18 Eylül 2014 Perşembe

ERGUVAN REÇELİ




Bahçeye birkaç sene önce ektiğimiz Erguvan fidanı ağaç oldu, çiçekler açtı, kısa bir süre sonra seneye tekrar bu mevsimde açmak üzere veda edecek... Veda etmeden önce topladığım çiçekleri Osmanlı İmparatorluğu'nun bir geleneği olduğunu öğrendiğim Erguvan reçeli olarak değerlendirmeye karar verdim, ömrü öyle kısa ki bu güzel ağacın reçel olunca bütün sene kendini hatırlatacak sanki bize... Ağacımız egsozdan uzak olduğu için içim rahat, eğer reçeli denemek isterseniz siz de buna dikkat edin! Taze çiçekleri ve yaprakları yenilebilirmiş bu arada... Bir daha mevsimi gelene kadar erguvanlar mutfağımda benimle olsun deyip mevsimi geçmeden Erguvan reçeli yapmak isteyenlere erguvan çiçeklerinden nasıl reçel yaptığımı anlatayım; çiçekleri topladıktan sonra güzelce yıkayıp ayıkladım, bir sıra erguvan çiçeği, bir sıra toz şeker koyarak akşamdan şekerledim, sabah biraz su ekleyip kaynatmaya başladım, ilk kaynamaya başladığında çiçekleri süzgeçle çıkarttım, şerbet kıvamlanınca tekrar içine attım ve biraz daha kaynatıp yarım limon sıktım, bir taşım daha kaynatıp kapattım, uygun kavanozlara aldım. Çok hoş bir rahiyası var, biraz Gül reçeline benziyor. Mutlaka deneyin. Ben birlikte ikram etmek için hemen su muhallebisi yaptım. Su muhallebisini badem sütüyle yaptım ki üzerine de kıyılmış badem serpeyim tam olsun...
http://seldagulec-homemade.blogspot.com.tr/2011/10/annemin-su-muhallebisi.html
Servis yaparken de çiçeklerle süsledim. Çoook keyifliydi... Deneyenlere afiyet olsun!