25 Ekim 2011 Salı

............Hanım'ın Şekerparesi...

Bu tarif senelerce yapıldı tarafımdan, çok da beğenildi, hatta Gelik Lokantalarının sahiplerinden İbrahim Amca, bir gün kayımvalidemlerin yazlık balkonunda barbekü yaparken tatlı olarak bu şekerpareyi sunduğumuzda ''aman kızım bu tarifi iyi sakla, çok güzel tutturmuşsun, böyle tutturmak hiç kolay değildir'' demişti. Ne yazık ki kimden öğrendiğimi hatırlayamıyorum. Zaten yazılı olarak da yoktu bende. Her zaman aklımdan yaptım. Ama artık yazdım ve sizlerle paylaşıyorum. Buyursunlar...

............Hanım'ın Şekerparesi

Malzemeler:
2 yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri
3 bardak un
1 çay bardağı sıvı yağ
1/2 paket margarin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Şerbet için:
3 su bardağı seker
4 su bardağı su
1/2 limonun suyu

Yapılışı:
Oda sıcaklığında tutulan margarin, kabartma tozu, vanilya ve un karışımı ile karıştırılarak kum gibi olacak şekilde yoğrulur.
Diğer yanda yumurta, seker ve sıvı yağ çırpılır. İki karışım birbirine ilave edilerek, yumuşak bir hamur elde edilir. Daha sonra top top yapılarak yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerlerine ceviz ya da fındık bastırılarak topların yassılaşması ve hafif çatlaması sağlanır. Orta hararetli fırında pişirilir.
Şekerpareler pişerken su ve seker kaynatılarak şerbet hazırlanır. Kaynayan şerbetin altı kapatılmadan önce bir tasım da limon suyu eklenerek kaynatılır. Soğumaya bırakılır. Fırından çıkan şekerpareler henüz ilikken, daha önce hazırlanıp soğumaya bırakılan şerbet bir kasık yardımıyla yedire yedire tüm şekerparelerin üzerine dökülür.
Şerbet sıcak olursa şekerpareler soğuk olmalı, ya da tam tersi uygulanmalıdır veya her ikisi de ılık olmalıdır.

AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder