28 Şubat 2012 Salı

Gülgün Abla'nın Çerkez Tavuğu

Malzemeler: Büyük bir tavuk
Yarım kilodan az ceviz
1 avuç kadar kuru ekmek
Kırmızıbiber
Tuz
Sarımsak (arzu edilirse)
Süslemek için maydanoz

Yapılışı:
Bir büyük tavuk bol su ve tuz ile haşlanır. Haşlandıktan sonra derisi ve kemikleri tamamen ayıklanır ve tavuğun tüm etleri didiklenir. Didiklenen tavuk etleri biraz tavuk suyu, tuz ve karabiber ile harmanlanır, kenarda bekletilir. Diğer bir tarafta yarım kilodan az ceviz çekilir ve 1 avuç kadar kuru ekmek içi ile harmanlanır. İçine kaşık kaşık tavuk suyu ilave edilerek, eze eze boza kıvamına getirilir. Arzu edilirse bu sırada tuzla birlikte dövülmüş sarımsak da ilave edilebilir. Biraz kırmızıbiber eklenerek karıştırılır.  Bir miktar etle (kendi tercihinize göre yani az ya da çok tavuklu olup olmamasına karar vererek göz ayarı yapabilirsiniz) bu sos karıştırılır. Tepsiye konur, buzdolabında bekletilir. Servis yapmadan önce buzdolabından çıkartılarak, kırmızıbiber ve herhangi bir sıvı yağ hafifçe kavrularak üstüne süs yapılır. Dövülmemiş cevizler dizilerek ve saplarından ayrılmış maydanozla da süslemek mümkündür. Soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun…

Not: Gülgün Abla’nın rahmetli annesi zamanında, dövülmemiş cevizler sıkılarak elde edilen yağ ile kırmızıbiber hafifçe kavrularak üstüne süs yapılırmış. Geçtiğimiz günlerde Gülgün Abla annemi ziyarete gittiğinde tam meşhur Çerkez Tavuğu tarifini verirken tesadüfen telefon ederek ben de tarif alma sürecine dahil oldum. Hepsini dinleyemedim, ama tarifi ilk ağızdan dinleyerek yazıp, bana daha sonra ulaştırdılar. Tabi ki bu tarifi pek çok kez uygulayıp en iyi sonucu elde etmeye çalışmak gerekir. Henüz ben de yapmadım ama canım da çok çekti. Baktım evde kereviz ve yoğurt var. Hem de yoğurt süzme. Kerevizin birini soyup limonlu suya koydum kararmasın diye. Kırılmamış ceviz de buldum. Hemen cevizleri kırıp, ayıkladım. Bir güzel de dövdüm yarım su bardağı kadar. Kerevizi rendeledim. 1, 5 su bardağı yoğurtla karıştırdım alelacele. Dövülmüş ceviz, biraz kırmızıbiber ve tuz da kattım. Bir daha karıştırdım iyice. Sofraya koydum sonra ceviz ve maydanozla süsleyerek küçük bir kayık tabakta. Keşke iki kerevizden yapsaymışım, yemeye doyamadık doğrusuJ

1 yorum:

  1. TESADÜFEN SİTENİZE GELDİM VE TEBRİK ETMEK İSTEDİM.DENENMİŞ VE SEVİLMİŞ ARKADAŞ TARİFLERİNİN YERİ HER ZAMAN BAŞKADIR.BEN DE KENDİ TARİF DEFTERİMİN KAYITLARINI BLOGUMDA YAZDIĞIM İÇİN, DAHA BİR FARKLI SEVDİM!TAKİP EDECEĞİM...

    YanıtlaSil