250 gr. kuru gambilya
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 adet soğan (arzuya göre haşlarken patetes ve havuç da ilave edilebilir)
1 çay bardağı un
1,5 litre su, varsa çeşni için 1-2 su bardağı et ya da tavuk suyu
Kırmızı biber, kara biber, nane vb. baharatlar
Tuz
Yapılışı:
Bodrum'dan temin edilmiş 250 gr. kuru gambilya akşamdan ayıklanır, bir tencereye konup ılık suyla ıslatılır. Akşamdan ıslanmış gambilyaların suyu süzülüp yıkanarak kaynayan suya, bir adet soyulmuş soğan ve tercihe göre havuçla birlikte ilave edilir. Diğer bir yanda un ve zeytinyağ birlikte kavrularak miyane elde edilir. Gambilyalar ve soğan haşlanmış hale gelince bol sulu olarak ateşten alınır. Haşlanma sırasında tenceredeki suyun üzerine toplanan köpük ara arabir kaşık yardımıyla temizlenir. Soğan bütün olarak içinden çıkarılır. Tahta kaşık yardımıyla süzgeçten ezilerek geçirilir. Miyane ile biraraya getirilerek, istenilen çorba kıvamına gelinceye kadar, sıcak su ve tavuk ya da et suyu ilavesiyle ateşte kaynatılır. Pütürlü kıvam için süzgeçten hiç geçirmeden de aynı işlemler yapılır. Arzuya göre pul biber vb. baharatlar ilavesiyle çorba kaselerine konarak servis yapılır.
Not: Kırmızı mercimek çorbasının bir çeşidi olarak da tanımlayabileceğimiz bu çorbanın gerçekten çok hafif ve lezzetli olduğunu mutlaka belirtmeliyim...
Köpük alma...
Miyane kavururken...
Not: Kırmızı mercimek çorbasının bir çeşidi olarak da tanımlayabileceğimiz bu çorbanın gerçekten çok hafif ve lezzetli olduğunu mutlaka belirtmeliyim...
Afiyet Olsun…
Elinize sağlık, favasını da çorbasını da çok severim. İşinizi kolaylaştırmak amacıyla ufak bir önerim olacak, ben hiç akşamdan ıslatarak yapmadım gambilyayı, kırmızı mercimekten biraz daha uzun sürüyor pişmesi, çok aceleniz yoksa gerek yok bence. Teşekkürler tarif için.
YanıtlaSil