Bloguma yeni tarifler koymak için, yıllardır biriktirdiğim tarifleri içine koyduğum kutuyu ortaya çıkardım. Her ne kadar çeşitli zamanlarda defterlere geçirilmiş olsa da tariflerimin ilk yazıldığı hallerini bu iş için özel olarak ayırdığım bir kutuya koyup saklamışımdır (tıpkı üniversitede yurtta kalırken arkadaşlarımla birbirimize yazdığımız notları halen sakladığım kutu gibi).
Bazen bir zarfın boş köşesi, bazen bir peçete, bazen tarifi veren kişinin kendi el yazısıyla buzdolaının üstüne mıknatısla yapıştırdığı hoş bloknottan bir yaprak, bazen de bir ajandanın koparılmış sayfası... Değişik kalemlerle, değişik tarihlerde yazılmış bu sayfaların çoğunun üzerlerinde yapıldığı günden, belki de mixer sıçramasıyla oluşup kalmış, yumurta ve şeker karışımı lekeler bile var.
İşte şu anda yazmakta olduğum bu iki tarif; Asuman Hanım'ın Pizzası ve Alman Pastası, sayfanın üzerindeki tarihe bakılacak olursa, 1983 yılında, İngilizce dersi sırasında bir ajandanın sayfasından koparılarak yazılmış. Her zaman sevgiyle andığım İngilizce öğretmenim tarafından dersin en sıkıcı anında, belki de sınıfın yarısından çoğunun uyukladığı bir sırada, quiz yapacak bir edayla ''şimdi herkes bir kağıt kalem çıkarsın'' deyişini şimdiki gibi hatırlıyorum. Bizler korku ve panik içinde sayfa koparmaya çalışırken de, şöyle demişti;
''bu akşamki ödeviniz, özellikle erkek öğrenciler mutlaka yapıp, yarın sınıfta nasıl yaptıklarını anlatacaklar''. Daha sonra da bugün bloguma yazdığım bu tarifleri yazdırdı ve tembih etti; ''annelerinizin günleri, arkadaş toplantıları olduğunda, bir tatlı-bir tuzlu olarak bunları siz yapıp, işe yarayın'
O gün Asuman Hanım bize; bir derste sadece o dersin müfredatının öğretilmesinin şart olmadığını, öğrencinin ilgisini çekebilmenin çeşitli yolları olduğunu, hayata dair bir öğretmen ne öğretirse öğrencilerinde ömürlerinin sonuna kadar iz bırakacağını gösteriyordu aslında. Ben bu tarifleri sadece yapmakla ve eşe dosta verip paylaşmakla kalmadım. Yıllarca İngilizce öğretmenliği yaparken, bazen dersten öğrencilerin en koptuğu anda bazen de kendi canım sıkıldığında, ''çıkarın bir kalem kağıt'' diyerek, tüm öğrencilerime de yazdırdım ve yaptırdım. Hatta yapıldığından emin olmak için zaman zaman ertesi gün yaptıklarını okula getirmelerini istedim. Sınıfta afiyetle yemek ve yerken de eğlenmek için.
Kulakların çınlasın Asuman Hocam.
Pizza
Malzemeler
Hamuru için:
125 gr eritilmiş margarin (yarım paket)
3 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta
13 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
Üstü için malzemeler:
Arzuya göre; sosis, salam, mantar, biber, domates vb. sebzeler, peynir çeşitleri
1 bardak süt
1 kaşık salça
Yapılışı:
Yoğurt, yumurta birlikte çırpılır. Eritilmiş margarin çırpılan yoğurt ve yumurtaya ilave edilir. Ayrı bir kapta biraraya getirilmiş karbonat, tuz ve un karışımı, daha önce hazırlanan sıvı karışımın üzerine dökülür ve bir hamur yapılır. Hazırlanan hamur 1 saat kadar bekletilir.
Hamur beklerken pizzanın üstüne konması planlanan malzemeler hazırlanır. 1 saat bekletilmiş hamur istenilen şekildeki bir tepsiye elle yayılır. Hazırlanan malzeme hamurun üzerine konur. Bu arada 1 bardak sütün içine 1 kaşık salça konarak iyice yedirilir ve tüm malzemenin üzerine kaşık yardımıyla dökülür.
Orta hararetli fırında pişirilir. Keserek servis yapılır.
Alman Pastası
Malzemeler:
Kek İçin:
3 yumurta
1,5 çay bardağı şeker
1,5 çay bardağı yoğurt
200gr. eritilmiş margarin
4,5 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Krema İçin:
1 yumurta
1 çay bardağı şeker
2 çorba kaşığı un
½ kg. süt
1 paket vanilya veya limon kabuğu rendesi
Krema için tüm malzemeler tencereye konup kaynatılır, muhallebi kıvamına gelip ateşten indirince fındık kadar tereyağ konulup, karıştırılarak soğutulur.
Yapılışı:
3 yumurta ve1,5 çay bardağı şeker mixer ile çırpılır. Daha önceden eritilmiş ve soğutulmuş margarin ilave edilir. Un, kabartma tozu ve vanilya ayrı bir yerde karıştırılarak, yumurta, şeker, margarin karışımının üzerine konup karıştırılır. Daha önceden yağlanmış bir pasta kalıbına dökülür. Orta hararetli fırında pişirilip, soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kremayı sürmek üzere, kek ortasından büyük bir bıçak ya da ip yardımıyla ikiye bölünür. Arasına hazırlanan tüm krema sürülür. Pastanın üzerine krema sürülmez, sadece pudra şekeri serpilerek servis yapılır.
AFİYET OLSUN