26 Aralık 2011 Pazartesi

Kayınvalidemin Rulo Böreği...

Öğrencilik yıllarınızı ailenizden uzakta daha doğrusu başka bir şehirde geçirirseniz ve bir gün, bir arkadaşınız, çok acıktığınız bir sırada, buzdolabının buzluğundan börek çıkarıp pişirirse, hem şaşırır hem de sevinirsiniz. Hele börek çok lezzetliyse, afiyetle yer ve karnınızı doyurursanız keyfinize diyecek yoktur. Ama bu arkadaşınız bir erkekse böreği çok beğenseniz de tarifini soramazsınız! Çok iyi bilirsiniz ki arkadaşın marifetli annesi, oğlunun çok sevdiği börekten pişirmiş, ancak pişip gelen bu böreğin daha ilk geceden biteceğinin de bilinciyle, buzlukta saklamak üzere bol bol hazırlayıp çiğ olarak da yanına koymuştur.J
İşte benim rulo börekle tanışmam aynen böyle olmuştur. Böreğin tarifini, yıllar sonra bugünkü kayınvalideme; ‘Anne ya, Hakan üniversitedeyken bize buzluktan çok güzel bir börek çıkartıp pişirmişti. Nasıl yapmıştın anlatsana…’ diyerek sormuştum. O gün yazdığım tarifi bugün size aynen aktarıyorum. Ben yıllarca pişirdim, aniden bir misafir gelirse hazırda bulunsun diye buzluğumda da bulundurdum. Açıkçası tarif kutumda karşıma çıkmasa, unutup gitmiştim. Şimdi bunları yazarken ve 23 sene önceki anımı sizlerle paylaşırken, yüzümde oluşan gülümsemeyi tahmin edebiliyorsunuzdur herhalde! Sevgiyle pişirin…
Rulo Börek
Malzemeler:
1 kg yufka
½ paket margarin
2 adet patates
1,5 su bardağı süt (püre için)
2 yumurta
1 su bardağı kaşar peyniri
Pul biber
Karabiber

Yapılışı:
½ paket margarin eritilir. 2 adet patates haşlanır ve püre yapmak üzere süt, yağ ve yumurta ile beraber ezilir. Pul biber, karabiber de bu karışıma ilave edilir. Yufkalardan bir tanesi uygun bir yere serilir. Daha önceden hazırlanan püre yufkanın üstüne sürülür. İkinci yufka serilir. Malzeme tekrar ikinci kat yufkanın üzerine de sürülür. Üçüncü kat yufka da serilir. Üzerine tekrar malzeme sürülür. Bundan sonra üst üste konarak hazırlanan yufka katmanları dikkatlice rulo yapılır. Rulo yapılırken yufkalar çok sıkmadan yuvarlanır. Daha sonra rahat kesebilmek için, rulo yapılan yufkaların biraz tutunması beklenir ve tutunduktan sonra parmak inceliğinde kesilir. Önceden yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizilir. Böreklerin üzerine kaşar peyniri rendesi konur. Orta hararetli fırında pişirilir. Sıcak sıcak servise hazırdır.
Afiyet Olsun…
Not: Buzdolabında saklamak isterseniz, birbirine yapışmasını engellemek için, derin dondurucuya koymadan mutlaka ruloları dilimleyin ve dilimleri bir kutuya yan yana dizip, her sıranın üzerine naylon serin. Böylece hepsi çözülmeden, istediğiniz zaman kişi sayısına göre çıkarıp pişirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder