Sağlıklı yaşam için en çok dikkat etmemiz gereken şeylerin başında dengeli beslenme geliyor. Dengeli beslenme deyince de akla ilk gelen kızartmalardan uzak durmak. 3 hafta kadar önce annem akut pankreatit geçirdi. Bu rahatsızlık ani başlayan bir pankreas inflamasyonuymuş. Olay bir anlamda pankreasın değişik derecelerde hasar görmesi olarak da özetleniyor. Gerçekten çok ağrılı ve yıpratan bir süreç.Tek çaresi ise, ağrılı ve sancılı ilk haftaları pankreasın iyiliği için sadece serum ve çok kuvvetli ağrı kesiciler yardımıyla atlattıktan sonra iyi bir yağsız diyet uygulanması. Yani kızartmalar kesinlikle yasak, değil kızartma, yemeklere yağ koymak bile yok. Hiç yağsız yemek pişirmek, pişirdiğini beğendirebilmek çok kolay bir iş değil tabi. Böyle besleniyor olmak da kolay değil sonuçta. Hele ki annem gibi yemeğin en alasını yapan ve yemeye alışık olan birine gerçekten çok zor geliyor. Ama sağlıklı olabilmek için başka çare yok. Ne yapsın katlanıyor!
İşte yağsız yemek yapma sevdasıyla, karnıyarığın güzelim kızartılmış patlıcanlarını, közlenmiş patlıcan haline çevirerek ortaya çıkattığım tarifi sizlerle paylaşıyorum;
Diyet Karnıyanık:)
Malzemeler:
4-5 adet patlıcan
250 gr hiç yağsız kıyma
1-2 adet ortaboy soğan
2 adet sivri biber (içine doğramak için)
2-3 adet domates rendesi (veya çok minik doğranmış)
Yarım demet maydanoz
1 adet üstünü süslemek için domates
2 adet üstünü süslemek için sivri biber
Yapılışı:
Patlıcanlar kabukları soyulmadan fırına konarak, közlenmesi sağlanır. Bu arada yağsız kıyma ve çok küçük doğranmış biber ve soğanlar hiç yağ koymadan ateşte kavrulur. Üzerine bir miktar minik doğranmış veya rendelenmiş domates konur, daha sonra çok küçük doğranmış maydonazlar da ilave edilir. Maydonozlar ölünce ateşin altı kapatılır. Diğer yanda patlıcanlar soyulur ve cam bir kabın içine dizilir. Ortaları bıçak yardımıyla açılarak hazırlanan kıymalı iç güzelce yerleştirilir. Üzerine domates ve biber parçaları ile süs yapılır. Domates rendesinin artan kısmı biraz suyla karıştırılıp patlıcanların aralarına dökülür. Fırının üst ızgarası açılıp, fırına konur ve üstünün kızarması sağlanır. İçine bol bol sevgi katılır. Sağlıkla yensin diye dua edilir. Tabaklara alınıp servis yapılır.
AFİYET OLSUN...
İşte yağsız yemek yapma sevdasıyla, karnıyarığın güzelim kızartılmış patlıcanlarını, közlenmiş patlıcan haline çevirerek ortaya çıkattığım tarifi sizlerle paylaşıyorum;
Diyet Karnıyanık:)
Malzemeler:
4-5 adet patlıcan
250 gr hiç yağsız kıyma
1-2 adet ortaboy soğan
2 adet sivri biber (içine doğramak için)
2-3 adet domates rendesi (veya çok minik doğranmış)
Yarım demet maydanoz
1 adet üstünü süslemek için domates
2 adet üstünü süslemek için sivri biber
Yapılışı:
Patlıcanlar kabukları soyulmadan fırına konarak, közlenmesi sağlanır. Bu arada yağsız kıyma ve çok küçük doğranmış biber ve soğanlar hiç yağ koymadan ateşte kavrulur. Üzerine bir miktar minik doğranmış veya rendelenmiş domates konur, daha sonra çok küçük doğranmış maydonazlar da ilave edilir. Maydonozlar ölünce ateşin altı kapatılır. Diğer yanda patlıcanlar soyulur ve cam bir kabın içine dizilir. Ortaları bıçak yardımıyla açılarak hazırlanan kıymalı iç güzelce yerleştirilir. Üzerine domates ve biber parçaları ile süs yapılır. Domates rendesinin artan kısmı biraz suyla karıştırılıp patlıcanların aralarına dökülür. Fırının üst ızgarası açılıp, fırına konur ve üstünün kızarması sağlanır. İçine bol bol sevgi katılır. Sağlıkla yensin diye dua edilir. Tabaklara alınıp servis yapılır.
AFİYET OLSUN...
1. Not: Küçük kızıma acı biber denk gelmesin diye patlıcanlardan birinin üstüne sivri biber yerine çarliston biber koydum.
2. Not: Tabaktaki kalbin anlamı; bol sağlıklı ve sevgi dolu günler dileğiyle:)