
Hamurunun ingilizcede kullanılan adını (Basic Shortcrust Pastry) ve tarifini,
hamur için bazen hazır satılan milföy hamurlarından kullandığını, şekeri nasıl karamelize ettiğini, mevsimine göre şeftali, erik vb. meyvaların da kullanılabileceğini ve daha önce yaparken
edindiği tüm tecrübelerini anlatırken, ben de hepsini not aldım ve sizler için buraya aktarıyorum:


Sibel'in Elmalı Tatlısı

Malzemeler:
100 gr tereyağı
200gr şeker
5 adet elma

Hamuru için:
250gr.un
125 gr tereyağı
2 kaşık su
1 fiske tuz
İstenirse 1 kaşık şeker
Bu hamur için 'Basic Shortcrust Pastry Recipe' tariflerine aşağıdaki linklerden bakılabilir:

http://www.taste.com.au/recipes/8894/basic+shortcrust+pastry
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/shortcrustpastry_1278

Yapılışı:
100 gr. tereyağı ince ince kesilerek ateşe dayanıklı bir kalıbın içine yerleştirilir. Tereyağların üzerini kaplayacak şekilde, 200 gr. toz şeker kalıba dökülür. Daha sonra elmalar soyulup, dörde bölünüp ayıklanır ve şekerlerin üzerine balıksırtı şeklinde kalıbı kaplayıncaya kadar dizilir. Aralarında boşluk bırakılmamasına ve oldukça sık dizilmesine dikkat edilir. Ateşe dayanıklı olarak seçilen kalıp ocağın üzerine konarak şekerin karamelize olması sağlanır. Şeker karamelize olduktan sonra yukarıda verilen hamur tarife göre hazırlanır: Un ve tereyağ parmakların uç kısımlarıyla önce kum haline getirilir. Daha sonra tuz da ilave edilip 2 kaşık suyun yardımıyla hamur haline getirilir. Arzu edenler bu aşamada 1 kaşık şeker de ilave edebilirler. Hamur hazır olduktan sonra başka bir yerde kalıbın en üstüne yayılacak şekilde açılır. Taşan kenarlar kalıbın şekline göre kalıbın kenarlarına yapıştırılır. En sonunda da orta hararetli fırında hamurun üstü pembeleşinceye kadar pişirilir. Piştikten sonra henüz sıcakken kalıba uygun bir servis tabağına ters çevrilerek çıkartılır ve kesilerek servis yapılır. Arzuya göre servis yaparken vanilyalı dondurma ile lezzeti arttırılabilir.

AFİYET OLSUN...

Not: Sibel hamur yapacak vakti olmadığında, marketlerden satın alınabilen milföy hamurlarından kullanıyormuş. Dört adet milföy hamurunu kenarlarından birleştirip biraz açıyormuş, daha sonra elmaların üzerine koyup fırınlıyormuş ve bu da çok güzel oluyormuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder