Tatlı Hamurla Midye Tatlısı |
Tuzlu Hamurla Midye Böreği |
Malzemeler:
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı ılık su
3 yumurta sarısı (ikisi içine, diğeri üstüne)
1 paket kabartma tozu
1/2 paket tereyağı
Aldığı kadar un
Az miktar nişasta
Az miktarda tuz
Yapılışı:
Yoğurt, zeytinyağı, ılık su ve yumurtaların iki tanesinin sarısı karıştırılır, 4 su bardağına yakın un ve tuz kabartma tozu ile karıştırılarak toz malzeme oluşturulur ve sıvı malzemeyle bir araya getirilir. Bu şekilde tutulan hamur yarım saat kadar buzdolabına konarak bekletilir. Daha sonra hamur 4 parçaya bölünür. Tüm parçalar sırayla hazır yufka büyüklüğüne yaklaşana kadar açılır. Her seferinde hamuru nişasta ve un karışımının üzerinde açmak gerekir. Bu arada tereyağ eritilir ve ılınmaya bırakılır. Açılan hamurlar tek tek gazete kağıtlarının üzerine alınarak bekletilebilir. Hamurların her bir tanesinin üzerine eritilen ve soğumaya bırakılmış olan tereyağı sürülür. Yağlanıp üst üste konduktan sonra önce biraz oklavayla daha sonra elle kenarlarından çekerek, hamurun biraz daha açılması sağlanır. İyice açılıp inceltilen hamur arada hava kabarcıklarının kalmasına izin verilmeden, sıkıca sarılarak rulo haline getirilir. Bu şekilde buzdolabına konarak 25-30 dakika bekletilir. Az miktarda böreğe ihtiyaç duyuluyorsa, rulo halindeki hamur ikiye bölünerek, kullanılmayacak kısmı bu şekilde buzdolabının derin dondurucusuna kaldırılıp, daha sonra kullanılmak üzere saklanabilir. Buzdolabında bekletilen rulo dışarı çıkarıldığında parmak genişliğinde dilimler halinde kesilir. Kesilen parçalar standart boydaki bir çay tabağı büyüklüğünde merdane yardımıyla açılır. Açılan hamurun içine arzu edilen malzeme konarak (kıyma, ceviz, peynir vb…), istenilen şeklide kapatılır (üçgen, mekik vb…). Kapatılan hamurun üzerine yumurtalardan diğerinin sarısı, kalan soğumuş tereyağı ile karıştırılarak sürülür. 180 derecelik fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Fırından çıktığında kat kat açıldığı için midyeyi andıran hoş bir görüntü ortaya çıkar. Sıcak servis yapılır.
Afiyet Olsun…
Not: Internette bu tarife benzer bir midye böreği tarifine rastladım ve orada hamuruna hiç tuz atılmazsa tatlı da yapılabildiği yazıyordu.
Tatlı yapılırsa; şerbet soğuk, hamur sıcak olmalıymış. Ben de rulo yaptıktan sonra hamuru ikiye bölüp yarısını içine bol miktarda ceviz koyup tatlı haline getirdim. Galiba börekten daha güzel oldu...
Şerbet ölçüsü:
3,5 su bardağı su
3,5 su bardağı şeker
VE SONRAAAAAAAAAAAAAA................
Yumurtalardan artan yumurta beyazlarına kıyamadım, onlardan da beze yaptım, tarif olarak Kantin'in sitesindeki beze tarifini kullandım. HARİKAAA....(http://www.kantin.biz/tarifler.php?cat=18&id=64) .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder