21 Mayıs 2013 Salı

Şehnaz'ın Sarı Erikli Enginarı...


 Malzemeler:

 6 adet enginar
 12 adet kadar arpacık soğan
 12 adet kadar kurutulmuş sarı erik (sıcak suda önceden yıkanıp bekletilmiş)
 2-3 adet yeşil elma
 6 yemek kaşığı zeytinyağı
 Dereotu (süslemek için)
 1 Limon
 Tuz
 Şeker
 Un (arzuya göre)

Yapılışı:
Enginarlar soyulmuş arpacık soğanlar ile birlikte tencereye konur. 1 limon (sıkılarak), bir fiske tuz, 1 çay kaşığı şeker (damak zevkine göre arzu edilirse), renginin daha beyaz olması için azıcık un (arzu edilirse) suyla karıştırılarak enginar ve soğanların üzerine dökülür. Zeytinyağın yarısı da  ilave edilerek pişirilir. Zeytinyağın diğer yarısı piştikten sonra servis sırasında üzerine gezdirilmek için ayırılır. Sonra enginarlar tencerenin içinden dışarıya çıkarılır. Bir yeşil elma kabukları soyulmadan dilim dilim ince ince bölünerek suyun içine atılır.  Erikler de aynı suyun içine atılır.  Bunlar 3-5 dakika bir arada pişirilir. Daha sonra dışarı  alınan enginarların içlerine iki üç dilim elma, bir iki arpacık soğan, bir iki erik vb yerleştirilir ve biraz suyundan ilave edilerek süslenir. Servis etmeden önce birkaç damla zeytinyağı gezdirilip dereotu da serpilebilir. Sarı ve yeşil tonlarının muhteşem uyumu içerisinde servise hazırdır.

 Afiyet Olsun...