18 Aralık 2013 Çarşamba

Ortaköy Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi Yıyecek İçecek Bölümü 11-E Sınıfı Öğrencilerinden Seda Nur Köksal Tarafından Pişirilen Pekmezli Ayva Dolması...


Malzemeler:

6 adet küçük boy ayva
1 su bardağı yağsız kıyma
1 çay bardağı pirinç veya bulgur ya da buğday
1 orta boy soğan
Arzu edilirse küçük doğranmış dereotu , nane ve maydonoz
1 çay bardağı pekmez
1 kaşık tereyağı
1 çay bardağı su
Yeteri kadar tuz

Yapılışı:
Ayvalar soyulur. Alt ve kapak kısmı soyulmadan önce kesilmiş olmalıdır. Kararmaması için soyulan ayvalar limonlu suya konur. Kıyma,soğan yeşillikler ve pirinçten (pirinç yerine bulgur veya buğday da kullanılabilir) iç harcı hazırlanır. Ayvalar limonlu sudan çıkarılıp içleri oyulur. Oyulan ayvalara çok sıkıştırmadan iç harcı doldurulur ve ayvaların kapakları kapatılır. Ayrı bir yerde tereyağı eritilir, pekmez ve su ilave edilerek ayvaların dizildiği tencereye konur. Ayvaların pekmezli suda kısık ateşte pişmesi sağlanır. Pirinçler pişip uzayınca altı kapatılır. Arzuya göre renkli Meksika biberleri tereyağı ve pakmezle sotelenip garnitür olarak tabağa alınır ve ayva dolmaları ile birlikte sıcak servis yapılır.

Afiyet Olsun...