Market alışverişlerinin ne kadar büyük bir tuzak olduğunu hepimiz çok iyi biliriz. İnsan bazen hiç ihtiyacı olmadığı halde, koy sepete usulü, bir sürü şey alabiliyor. Böyle bir market alışverişi sırasında ben de hayatımda belki de ilk kez marketten bir paket kuru bakla aldım. Hiçbir şey tesadüf değil! Aynı günlerde, yemek tariflerimin durduğu kutuyu, bloguma yeni bir tarif yazmak için karıştırırken, ‘zeytinyağlılar ve mezeler’ isimli küçük bir kitapçık elime geçti. Sanırım seneler önce satın aldığım bir zeytinyağının hediyesiydi ve ben de beğenip saklamıştım bu kitapçığı. Şöyle bir içindekilere göz gezdirirken fava tarifine rastlayıp okudum, gerçekten harika bir tarife benziyordu. Tabi bu tesadüf sonucunda erzak dolabında bekleyen baklayı pişirmeye karar verdim. Sadece kitapçıktaki tarifle kalmayıp, biraz da internetteki fava tariflerini okudum. Genelde hepsi birbirine benziyordu, sonunda hepsinden edindiğim fikirlerle en aklıma yatkın şekilde favamı pişirdim. Çok da güzel oldu. Tarifteki bir bardak zeytinyağını, yarım bardak olarak kullanıp, servis yaparken diğer yarısını fava dilimlerinin üstüne gezdirdim. Aynı şekilde, bir limonun yarısını içine, diğer yarısını da üzerine gezdirmek için kullanmayı tercih ettim. Karşıma çıkan tariflerin bazısında bulunan bir adet havucu baklalarla beraber haşladım ve ezmeden önce sudan çıkarttım. Tüm tariflerde dere otu yok, ama ben baklaya çok yakıştığını düşündüğüm için, dere otunu hem içine kıydım hem de üstünü süsledim.
Servis yapmadan önce limon dilimleri ve dereotu ile süslediğim ve baklava şeklinde kestiğim favamın bloguma koymak üzere fotoğrafını çektim. Zeytinyağını üzerine biraz fazla bol gezdirdiğimi ise fotoğrafta limonun üzerinden damlamakta olan zeytinyağı damlasını ve fava diliminin dibine biriken zeytinyağını görünce fark ettim. Umarım dener ve beğenirsiniz…
Dere Otlu Fava
Malzemeler:
500 gr. kuru bakla
1 su bardağı sızma zeytinyağı
2 adet soğan
1 adet havuç
3-4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 adet limon
1 demet dereotu
Tuz
Yapılışı:
500 gr. kuru bakla akşamdan ayıklanır, bir tencereye konup ılık suyla ıslatılır. Bir tencereye tercihe göre bir veya yarım bardak zeytinyağı ile çok küçük doğranmış soğanlar konup ateşte hafifçe öldürülür. Bu karışımın üzerine 3-4 bardak su ilave edilip kaynatılır. Akşamdan ıslanmış baklaların suyu süzülüp yıkanarak kaynayan suya, bir adet soyulmuş havuçla birlikte ilave edilir. Biraz yumuşayınca, tuzu, toz şekeri ve yarım limonun suyu konulur. Baklalar ezilecek hale gelince biraz sulu olarak ateşten alınır. Havuç bütün olarak içinden çıkarılır. Tahta kaşık yardımıyla baklalar süzgeçten ezerek geçirilir. Ya da çırpma teli ile çırpılarak kıvamı bulunur. ½ demet dere otu ince ince kıyılarak karışımın içine ilave edilerek birlikte karıştırılır. Hazırlanan karışım en az iki parmak derinliğinde bir servis tabağına konarak tahta kaşık ya da spatula yardımıyla üzeri düzeltilir. Dilimlenmiş limon ve geriye kalan dereotlarıyla süslenir. Buzdolabına konup bekletilir, böylece kesilebilecek sertliğe gelmesi sağlanır. Baklava şeklinde ya da kareler halinde kesilebilir. Servis tabağına çıkardıktan sonra kalan zeytinyağından üzerine gezdirilir. Arzuya göre limon ilavesiyle servis yapılır.
Afiyet Olsun…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder