16 Nisan 2013 Salı

Bir Adıyaman Lezzeti; Çullu Köfte...

Aslında bu güzel Adıyaman lezzeti için bildiğimiz kadınbudu köftenin bulgurla yapılanı desek yerinde olur. Eğer kızartarak yapmazsak daha sağlıklısı olduğu da söylenebilir hatta...

 

Malzemeler:
300 gr köftelik kıyma (arzuya göre, daha az et isteyenler için 200gr alternatifi de olabilir)
1 su bardağı ince bulgur (200gr kıyma kullanılırsa 2 bardak bulgur kullanılması gerekir)
1 yumurta
Kimyon
Karabiber
Tuz
Maydanoz
1 baş soğan (ince kıyılmış taze soğan da olur)
3 bardak su (haşlamak için)
Üzerine domates sos (ya da sarımsaklı yoğurt)

Yapılışı:
300 gr köftelik kıyma, ya da daha az etli sevenler için 200 gr kıyma listedeki tüm diğer malzemelerle karıştırılarak köfte şeklinde yoğrulur. 200gr kıyma kullanılırsa 2 bardak bulgur kullanılması gerekir. Yoğurulan karışım uzun vea top top köfteler halinde şekillendirilir ve sıcak suya atılarak haşlanır. Arzuya göre haşlanmış köfteler yumurtaya bulanarak kızgın yağda kızartılır. Bir servis tabağına alındıkan sonra üzerine domates sos ya da sarımsaklı yoğurt konulur, maydanozla süslenerek servise hazır hale getiririlir.

Daha sağlıklı bir alternatif için zeytinyağı ile yağlanmış bir fırın kabına konup, üzerine yumurta sürülerek orta hararetli fırında pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.

Afiyet Olsun...

Not: Bence en sağlıklı alternatif için haşlandıktan sonra üzerine domates sos ya da yoğurt dökülerek de yenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder